29 mars 2024

Så gick det ute i världen för Bajenspelarna

Annons
banner
Annons
banner

Den allsvenska premiären står för dörren och Hammarby-truppen är nu samlad på Årsta IP. Några som missade genrepet av angenäma skäl var kvintetten vars äventyr vi redogör för här.

VM-kval


Montader Madjed och hans Irak ställdes mot Filippinerna i ett dubbelmöte – hemma i Mosul och borta i Manilla. På irakisk mark blev segermarginalen knapp; 1-0 sedan Mohanad Ali från inhemska klubben Al-Shorta avgjort sent. ”Monte” hoppade in i 76:e och kunde således räkna hem plusstatistik. Istället lossnade det i bortre Asien för gruppettan, som hade 3-0 redan i paus och vann med 5-0. Madjed fanns denna gång inte med i matchtruppen. Irak har full pott efter fyra omgångar och vidare avancemang ser ganska så klart ut. I början av juni spelas de två sista matcherna, då man reser till Indonesien för att möta grupptvåan och sedan avslutar hemma mot Vietnam.

Landskamp

I juni börjar allvaret för Surinam med VM-kvalets inledande fas. Där ställs laget, som leds av 80- och 90-talets Ajax-målvaktsprofil Stanley Menzo, mot motstånd som borde kunna vara överkomligt: Saint Vincent och Grenadinerna samt vinnaren mellan Anguilla och Turks och Caicos-öarna. Dock gick surinameserna bet när det gällde att betvinga en annan karibisk önation, i den förberedande vänskapslandskampen. Det blev nämligen 1-1 mot Martinique i holländska Almere. Shaquille Pinas blev kvar på bänken.

Montenegro spelade två landskamper i slutet av mars och Viktor Djukanović var uttagen i truppen, som höll till i turkiska Antalya på sitt tränings- och matchläger. Han startade också i den första, mot Belarus, där det blev montenegrinsk vinst efter att mötets båda mål gjorts framemot paus, genom lagets två Serie A-spelare – Lazios ytterback Adam Marušić och Lecces anfallare Nikola Krstović.

EM-kval, U21

I mötet med Nordmakedonien som Montenegros A-landslag vann med 1-0 fanns Djukanović inte med. Istället förstärkte han U21-landslaget, som tog sig an Finland i EM-kvalspelet. Med kaptensbindeln på armen svarade Viktor också för ett riktigt läckert kvitteringsmål med fel fot, men det räckte inte till poäng. Representationslaget möter härnäst Belgien och Georgien i vänskapsmatcher i början av juni. I samma landslagsuppehåll ska även U21-kvalmötet med Albanien, som fick avbrytas på grund av väderleken vid ställningen 0-0, slutföras. Det återstår att se var Viktor då används.

En annan Bajenspelare som ju fått prova på en del A-landslagsfotboll men som även spelar för U21 är ju Oliver Dovin. När det blev 2-0-vinst i måstemötet med Nordmakedonien i Skopje, så höll han sin fjärde nolla på fem U21-kvalmatcher för Sverige. Jusef Erabi inledde på bänken och hoppade in i 83:e minuten. Dessförinnan hade Sverige förberett sig via en 6-1-bortaseger mot Cypern där Oliver och Jusef lirade en halvlek var. Kommande kvalmatcher låter vänta på sig till början av september, då Gibraltar och Moldavien står för motståndet.

Mattias Jansson

Foto: Bildbyrån

Nyheter

Herr