7 februari 2024

Inför kvällens medlemsmöte: Vår sportsliga strategi

Medlemsmötet den 7 februari handlade till stor del om Hammarby Fotbolls sportsliga strategi. Här följer en sammanfattning av utvalda delar i vårt sportsliga strategi- och styrdokument.

Mer information om kvällens medlemsmöte finns här.

För dig som är medlem och vill följa mötet på distans kommer den att livesändas. Du ska ha fått en länk via mejl.

Vid frågor kring mötet eller sändningen kontakta oss på:

medlemskap@hammarbyfotboll.se

Vision

Vår vision är en resa mot en framtid där våra dam- och herrlag via ständiga framgångar i cup- och seriespel varje år får chansen att kliva in på de stora arenorna i Europa. Vi strävar efter ögonblick där våra lag, med en stomme av lokalt fostrade stjärnor, drivna av en outtröttlig ambition, står ansikte mot ansikte med de främsta i Europa och inspirerar genom sina prestationer. Vår vision är att genom lokal styrka bli en internationell kraft som visar vad Hammarbyismen står för långt utanför södra Stockholm - både på och utanför läktaren.

Bakgrund

Syftet med detta dokument är att påvisa vad Hammarby Fotboll behöver göra sportsligt för att nå vår vision, och säkerställa kontinuerlig och upprepbar framgång. Vi vill vinna så många fotbollsmatcher som möjligt, över tid.

I förhållande till våra konkurrenter, nationellt och internationellt, behöver vi över tid överprestera utifrån våra ekonomiska förutsättningar, för att själva kunna driva vår framgång. Inspiration har tagits från andra klubbar i Europa som har arbetat systematiskt och lyckats nå goda resultat.

Detta strategiska dokument spänner över hela Hammarby Fotbolls sportsliga verksamhet. Dokumentets innehåll godkänns av styrelserna för Hammarby Fotboll AB och Hammarby IF Fotbollsförening och revideras årligen av den sportsliga ledningsgruppen. Förändringar godkänns på samma sätt.

Dokumentets efterlevnad säkerställs varje år av den sportsliga ledningsgruppen, och varje verksamhetsledare inom sporten har ansvar för sin verksamhetsgren.

Spelstil

Anfallsspel

Hammarby ska dominera matcherna genom att ha bollen så nära motståndarnas mål som möjligt. Vi ska jaga nästa mål. Vår riktning är mot motståndarnas mål, och vårt bollinnehav är progressivt och hotande. Vi anfaller straffområdet med passningar, löpningar och avslut – på detta sätt skapar vi målchanser. Våra spelare ska känna frihet att nyttja sin fysiska och tekniska kvalitet.

Omställning till försvarsspel

När vi tappar bollen ska vi samhandla för att så snabbt som möjligt kunna vinna tillbaka bollen och kontra. Vår återerövring sker kollektivt – vi agerar som en enhet. För att kunna vara effektiva behöver vi ha goda positioner innan vi tappar bollen. Vid bolltappet ska vi jaga motståndarna med vår återerövringspress. Blir vi förbispelade ska vi backchecka och jaga vidare, samtidigt som vi springer mot vårt mål. Vår omställning ska präglas av hög intensitet, i våra löpningar och i dueller. Genom dessa aktioner kan vi skicka energi till lagkamrater och supportrar.

Försvarsspel

Vi försvarar för att stoppa motståndarna från att göra mål, vinna bollen, och sedan anfalla och göra nästa mål. Vi vill försvara så nära motståndarnas mål som möjligt och tvinga motståndarna mot sitt eget mål. Vi ska inte låta dem ha kontroll. Vi pressar aggressivt och kommer så nära motståndarspelaren att vi kan erövra bollen, vid behov genom tackling. Vi vill vinna bollen på motståndarnas planhalva så att vi kan kontra snabbt. Om motståndarna tvingar oss mot vårt mål vill vi fortsätta jaga bollen och aggressivt försvara för att återerövra bollen.

Omställning till anfallsspel

När vi vinner bollen ska vi jaga nästa mål. I de ytor motståndarna lämnar, ska vi anfalla med hög intensitet. Vi ska spela och springa framåt och ta oss mot motståndarnas mål snabbt och effektivt. De spelare som inte kan delta i kontringen ska också lyfta laget och säkra att vi är kompakta, för att kunna vinna tillbaka bollen om vi tappar den.

