16 februari 2024

Motståndarkollen: VSK

Annons
banner
Annons
banner

På lördagen sparkas tävlingssäsongen äntligen igång. Herrlaget är först ut i Svenska Cupen, som inleds mot ”Grönvitt” från Gurkstan – inför storpublik och ett skapligt bortafölje. Här får du koll på motståndet inför matchen, och då det rör sig om en allsvensk nykomling blir titten lite mer ingående.

Historik: Västerås SK förknippar vi intimt med de många mötena i bandy genom åren – och förstås med 90-talets fotbollsdrabbningar i näst högsta serien. Men under de första åren sedan klubben bildats 1904, så var faktiskt ishockey huvudnumret, vid sidan av klubbens initiativtagare Krispin Svärd som briljerade i långdistanslöpning. Svärd arbetade med att gjuta polertrådar på Keijsers metallfabrik och smög ut i vedboden med tre kamrater, för att surra idrott och smida sportklubbsplaner på arbetstid, utan att någon förman märkte detta. Oegentligheter gentemot bandysektionen ledde sedermera till att hockeyn så småningom kom att bedrivas under svartgul flagg, hos Västerås IK.

Fotbollsmässigt står VSK nu inför sin femte allsvenska säsong efter påhälsningar på 1950-talet samt 1978 – och 1997, då man ju vann Norrettan medan Bajen fick smaka på Rami Rantanens bössa i kvalet. Klubben har på senare år huserat i Superettan, men till lika stor del i serien under, där det så sent som 2015 fordrades en mirakelhöst för att laget skulle klara sig från nedflyttning till Division 2 – på målskillnad. Med stöd av swishkampanjande supportrar blev detta en vändpunkt. VSK och Bajen ingick ett kortlivat samarbetsavtal så sent som 2018 men nu, efter fjolårets serieseger i Superettan, blåser helt andra västmanländska vindar.

Duell i höstmötet 1958 (bild från hifhistoria.se)

Övergångar: Till skillnad från GAIS, som ju knep andraplaceringen och har skapliga förväntningar på sig efter vinterfönstret, så har VSK agerat spartanskt på övergångsmarknaden. Ett par spelartapp har föranlett att förväntningarna är så lågt ställda hos expertisen, att den tippade jumboplaceringen närmast blivit en meme hos lakoniska och gnällbältestypiska grönvita anhängare. Förre HTFF-yttern Jaheem Burke har sålts till slovakiska Spartak Trnava. Och 25-årige Malmö FF-produkten Daniel Ask som tagit den långa vägen till nyckelspelarstatus återfinns numer på Aalborgs innermittfält.

Nyförvärven kommer från serier under Allsvenskan; offensive Henry Offia har hämtats från Trelleborgs FF medan balansmittfältaren Marcus Linday tar klivet från tvåan och Assyriska FF. Man har också hämtat in Johan Brattberg från Häckens bänk till målvaktsbesättningen. Kanske får man träff på värvningen av 24-årige beninske landslagsmannen Mattéo Ahlinvi, en central mittfältare som lirat för Nîmes och Dijon men främst ägnat sig åt ligafotboll på Martinique (!) och senast tillhörde HIF-bekanta Čukarički. De övriga på pappret mer meriterade rekryteringarna är lån – unge vänsterförsvararen William Kaastrup från Randers och skånske mittbacken Mikael Marqués som tillhör Minnesota i MLS.

Försäsongen hittills: De tre träningsmatcherna har gett positiva besked för manager Kalle Karlsson. Det inledande mötet med Djurgården fick avbrytas 65 minuter in, sedan publik misskött sig, vid ställningen 0-0. Därefter har VSK bortabesegrat Sirius med 3-1 och slagit Sollentuna med 5-0.

Truppläget: Oklart, då detta inte är någon info som klubben vill bjuda på utåt. Dock tvingades Offia olyckligt kliva av senast, efter ett äkta hattrick; nigerianen torde inte komma till spel på Tele2 Arena.

Se upp med: Husby-sonen Jabir Abdihakim Ali var ett stort utropstecken i fjol – hämtad från ett succéår i Sandvikens IF nådde han till slut elitfotbollen, efter spel i klubbar som Hanviken, FC Stockholm, Huddinge och Sollentuna. Den 202 centimeter långe och nästintill Armand Oné-bitige anfallaren mörsade dit 14 bollar då VSK tog klivet upp och är besvärlig att hålla i herrans tukt och förmaning. Noterbart i truppen är också att likaledes välväxte Alex Douglas, tidigare i Hammarbys akademi och HTFF, växt ut till en nu allsvensk nyckelpjäs i mittlåset.


Mattias Jansson


Foto överst: Paulinho Guará i nickduell med Victor Nilsson Lindelöf, som senare inbringat vidareförsäljningspengar till klubben, 2011 (Bildbyrån)

Nyheter

Herr