16 september 2023

Planenlig storseger på Guldfågeln

Lördagens bortamöte med realistiskt uppgivna och numer hemvävt unga jumbon IFK Kalmar blev, rent krasst, ett träningspass i anfallsspel där Bajen gjorde vad som krävdes för att åtminstone temporärt passera Häcken på målskillnad och gå upp i tabelltäten. Ellen Wangerheim blev tvåmålsskytt medan 14-åriga Ellie Junetoft snodde pushnotis-rubrikerna, då hon och Ida Gagnfors satte akademifart på de sista tio minuterna.

Efter tre poäng inför nära 13 000 i det täta derbyt mot Djurgården väntade en annan slags uppgift på lördagen – den särklassiga damallsvenska jumbon, på en tämligen öde Guldfågeln Arena där många bland 224 åskådare var tillresta grönvita. Smålänningarna har gjort ungefär som Varberg på herrsidan; checkat ut och släppt iväg flertalet spelare, men här är ju tabellsituationen än mer hopplös och det är ett ungt och bra mycket mer hemvävt IFK Kalmar som slutför sejouren i finrummet.

Det är väl inte här det ska klarna hur laget står sig efter att Maika Hamano, Kyra Cooney-Cross och Adelina Engman på olika sätt försvunnit ur höstekvationen. På förhand dessutom rätt match att sakna några pjäser; tre spelare ställdes över medan en akademitrio fick chansen i den slutgiltiga matchtruppen. Men allt detta och 8-0 i Kanalplan-mötet åsido, så skulle jobbet göras i den kalmaritiska sensommarvärmen, sedan ett nästan lite försynt hemmalag applåderat de grönklädda då speakern läste upp namnen.

Det som sedan följde var spel mot ett mål i 93 minuter. Kalmarkamraterna fick inte iväg ett enda avslutsförsök på hela matchen – flertalet av de blåklädda har garanterat en fin allsvensk framtid framför sig, men här var det kvinnor mot flickor, och Hammarby kunde kontra med att slänga in två akademitjejer mot slutet utan att matchbilden blev en annan. Det hjälpte heller inte IFK Kalmar att domarteamet satt en ganska hög närkampsribba; duellstarka duon Julia Roddar och Emma Westin, som spelat ihop sig på innermittfältet under VM-uppehållets träningsmatcher, tog inga fångar.

0-1 kom efter sju minuter – vid det laget hade Bajen redan skapat tre-fyra bra målchanser. De otaliga hörnorna resulterade inte i dag, men Alice Carlssons inkast från höger nådde Ellen Wangerheim. Hon tog emot i straffområdet, höll undan sin försvarare och hittade utrymme för ett skott som smet in invid bortre stolpen. Med det handlade det för hemmalagets del bara om att hålla nere siffrorna. Tränaren hade inför matchen pratat om att allt under 0-6 är ett bra resultat. 21-åriga Laura Worsøe i buren, tredjekeeper för Danmark i EM 2022 och förstås klart mest meriterad i laget, började dröja med igångsättningarna tio minuter in.

Och tvåan skulle låta vänta på sig. Jonna Andersson fann Matilda Vinberg vars volleyavslut blev något för högt, innan Carlsson slog ett inlägg högt i närmsta stolpen, och Roddars räd till höger i offensiv tredjedel gav Wangerheim möjligheten att utöka från nära håll – men Worsøe svarade för en svettig fotparad. IFK stärktes kanske något av det fortsatta uddamålsunderläget och hade med runt halvtimmen in en halvhygglig period där man rentav fick till ett par kombinationer, om än på mittplan. Men rullgardinen drogs ner med tio minuter till vilan, då Carlsson återigen serverade Wangerheim. Den här gången var det ett längre uppspel från Alice som friställde Ellen, och friläget förvaltades säkert. Två minuter därpå nickade Eva Nyström i stolpen – innan hon i nästa sekvens fälldes. Mittbacken tog hand om straffen själv och väntade säkert ut målvakten. ”Serieledarna é här” kunde bortaföljet just bakom sjunga, då HIF gick om Häcken på fler gjorda mål.

Vid ett par av årets andra halvlekar har referaten gått över i pliktskyldighet efter paus. Dagens text kan inte gärna bli något undantag; slår du upp ”transportsträcka” i en ordbok, så… ja, då hittar du antingen de här styckena eller en länk till sändningen med start i minut 46. Delar av bortaföljet bytte sida under halvtidsvilan, som i de lägre brittiska divisionerna. Och visst var matchbilden densamma – Anna Tamminen som alltså inte behövde mota något avslut nödgades heller inte till en enda utrusning i maxfart. En liten riktningsförändring i joggandet i halvmånen vid Simone Boyes hemåtpassning i 67:e blev tankenöten för dagen.

Smått uttråkade hann nog också Smilla Vallotto, Ellen Gibson och Sara Kanutte bli vid sidlinjen – då snabba grönvita igångsättningar gjorde att trippelbytet där Andersson, Roddar och Simone Boye löstes av dröjde fem minuter. Skrällen denna lördag var väl att inte ens Kanutte lyckades få dit bollen vid någon av hörnsparkarna, som blev 17 till antalet. Närmre var Nyström, som just efter bytena nickade halvmetern över på Vilde Hasunds vänsterlyftning.

Matchen vaknade till igen, då tio minuter återstod inklusive tillägget. Offensiva 14-åringen Ellie Junetoft, till vardags i det F17-akademilag som sopat banan fullkomligt med motståndarna i år, och F19-mittfältaren Ida Gagnfors äntrade då planen. Av gick Vilde Hasund – och Smilla Holmberg, vars fina allsvenska startdebut hamnade i skymundan i rubrikerna efter slutvisslan. 4-0-målet kom 26 spelsekunder efter att Junetoft och Gagnfors äntrat planen – och med lite god vilja kan man påstå att båda var involverade då hörnan gav en andravåg. Vinberg tog emot Vallottos stickare in i straffområdet och skickade resolut upp bollen i nättaket. Därefter fortsatte Bajen med en intensitet i offensiven som nog hade gett tvåsiffrigt om den funnits där från början, men paradoxalt nog gav det inte ytterligare utdelning. Om man ändå ska nämna defensiven också, så… skötte den sig väl och bidrog förstås till att kväva de få blåa omställningsförsöken i sin linda, och till lagets sjunde raka nolla.

I nästa omgång, på söndag nästa helg klockan 13.00, tar Hammarby emot Uppsala på HIP – en match där båda lagen har ett stort, reellt poängbehov. Köp biljett här! Och missa inte att stötta herrarna i det följande 17.30-mötet med IFK Göteborg – skaffa plåt här!

Foto: Henric Wauge

Nyheter

Dam