4 maj 2024

Motståndarkollen: Värnamokamraterna

Annons
banner
Annons
banner

Fjolårets femma IFK Värnamo har haft det motigt i säsongsinledningen. Fyra poäng på sex matcher åsido, så har laget fortfarande inte kunnat spela hemma på Finnvedsvallen, utan förvisats till Borås och Varberg på grund av planens skick. Här är en titt på motståndarna inför söndagens match.

Vi har haft tekniska problem med hemsidan – därav att gårdagskvällens och dagens publiceringar dröjt.

Historik: Våren 2022 försökte vi få kläm på IFK Värnamos förehavanden mellan bildandet 1912 och uppflyttningen till Superettan 2011. Den hundraårsperioden är ännu två år senare höljd i dunkel; IFK meddelar på sin sajt att man är ”en förening med gamla anor och mycket tradition”, men utvecklar fortfarande inte detta ytterligare. Säkert är däremot att Jonas Thern återfanns på IFK Värnamos mittfält i tre säsonger i början av 1980-talet – tiotalet år efter att man drog igång flick- och damfotboll – och att han efter en beryktad spelarkarriär inledde sitt tränarvärv på Finnvedsvallen. 2010 förde han upp klubben i andradivisionen. Där kvalade man sig kvar de tre första åren, men föll ur 2018. Så sent som 2020 spelade IFK Värnamo i Ettan Södra – men efter två raka seriesegrar gör man nu sin tredje säsong i Allsvenskan, där det i fjol blev en rekordstark femteplats.

Övergångar: Förstås är det mest noterbara inför söndagens möte på Tele2 Arena att såväl tränare Kim Hellberg som kapten Oscar Johansson gått till just Bajen. Värnamo har även tappat försvararen Victor Eriksson till MLS och Minnesota, offensive Albion Ademi till Kina och Tianjin samt högerbacken Netinho som vänt hem till Brasilien. Edvin Becirovic finns numer på GAIS yttermittfält och ytterligare en handfull breddspelare har släppts iväg.

Några värvningar som får gemene man att tappa hakan handlade det inte om inför årets säsong. 20-årige målvakten Viktor Andersson, som spelade i Lund på lån i fjol, är hämtad från Malmö FF. Därifrån har man också lånat jämnårige kamerunske mittbacken Samuel Kotto, i fjol utlånad till Landskrona. Från just BoIS försvarslinje har Johan Rapp värvats och i övrigt har man uppenbarligen hållit koll på Ettan Norra – Täbys keeper David Mikhail och Sandvikens ytter Mohammad Alsalkhadi är tillskott i truppen.

Säsongen hittills: Cupgruppspelets båda hemmamatcher kunde åtminstone spelas på hemmaplan – på Ljusseveka, där man hoppas att en ny arena ska kunna byggas. Dock blev det inget avancemang; vinster mot Trelleborgs FF och Helsingborg följdes av 0-1 mot Halmstad i slutomgången, vilket innebar att HBK tog hand om kvartsfinalplatsen. Lagets tre första allsvenska matcher spelades sedan på Borås Arena. Seriesäsongen inleddes någotsånär i dur – IFK hämtade upp tvåmålsunderläge till 2-2 mot Elfsborg, i den ”riktiga” bortamatchen och premiären. Men i de två följande hemmamatcherna borta i Knalleland gick det desto trögare; 1-2 mot GAIS och 0-4 mot MFF. Den trepoängare som hittills bärgats kom i Uppsala där Ajdin Zeljkovics tidiga frispark blev enda målet mot Sirius. Närmast kommer Värnamo från två tvåmålsförluster; laget blev nollat i Solna och föll med 1-3 mot Halmstad. Till matchen i söndags, som spelades på Påskbergsvallen, var IFK inte alls med från start och släppte till 0-2 redan efter sex minuter.

Truppläget: Oklart, bortsett från att ingen är avstängd.

Se upp med: Gustav Engvall noterades för elva pytsar i fjol, men är ännu mållös i år. Där borde Värnamo ha ett sparkapital, som nog gärna öppnar kontot här.

Mattias Jansson

Foto: Bildbyrån

Nyheter

Herr