7 juni 2024

Motståndarkollen: Växjö DFF

På lördagen startar serien om igen för Hammarbys del, efter landslagsuppehållet. För motståndet på Kanalplan står Växjö DFF, tabellnian som närmast kommer från ett kryss hemma mot Djurgården. Här är en närmre titt på motståndet inför matchen.

Historik: Den svartskrudade motståndklubben bildades inför säsongen 2014. Växjö FF som var en renodlad förening för damfotboll slogs då ihop med damsektionen hos Hovshaga AIF, som bland annat fostrat VM 2003-spelaren Frida Nordin och Nellie Karlsson, Linköpingsförsvararen som länge spelade för VDFF. En helt vanlig fusion alltså, även om det är anmärkningsvärt att både VFF och HAIF grundades 1986. Den nya föreningen tog över Hovshagas plats på tredje serienivån, Division 1 alltså, och tajmingen hängde ihop med att Östers IF just lagt ner sin damverksamhet. Diskussioner fördes med Öster om ett samgående, då ÖIF som alltid tillhört de två högsta serierna ramlat ur, men man lyckades inte komma överens.

Denna första säsong blev laget tvåa efter IFK Kalmar, men 2015 vann man serien och Falkenberg-gänget IF Böljan var chanslöst i Elitettan-kvalet. Under debutsäsongen i andradivisionen var VDFF bara två poäng bakom Hammarby, som tog hand om andraplaceringen bakom LB07 och klev upp. 2017 lyckades Växjö vinna Elitettan, med Anna Avnegård som rejält tongivande 33-målsskytt. Efter tre år i mittenskiktet blev Växjö jumbo 2022, men man studsade tillbaka via serieseger i Elitettan och var i fjol tillbaka som damallsvenskt mittenlag. Årets ambition är att förbättra den föregående åttondeplaceringen.

Övergångar: I stort fick Växjö behålla de pjäser man ville ha kvar, möjligen med undantag för finska anfallaren Juliette Kemppi som gick till ett Bristol City som hon inte kunde hjälpa kvar i WSL. Bland övriga som lämnat märks således Uppsala, KIF Örebro, Trelleborgs FF, Värnamo och Eskilstuna United som nya klubbadresser.

Mellan stolparna finns 26-åriga Maja Bay Østergaard, som är ny från Thy-Thisted och på senare år gjort sig till en del av Danmarks målvaktsbesättning. I övrigt har man vid sidan om några Division 1-värvningar för framtiden gått på ett isländskt spår – U23-landslagsmittfältaren Thordis Ágústsdóttir och anfallaren Bryndís Níelsdóttir som slog sig in i A-landslaget under 2023 värvades båda från Valur. Konkurrensen om den sistnämnda var hård och kanske blev det avgörande att man redan lyckats rekrytera lagkamraten. Det ville sig dock inte bättre för Växjö och Níelsdóttir än att hon ådrog sig en nyckelbensfraktur i den allsvenska premiären mot Piteå – och därför agerade VDFF genom att skriva korttidskontrakt med AIK-bekanta forwarden Jenny Danielsson, senast i KIF.

Säsongen hittills: Efter 0-3 på Hisingen mot blivande finalisten Häcken blev det, trots en stark 3-1-vinst i Kristianstad, ingen cupkvart. Och trots att man hämtade sig från baklängesmål direkt på första avspark i den damallsvenska premiäromgången i Piteå, och vände till 2-1-pausledning, så fick man åka hem tomhänta efter sent rödvitt avgörande. Då smakade nog 1-0 signerat bulgariska anfallaren Dessi Dupuy i 96:e, i hemmapremiären mot KIF Örebro, extra gott.

Växjö följde upp med en ny hemmaseger då Nesrin Akgün avgjorde med 2-1 i 81:a mot Linköping – och tog sedan en bortaseger i Trelleborg. Inte bara med samma siffror, utan återigen med avgörande på tilläggstid – TFF hade 1-0 till 83:e då Dupuy klev in i handlingen och sedan avgjorde i 93:e. Men på sistone har det gått tyngre, med fyra raka utan seger. Häcken vann med 3-0 även i serien men borta, innan det var Växjös tur att tappa i slutskedet. 2-0-pausledningen på Grimsta blev till vinst för BP, med 3-2-mål på stopptid. Kristianstad var sedan numret större i Växjö och vann med 2-0, innan Djurgården till sist fick utdelning på Visma Arena och gjorde logiska 1-1 i 89:e. Växjö har således spelat 3-1-4 i sina åtta första seriematcher, med en lite negativ trend.

Truppläget: Níelsdóttir saknas alltså, och skadad är även viktiga mittfältaren Alexandra Jonasson. Sophia Redenstrand missar matchen på grund av sjukdom.

Kompisar från förr: Ingen på planen, men VDFF tränas ju av Olof Unogård som basade för Hammarby 2016 och 2017, innan man gick skilda vägar följande februari.

Se upp med: Med fyra mål hittills, att jämföra med tre under hela fjolåret, har Dupuy verkligen klivit fram då det behövts i Níelsdóttirs frånvaro. Men det finns ytterligare spets i VDFF, som hade en kvartett med i Sveriges U23-turneringsseger i just Växjö under landslagsfönstret.

Läs också: Unogård inför Hammarby borta (från vaxjodff.se)

Mattias Jansson

Foto: Bildbyrån

Nyheter

Dam