14 maj 2023

Ny toppmötestorsk borta med stolpe ut på 90+

Olyckan kom inte ensam; Hammarby föll även denna långväga bortahelg med uddamålet i ett toppmöte. Piteå fortsätter obesegrade och till på köpet innebar den andra grönvita ramträffen för dagen – Jonna Anderssons skott i stolpen i 93:e efter Simone Boyes ribbnick innan paus – att Bajen alltså kammade noll. HIF spelade i det närmaste två olika matcher, då trippelbytet efter PIF:s 2-1 i början av andra ställde om från köttigt till kittlande, men varken fysiken eller finessen räckte ända fram denna gång.

Det var alltså en duellredo startuppställning som till synes skulle ta sig an Piteå på Piteås vis. Sara Kanutte stångades på topp medan Hanna Folkesson tog plats bredvid Julia Roddar och duon bildade onekligen ett köttfält på mitten. Matchinledningen blev också duellfylld, där Hammarby stod upp bra inför 1847 i sommarsolen. PIF var förstås inte bara något att bita i kampmässigt; laget gör sin starkaste allsvenska säsongsinledning genom tiderna guldåret inkluderat och efter fem poäng mot Rosengård, Kristianstad och Linköping i de tre första omgångarna har det rullat på mot överkomligare motstånd – idel vinster.

Och HIF visade under första delen av halvleken att man, brunkig uppställning eller ej, ville spela sin fotboll och föra matchen. Fem minuter in tog sig Madelen Janogy till ett läge från snäv vänstervinkel men nära håll, där skottet hamnade över. Och en veritabel jättemöjlighet kom efter tolv minuter, då Hammarby fick fram en vänsterhörna som Vilde Hasund tog hand om. Simone Boye kom upp starkt i bortre ytan och nickade – i undersidan av ribban.

Så nära var det alltså – vid en fast situation – på tal om ”på Piteås vis”. Istället gjorde PIF 1-0 fem minuter därpå… via hörna. Sara Eriksson, som efter avskedet från Hammarby tagit en ordinarie kanttröja hos Piteå, fick på en fin träff på andrabollen. Anna Tamminen svarade för en svettig räddning, men via hennes högerstolpe kom lädret tillbaka in i målområdet. Där kunde Ellen Löfqvist hålla sig framme och trycka dit 1-0. Uppförsbacken hade kunnat bli än brantare ytterligare fyra minuter därefter. Hanna Andersson friställdes i en kontring och såg att Tamminen klivit ut långt – men utan att få rätt riktning på sin lobb från långt håll.

Matchutvecklingen blev trevligare än så, då Kanutte som ju gjort flertalet resoluta viljemål i grönvit skrud överträffade sig själv i den strut-genren. Den norska centertanken fick frispark med sig i mittcirkeln sedan mittbacksveteranen Faith Ikidi kommit snett in i en luftduell. 14 sekunder efter att spelet satts igång hade Kanutte både tryckt dit kvitteringen och kapats av hemmamålvakten Samantha Leshnak Murphy. Däremellan slog Boye ner bollen i Emma Westins högerkorridor, varpå Janogy nickade in den centralt från vänster, och överspelade Leshnak Murphy kunde nog gott ha fått ett kort av samma färg som banandressen då hon kom in förståeligt desperat men väldigt sent.

Framemot vilan var Bajen närmast det där viktiga nästa målet i tillställningen. Det var med tre minuter kvar av halvleken, som Hasund återigen levererade fint på dødball, här med en frispark från vänstersidan. Här höll skeendet från 1-1-målet på att upprepa sig fast spegelvänt, då Boye kom upp i högra delen av boxen och nickade in bollen i mitten. Den här gången var dock Leshnak Murphy mer vältajmad, och knappast att beskylla för att hon boxade såväl bollen som Eva Nyström.

Inledningen av andra halvlek skulle bli av det motigare slaget. Återigen straffades Hammarby vid en situation i defensiv box där man nog borde ha kunnat få undan bollen. Den här gången slogs en Piteå-frispark från egen planhalva hela vägen in i offensivt straffområde. Visst störde den konsekvent störiga Katrina Guillou, men inte så pass att Alice Carlsson som var först in i situationen skulle behöva både få en icketräff på rensningsförsöket, eller att Nyström sedan inte skulle kunna komma överens med mittbackskollegan om vem som skulle skicka kulan åt fanders. Guillou petade bollen förbi Boye, till Anam Imo, som bara hade att raka dit ett i slutändan avgörande 2-1-mål i öppet nät. Och är det någon gång man i årets tolfte tävlingsmatch för första gången släpper in två mål i samma match, så är det väl efter den typen av försvarsspel.

Hammarby agerade via ett tydligt offensivt och kreativt trippelbyte. Och matchens avslutande 40 minuter, tilläggstiden inkluderad, blev något helt annat än de 55 första. Folkesson, Fornes och Hasund lämnade plats för snabbfotade Maika Hamano, Kyra Cooney-Cross och Matilda Vinberg. Bajen hade visserligen svårt att spela ordentligt på den ”nya” uppställningens styrkor, då det förekom både lyror på mindre välväxta offensiva pjäser och att bollen inte spelades vidare snabbt nog för att undkomma det där duellspelet som Piteå alltid söker, men likväl var det i princip spel mot ett mål om än ett i slutändan ineffektivt sådant.

HIF hade också kunnat få med sig mer i domslutsväg på offensiv planhalva, där det ju fanns gott om fötter för fasta situationer. PIF slog mest ifrån sig och drog sig naturligtvis inte heller från att trasa sönder den för dem misshagliga matchbilden (och varför skulle de?). Trots att det inte klaffade, så hade Hammarby möjligheter att greja den poäng som man nog både kunde och borde ha fått med sig hem från Norrbotten.

Vid de två tydligaste chanserna var den där tajmingen hos hemmalagets amerikanska målvakt i fokus. I detta slutskede handlade det om brist på sådan, som blev Hammarbys sista livlina för att bärga en trots allt rättmätig poäng från detta toppmöte. I 79:e minuten drog just inbytta Adelina Engman upp ett snabbt anfall, där Vinberg hann före keepern på Hamanos lyftning från vänster till höger. Matilda slog ett inlägg tillbaka mot bortre ytan, där det hängdes tvätt, och Maika kunde lägga bollen tillrätta. Japanskan skulle bara lägga lädret tillrätta och förpassa det över de fläkande försvararna, men fick för mycket fot under skottet som istället strök ribban.

Ramträff på riktigt blev det sedan i 93:e, och visst kändes scenariot igen från Hisingen senast. Försvarssjabbel på stopptid i uddamålsunderläge – och försmädligt skott i närmsta stolpen. Här slog Kyra en frispark på mittplan där förloppet i boxen inte blev det avsedda, men i andravågen kom en Hamano-lyftning från höger där Leshnak Murphy återigen hängde upp plagg på tork i solskenet. Jonna Andersson fick tag i bollen i ett snarlikt läge som vid föregående möjlighet, om än med svårare vinkel… och sköt alltså i stolpen. Precis som mot Häcken klaffade inte allt som önskat, men just som då var det alltså så nära kryss. Nu gäller det att hitta tillbaka snabbt, även poängmässigt.

Och som tidigare nämnt avlöser toppmötena verkligen varandra nu. Måndagen den 22 maj klockan 19.00 sparkas hemmamötet med regerande mästarna Rosengård igång – stötta Bajen på plats och köp plåt!