21 april 2024

Sent tapp till nollpoängare på Bravida

Annons
Annons

Sett över 97 minuter, så var det en bra grönvit prestation som drygt 1600 tillresta grönvita fick se på Hisingen vid årets bortamöte. Men någon bruten trend blev det inte – och i 87:e cementerades också en sur nollpoängare. Här ser vi tillbaka på matchen mot Häcken i bilder och minuter.

0’
Man kan ju vända på det också. Till bortamötet med Häcken hade, trots krocken med damernas allsvenska hemmapremiär, 1624 grönvita intagit gästande sektioner sig denna söndag. Till inmarschen svarade bortaföljet för en tifouppvisning där första ordet i ”Kärleken övervinner allt” byttes till ”Bajen” efterhand. Och lite var ju det känslan inför att ytterligare en vanligtvis omöjlig bortamatch stod på programmet – här var det betydligt närmre att gå vägen än i Malmö.

24’ Häcken öppnade ändå matchen bäst. Efter tio inledande minuter av relativ gulsvart anstormning jämnade spelet ut sig hyggligt och Hammarby fick ett allt bättre lugn i att hålla boll. Mitt i halvleken var det likväl nära hemmaledning då Amor Layouni tog sig fram till vänster, i en omställning modell större. Oliver Dovin hade varit överspelad om inspelet gått fram, men Hampus Skoglund stod i vägen.

30’ Häckens högerback Axel Lindahl hade dragit på sig ett tidigt gult kort och nog hade den resterande timmen fått en helt annan skepnad, om domarteamet sett lite annorlunda på hans kapning av Viktor Djukanović – som för övrigt var på rejält spelhumör denna eftermiddag. Särskilt stor inverkan hade en utvisning fått, då det följande kantfrisparksläget från vänster också resulterade. Nahir Besaras lyftning hjälptes vidare in i ”slottet” av två gulsvarta brytförsök och då fanns Edvin Kurtulus på rätt plats, där han kunde raka in ledningsmålet. Framemot paus var Djukanović också en riktigt stark Andreas Linde-räddning med fingertopparna ifrån 0-2, sedan Shaquille Pinas klivit fram i planen lika förtjänstfullt som mot Elfsborg senast. Pausledningen var motiverad.

46’ Omgående i andra halvlek var Nahir också oerhört nära att utöka. Fredrik Hammar vann mycket boll – här i mittcirkeln. Efter att ha drivit den fram emot straffområdet tog Besara emot i dess vänstra del, och sköt utanför, till synes via fläkande Even Hovland. Inspark dömdes, trots att målvakten omgående saluterade sin mittback. Besara fick avslutet även vid matchens nästa målchans – ett ännu vassare läge, sju minuter in. Här var det Kurtulus som klev fram och sedan släppte bollen i precis rätt läge, men kaptenens skott gick i axeln på Linde som snabbt kom ut och skar av.

62’ Olyckan kom inte ensam. Först tvingades Viktor utgå, efter att ha fått ont i samband med ett eget avslut och sedan förgäves testat att spela vidare. Och mitt i halvleken kunde hemmakaptenen Gustafson utjämna. Även om Bajens försvar inte släppte till mycket i chansväg, så går det – med fem hörnor på tre minuter – inte att säga annat än att Häcken fick tryck mot offensiv box. Och den femte av dessa resulterade i förlängningen i 1-1. Dovin var på det centrala skottet, men kunde inte hindra det från att gå i nät.

75’ Framgent handlade det i princip bara om Häcken. Med kvarten kvar kunde 2-1 ha kommit, då inbytte Simon Strand bröt i eget straffområde, men där bollen gick rakt ut till Blair Turgott. Dovin stod emellertid emot med en stark räddning. Fyra minuter därpå sattes HIF-målvakten under rejält tryck med bollen vid fötterna men han behöll lugnet så att man kunde spela sig ur, vilket resulterade i en sällsynt omställning och ett nästanläge.

87’ Hammarby kunde inte stå emot hela vägen. Even Hovland nådde högst på en högerhörna strax innan full ordinarie tid – och nu var tiden knapp för en forcering. Alltför knapp, skulle det visa sig, men ändå inte. Montader Madjed byttes in i 90:e och hann skapa ett skottläge för Nahir – som fick bra, men någon decimeter för hög träff. Det var helt enkelt inte kaptenens eller Bajens dag heller denna gång. Ska man greppa efter en pytteliten ljuspunkt resultatmässigt, så vet vi ju sedan den damallsvenska upplösningen i vintras, hur mycket ett mål här eller där kan betyda då tabellen räknas ihop. Omöjligt är det inte, att en placering avgörs, på att domaren valde att blåsa av matchen då Häcken annars gjort 3-1 i tom bur; Dovin var uppe på en sista hörna. Nå, mindre långsökt är det nog att bara blicka mot att istället vinna på Örjans Vall nu på torsdag.