Utvärdering av spelstilen: KPI’er.

Vår spelstil ska utvärderas mot KPI’er. I den mån vi uppfyller dessa KPI’er, kan vi sägas uppfylla vår spelstil. Detta ska alla Hammarbylag sträva efter att göra i varje enskild match. KPI’erna utgår från vår spelstil, men är också tagna från hur framgångsrika lag presterar. Logiken är att om vi systematiskt följer vår spelstil, och presterar bättre än motståndarna, så kommer vi också över tid vinna fler matcher. De KPI’er vi kommer att använda oss av för kollektiv prestationsutvärdering är:

Anfallsspel:

  • Bollinnehav
  • Bollinnehav som leder in i sista tredjedelen
  • Inträden i straffområdet

Omställning till anfallsspel:

xT 5 sekunder efter bollvinst.

Försvarsspel:

  • Bollvinster på offensiv planhalva
  • PPDA
  • Defensiv höjd
  • Inträden i eget straffområde

Omställning till försvarsspel:

Tid till första defensiva aktionen

Utfallet av spelstilen ska utvärderas genom följande KPI’er:

  • xT och xTA
  • xT-övertag
  • npxG/90 och npxGA/90
  • xG/avslut och xGA/avslut
  • xG-övertag

Träningsmiljö

Fotbollsverksamhetens viktigaste beståndsdel är den träningsmiljö som finns i vardagen. Varje dag är viktig i strävan efter att nå vår maximala potential.

Träningsmiljön i Hammarby Fotboll får inte över tid bli kortsiktig, och huvudfokus är långsiktig utveckling och inte maximala förberedelser för en specifik match.

Tät kontakt med skickliga ledare

Utvecklingsmiljön för spelarna präglas av skickliga ledare som strävar efter att vara sitt bästa jag. Ledarnas viktigaste uppgift är att inom föreningens spelstil utveckla laget och spelarna. När laget utvecklas ökar våra möjligheter att prestera. Varje spelares utveckling är central. Föreningen, både tränare och andra ledare, ska ha tät kontakt med spelaren för att säkerställa att kursen är den riktiga.

Individuella utvecklingsplaner

Tränarstaben ansvarar för att hålla med en individuell utvecklingsplan för spelarna, men framför allt för att skapa former för spelaren att ta eget ansvar för sin utveckling. I vardagen ska det finnas både strukturerade och ostrukturerade möjligheter för spelaren att arbeta med det den enskilde behöver för att nå sin potential.

Inte enbart tränarstaben, utan hela den sportsliga staben ska ha ett utvecklingsfokus i förhållande till individen. Det handlar om allt ifrån ansvarstagande utanför planen, ledaruppgifter, fysisk förberedelse och träning – syftet är att spelaren ska ta kliv och nå högre än sin nuvarande kapacitet inom alla områden som hör till yrket fotbollsspelare.

Förberedelse för nästa nivå

Extra fokus från vår fysiska stab ska vara på att förbereda spelarna för de krav som kommer att ställas på dem i framtidens fotboll. Vi ska förbereda spelarna för spel på nästa nivå, och deras fysiska kapacitet kommer vara helt avgörande för att klara av de krav som kommer ställas på spelarna när Hammarby spelar i Europa och har fler matcher varje vecka, men också om våra spelare ska ta ytterligare kliv i sin karriär, spel i landslag eller andra lag i Europa.

Truppstrategi

Hammarby Fotbolls verksamhet syftar till att säkra kontinuerlig sportslig framgång.

De klubbar som överpresterar i förhållande till deras ekonomiska situationer lägger en betydande del av sin verksamhet på att öka värdet i truppen. Hammarby Fotboll behöver överprestera utifrån vår ekonomiska position för att över tid prestera bättre än våra konkurrenter nationellt och för att kunna tävla internationellt.

Värdeökningar i truppen realiseras vid försäljningar av spelare och intäkterna kan återinvesteras i verksamheten och spelartruppen, vilket ska leda till ett starkare Hammarby Fotboll. Varje försäljning värderas utifrån om den gör Hammarby Fotboll bättre.

