24 mars 2024

Ordningen fastställd i cupgruppen

Förra helgen återställdes ordningen i Svenska Cupens grupp 3, då Hammarby tog kommandot i kraft av 4-0-vinsten på Skytteholms IP. I eftermiddag fastställdes ordningen, då Bajen vände 0-1-underläge till pausledning och sedan cementerade trepoängaren i andra halvlek mot KIF från Örebro. I minutrapporten ser vi tillbaka på matchen som säkrade en ny semifinalplats, i bilder och minuter.

0’ Ruskvädret var tillbaka – om än inte i paritet med förra helgen. I vanlig ordning värmde inramningen och spelet skulle långa stunder också råda bot på det gråmulna.

27’ Ett stående tema i cupgruppspelet är att Hammarby öppnat och avslutat halvlekarna starkt, men gått ner sig i varierande grad däremellan. Dagens inledande trekvart var inget undantag. Tidiga möjligheter fanns – ett skott som till synes gick på en rödklädd arm i straffområdet, ett fint samarbete mellan Emelie Joramo och Smilla Vallotto där Julie Blakstads skott fastnade och lite oturligt kunde rensas undan, en bra Thea Sørbo-halvdistansträff som räddades. Men då 0-1 åkte upp på tavlan efter nick på vänsterhörna, så hade ”timeoutläge” rått en stund, då motståndarna – precis som DIF och AIK – vann väl många dueller. I detta skede var förstås KIF vidare som gruppetta.

35’ Men HIF höjde sig alltså framemot paus. Med tio minuter kvar av halvleken drev Eva Nyström upp bollen ur sitt mittlås och såg att Blakstad hittat en bra yta mitt på offensiv planhalva. Julie väntade på rätt tillfälle att släppa ut bollen till vänster och Anna Jøsendal, och dagens centrala anfallare pangade upp kvitteringen i nättaket från kort avstånd men snäv vinkel.

40’ Ledningsmålet var nära då Stina Lennartsson roffade åt sig bollen till höger om offensivt straffområde och fann Emma Westin, vänsterytter i dagens startuppställning, men skotträffen uteblev denna gång.

45+2’ ”Hörna med en minut kvar av tilläggstiden, då hinns det ju med en andravåg också”. Så tänkte åtminstone undertecknad – och visst blev det så. Sørbo lyfte bollen åter in i boxen på halvvolley och där hade Vallotto dröjt sig kvar. Hon vände bort Ashley Barron med vänstern och rakade dit ett sådant där psykologiskt viktigt ledningsmål med högern.

52’ Efter en från båda lagens sida hafsig inledning på andra halvlek kunde Hammarby punktera matchen med ett tidigt 3-1-mål. Alice Carlssons uppspel fångades upp av Vallotto till höger, som vred på försvararna tills insticksytan för Blakstad uppenbarade sig i straffområdets högra del. Inlägget mot bortre ytan möttes med en nick tillbaka från Jøsendal, som efter sin balja mot AIK senast visade att hon kan använda pannan även till framspelningar. Vallotto fick volleyläget – och en fin träff, otagbar och till höger om Clara Ekstrand i bortaburen.

53’ Man får förmoda att baljan värmde då snön börjat falla över Södermalm efter pausvilan, även om det ser ruggigt ut här. Proppen hade kunnat gå ur och Jøsendal hade ett fräsande skott tätt utanför nästan direkt på avspark.

76’ Transportsträckan blev ytterligare underhållande, då Smilla Holmberg löste av Lennartsson och hade lekstuga mot ett tröttkört och allt mer uppgivet KIF. Just inbytt serverade hon Vallotto till ett bra skottläge, där avslutet dock gick över. Istället skulle hon få vänta på sin målpass – för först svarade motsatt ytterback, Jonna Andersson, för inlägget som gav 4-1 då Blakstad mötte det med en säker volley.

83’ Något nytt underverk efter 2-1 mot Djurgården mäktade ”Mirakelklubben” inte med, efter att ha reducerat mot slutet. Bella Andersson som precis bytts in tog resolut bort sin spelare då en omställningsboll damp ner på mitten, men Carlsson och inbytta Ellen Gibson kom inte överens om vem som skulle ta undan lädret. Bollen snappade istället Maja Bodin upp, för att sedan överlista Tamminen i friläget.

89' Mot slutet bjöds vi på ett par riktiga delikatesser värda bättre öden. Först tog Hammarby det säkra före det osäkra och sökte sig ut till högra hörnflaggan – där Blakstad två gånger klackade loss bollen åt Holmberg som satte av in i straffområdet, med de två bortgjorda försvararna hack i häl. Sedan slog inhoppande Vilde Hasund tunnel på två rödklädda i samma sekvens, varpå Blakstad sköt Westin i huvudet; Emma hann rikta nicken nära mål men inte tillräckligt.

90+2' Fastställande 5-2 kom istället då Holmberg alltså fick utdelning för sitt ryck förbi försvararen följt av inspel – och till slut blev Blakstad tvåmålsskytt då hon direktsköt från nära håll.

Semifinalerna – där Hammarby ställs mot antingen Rosengård, Häcken eller Piteå – lottas 11.00 på måndagen.