2 juni 2024

Överkörning i våravslutningens derby

Annons
banner
Annons
banner

Nahir Besara och Bazoumana Toure var involverade i två baljor var när Bajen gjorde tre, på ett Djurgården som kom till derbyt med sex raka vinster och ett insläppt mål på dessa. Här är 3-0-segern summerad i minuter och foton.

0’ Det här var inte första gången som Hammarby gick in i ett derby mot Djurgården med oddsen bokstavligen klart emot sig, för att sedan ändå ta den där trepoängaren. Men det här var ändå något annorlunda – Bajen skåpade ut dom blårandiga över 90 minuter plus tillägg, på ett sätt som inte skådats på länge. Nahir Besara svarade för ännu en av sina patenterade derbyinsatser, Fredrik Hammar passade på att vara tillbaka från avstängning och k-k-klev över motståndarna på innermittfältet – och 18-årige Bazoumana Toure var direkt involverad i två av baljorna. Och det här var en laginsats där HIF kollektivt såg till att kapitalisera fullt ut på matchutvecklingen.

2’ Insparkarna spelades med något undantag ut kort matchen igenom och egentligen ledde det bara till ett bolltapp i egen tredjedel. De första minuterna drog DIF på sig flertalet frisparkar i de situationerna, till den blårandiga kurvans förgrymmelse.

14’ Fem minuter in vann Besara bollen av Lucas Bergvall, just innan en olycklig sekvens uppstod där Piotr Johansson sprang in i Bajens kapten och gjorde sig ordentligt illa. Spelet gick vidare och högerbacken försökte fortsätta, men tvingades utgå. Theo Bergvall ersatte och 20-talet sekunder efter att spelet satts igång hade han gjort omkull Bazoumana Toure i straffområdet, sedan Tesfaldet Tekie satt fart på bollen som Nahir fördelade ut till vänster.

15’ Kaptenen klev fram med en kylig elvametersspark – och firade som om han visste vartåt det barkade.

27’ Hammar å sin sida firade Lucas Bergvalls gula kort…

28’ …och det följande frisparksläget från drygt 30 meter, där Besara fick till en bollbana inte olik Kennedy Bakircioglus bärsbalja mot IFK Göteborg.

Nahir kunde ha fullbordat ett äkta hattrick, innan paus alltså – dels hade han två minuter efter 2-0 ett fräsande skott tätt utanför och dels fixade Deniz Gül med starkt targetspel läge för näravslut framemot full ordinarie tid, där Jacob Widell Zetterström sträckte ut. Bakåt? Hampus Skoglund och Shaquille Pinas släckte varsin omställning, men en gång osade det katt. På tilläggstid nöp Lucas Bergvall till mitt i slottet, men sedan skottet tagit på såväl Oscar Johansson som Pavle Vagić kunde den senare rensa. Bajen gick därmed till paus i tvåmålsledning.

55’ DIF hade ett reduceringsläge två minuter in i andra, då Gustav Wikheim for fram men sköt utanför bortre ur en i slutändan snäv högervinkel. Med den tidigare frisparksleveransen i åtanke kändes avslutsläget farligare, då norrmannen gjorde omkull Pinas i Nahir-läge, men den här gången gick försöket i muren. ”Shaq” fick förtroendet ett par minuter senare sedan Tesfaldet Tekie ordnat läget, men utan att få till dyket.

69’ Det finns mer att gotta sig i, som Skoglunds slalomåkning strax innan pausvisslan och Besaras volleyklack i slutskedet, men där får vi vänta på det rörliga. Och det var heller inte särskilt mycket att orda om, det här. Derbyt punkterades mitt i andra halvlek, då Hammarby for fram i tre mot två-läge med Gül som central bollförare, sedan Oscar vunnit bollen. Besara och Johansson flankerade och erbjöd alternativ – men i själva verket blev det en fyra mot två-chans då Toure tagit en löpning från eget straffområde och fyllde på. Ett behärskat avslut med vänstern från vänster senare åkte 0-3 upp på resultattavlan, ”Bazous” sista aktion då kramp innebar att Viktor Djukanović löste av.

73’ En möjlighet för montenegrinen att trycka dit fyran kom efter ett par minuter, efter ny bollvinst och motattack. Widell Zetterström kunde nå skottet med fingrarna. Strax därefter fick Oliver Dovin svara för sitt andra rejäla ingripande i matchen, då han kom ut snabbt och skar av efter en chipp in i boxen. Det första? Besara hade faktiskt kunnat bli självmålsskytt då det ännu stod 0-0, då han bröt ett vänsterinspel och fick se Oliver klara med axeln.

76’ Deniz hade även han bud på 0-4, men blårändernas målvakt svarade för en ny kvalificerad räddning på det snärtiga halvdistansskottet.

90+3’ Det har kallats slutsignalstifo, men Kenta-porträttet började hissas upp då över en minut återstod av ordinarie tid. Djurgården hade ju tidigare i våras hämtat upp just 0-3 i en match mot Häcken där det såg lika geistlöst och avgjort ut fram till 87:e, men här släppte Hammarby inte till något lillfinger. Och en riktigt stark avslutning på vårsäsongen, krönt av denna övertygande derbyutskåpning, firades ihop med en kortsida som alltjämt var fullsatt långt efter att matchen blåsts av. Frågan är om inte bortasektionerna på Gamla Ullevi blir lika välbesatta i omstarten... mycket tyder på det.

Mattias Jansson

Foto: Bildbyrån, Mattias Saaranen, Henric Wauge

Nyheter

Herr