Att bygga truppvärde ska alltid ses som en metod för att nå våra mål om kontinuerlig sportslig framgång.

Systematiska kontraktsförlängningar

Återinvestering i spelartruppen bör också vara att arbeta systematiskt med avtalsförlängningar, i flera syften. Dels för att säkerställa att goda spelare förblir i Hammarby, dels för att öka intäkterna vid en försäljning och dels för att stärka band mellan spelare och klubben.

Kategorisering av spelare

För att bygga välbalanserade lag som ska nå våra mål om sportsliga framgångar differentierar vi våra A-lagsspelare i kategorierna nyckelspelare, värdespelare, framtidsspelare och truppspelare.

För en nyckelspelare gäller exempelvis: Spelarens kvalitet är av högsta klass i förhållande till våra konkurrenter. Spelarens framtida utvecklingspotential behöver inte vara stor, men spelarens tillgänglighet i träning och match är hög. Spelarens bidrag till vår träningsmiljö ska vara stor och spelaren ska ha goda ledaregenskaper.

Huvuddelen i vår spelartrupp ska vara värdespelare och framtidsspelare. Värdespelaren kännetecknas av att den framför allt har ett stort sportsligt värde, med en kapacitet som gör laget bättre här och nu och en potential att bli ännu bättre. Potentialen når spelaren genom hög tillgänglighet för träning och match, och genom idogt arbete i vardagen. Spelaren ska därutöver kunna generera betydande försäljningsintäkter för Hammarby vid en eventuell försäljning, och därav inte vara äldre än 25 år.

Framtidsspelarna är spelare som framför allt kännetecknas av en riktigt stor potential, men kommer också sticka ut genom sin låga ålder. Vår förväntansbild på spelaren är att de ska göra allt vad de kan, varje dag, för att bli så bra som möjligt och utvecklas, och nästa karriärsteg är att slå sig in först i matchtruppen och därefter som spelare som gör skillnad på planen. Framtidsspelarens potential ska åtminstone vara stor nog för att kunna göra skillnad för Hammarby som en startspelare. När en ung spelare gör Hammarby bättre genom sina prestationer på planen ska ses denna spelare ses som en värdespelare.

Truppspelarens kapacitet ska likt värdespelaren vara god nog för att starta för Hammarby, men spelarens potential att fortsätta utvecklas behöver inte vara betydande. Spelarens tillgänglighet för träning och match ska vara hög, och spelarens bidrag till kulturen ska vara stort. Spelarens prestationer ska vara jämna och pålitliga.

Rekrytering av nya spelare

För att kunna fatta välgrundade beslut kring rekrytering och handel med spelarkontrakt krävs en holistisk approach, där så mycket tillgänglig information som möjligt bearbetas och ligger till grund för det beslut som ska fattas.

Såväl okulär scouting som databaserad rekryteringanalys är viktiga delar, men lika viktigt är en genomlysning av spelarens medicinska och fysiska historia, och att vi skaffar oss en uppfattning om spelarens personlighet och bidrag till vår kultur.

Formation och roller

Ur spelstil följer roller – då det är spelarna på planen som genomför spelstilen. Varje roll definieras av vilka egenskaper som krävs för att uppfylla rollen i vår spelstil.

Med denna struktur, blir det lättare att utbilda och rekrytera spelare till vår förening – då de egenskaper som vi värderar direkt följer av vår spelstil och identitet. Detta blir en beställning till vår akademiverksamhet och vårt rekryteringsteam om vilka kvaliteter som krävs för att en spelare ska vara konkurrenskraftig i våra representationslag. Vi kommer kunna ha större precision i vårt identifieringsarbete och säkerställa att de spelare som vi har i våra trupper fyller den funktion som de är tilltänkta till.

Utifrån vår spelstil, så kommer våra spelartrupper byggas utifrån en 1-4-3-3-formation i försvarsspel, och att vi i anfallsspel spelar med minst tre forwards. Detta ska ej förväxlas med den formation vi använder på planen i enskilda matcher.

Vid frågor om den sportsliga strategin, kontakta:

Adrian von Heijne, teknisk chef.

adrian.vonheijne@hammarbyfotboll.se

Foto: Bildbyrån

Nyheter

Hammarby