12 juni 2024

Motståndarkollen: Vittsjö GIK

Hammarby är i en period av tätt matchande och på torsdagskvällen står Vittsjö för motståndet nere i Skåne. Samtidigt som Bajen har en tung resultatrad bakom sig, så har de rödblå svarat för en sisådär säsongsinledning, där man dock varit sedvanligt notoriskt hemmastarka. Här är en titt på klubben och laget inför matchen.

Historik: Vittsjö är beläget i Skåne, men bara en halvmil från Småland och Nanne Bergstrands hemkommun Markaryd. Blott 1796 bor på orten, som ändå kan stoltsera med flera profiler. Legendariske förbrytaren Bildsköne Bengtsson och förre Arsenal-spelaren Fredrik Ljungberg är härifrån, och Sveriges reggaekung Peps Persson bodde sista delen av sitt liv i Vittsjö. Förstås är samhället ändå mest känt för sitt damlag i fotboll, som med en familjär stämning och god scoutning som vapen år efter år stoltserar med allsvensk status.

Vittsjö Gymnastik- och Idrottsklubb bildades i november 1933 – och till skillnad från de flesta klubbar som behållit gympan i namnet, så ägnar sig Vittsjö GIK än i dag åt detta, i teaterlokalen som ortens medborgarhus huserar. Friidrott är en annan gren, medan herrlaget i fotboll spelar i Division 6. Dam- och flickfotbollen drogs igång medan 70-tal blev 80-tal med fokus på ungdomssidan, och i början av 00-talet började man klättra i serierna.

2009 nådde Vittsjö dåvarande andranivån Division 1 Södra och under tränare Thomas Mårtensson – som alltjämt finns vid rodret – klev laget för första gången upp i Damallsvenskan 2011. Där har Vittsjö varit ett konstant mittenlag, även om en första medalj erövrades med bronsplaceringen 2019, varpå man fortsatt att landa på övre halvan varje år – i fjol blev det en femteplacering.

Övergångar: Lagets svajiga säsongsinledning har sin förklaring – stor spelaromsättning och ett tufft ekonomiskt läge; tränare Mårtensson sa rentav i mars att seriestarten kommer för tidigt i år. Inte minst har Vittsjö tappat flertalet tongivande pjäser. Clara Markstedt, den förra Hammarby-anfallaren som personifierat klubben med sitt hårda arbete på planen, lade pjucksen på hyllan efter fjolåret. Katrina Gorry som legat bakom mycket av kreativiteten hamnade i West Ham. WSL-spel blev det även för australiensiska försvararen Charlotte Grant som nu är i Tottenham medan hennes landslagskompis, veteranmittbacken Clare Polkinghorne, gjorde en känslig flytt till rivalen Kristianstad. Kanske kan man få tillbaka kanadensiska mittfältaren Sarah Stratigakis, som lämnade för ett Bristol City som ramlade ur högsta serien. Vidare släppte Vittsjö ifrån sig ytterbacken Sura Yekka till Djurgården och anfallaren Moa Karlsson till Trelleborgs FF.

Till på köpet har målvaktssituationen blivit rörig. Amerikanska 27-åringen Lainey Burdett, ni vet hon som nätade på hörna mot Häcken i höstas, har opererat axeln. Ersättare under hennes rehab skulle San Diego-värvade Lauren Brzykcy bli – då hamnade även hon på operationsbordet, efter en knäskada i maj. Paula Myllyoja, 40-årig finska som senast representerade PAOK i Grekland, var kontraktslös och kunde ansluta. Buren vaktas dock av 23-åriga Elin Vaughan, som… inte är jänkare, utan från Blekinge. I backlinjen är erfarna kanadensiskan Shannon Woeller som gjort många damallsvenska år ny från Norrköping. Julia Tunturi, defensiv centrallinjespelare som lirar finsk landslagsfotboll, är tillbaka i Vittsjö efter en kort sejour i Brøndby. En liknande profil har amerikanska Julia Leas, hämtad från collegefotbollen och Georgetown. Och gott om allsvensk rutin får man i Sheila van den Bulk, närmast från KDFF. Offensivt har Tanya Boychuk hittat rätt snabbt – den 23-åriga kanadensiskan som Vittsjö hittade i Thróttur Reykjavík har löst fyra mål så här långt. Övriga nyförvärv i anfallslinjen är finska landslagets Heidi Kollanen som lämnat KIF Örebro efter fem säsonger, Olivia Wänglund som hämtats från Umeå IK och Cajsa Rubensson som skrivit på permanent efter att ha spelat på lån från Rosengård i fjol.

Säsongen hittills: Vittsjö blev trea i sin cupgrupp, som Rosengård vann. 0-3 hemma mot FCR i cupen följdes av 0-5 borta, i den allsvenska premiären. I första seriematchen hemma på IP blev det en komfortabel 2-0-vinst mot AIK, men den följande 0-4-förlusten på Grimsta kändes oroväckande. Då studsade Vittsjö tillbaka med två vinster – Boychuk gjorde matchens enda mål borta mot KIF i 94:e och ett Linköping i gungning hemmabesegrades med 3-1. Trenden överlag är väl försiktigt uppåtgående, men den senaste tiden har laget haft det tämligen tungt. Man tappade till 1-2-bortaförlust mot Djurgården och föll med samma siffror hemma mot ”Peking”. Visserligen blev det en programenlig 3-0-vinst mot nykomlingen TFF, men från Piteå fick man i söndags resa hem tomhänt, efter att ett självmål blivit tillställningens enda.

Truppläget: Utöver de nämnda målvaktsskadorna ser laget ordinarie ut.

Kompisar från förr: Nej, Markstedt har ju ”alltid” funnits där, men nu har Vittsjö ingen med grönvit koppling.

Se upp med: Precis som i Piteå häromsistens: defensiva fasta. Och så gäller det väl att hålla ordning på Boychuk.

Mattias Jansson

Foto: Henric Wauge

Nyheter

Dam