11 februari 2024

Sent tapp till torsk mot HJK

Annons
Annons

Hammarby fortsätter att ha resultatmässigt svårt i februarimötena med HJK. I dag fick nära 3000 på Tele2 Arena dock se de grönvita ha marginalerna emot sig, då en tveksamt dömd straff blev avgörande för finländarna i slutskedet.

(Foto: Mattias Saaranen)

Inför cuppremiären mot VSK nästa helg kom Bajen till spel med Mads Fenger åter i mittlåset bredvid Pavle Vagić. Därmed användes Shaquille Pinas som vänsterback och närmast framför sig hade försvarslinjen Tesfaldet Tekie och Oscar Johansson Schellhas. Där framme släpade August Mikkelsen återigen centralt, i dag med Marcus Rafferty till höger i kedjan. HJK, som utöver ett trettiotredje ligaguld vunnet på målskillnad också nådde gruppspelet i Conference League, har efter framgångarna tappat några betydande pjäser – landslagsförsvararen Matti Peltola till DC United, Bojan Radulović som fick målskyttet att lossna efter tiden i Solna till Huddersfield och mittbackskaptenen Miro Tenho till Djurgården (den sistnämnde bytte plats med Carlos Moros Gracia). Laget leds av nytillträdde managern Ferran Sibila, rejält allsvenskt bekant.

”Klubi” brukar vara en hård nöt att knäcka för Hammarby i de nästan traditionsenliga försäsongsmötena, så även i dag. Mål- och chansmässigt hände det mesta i andra halvlek, då första akten var av det mer tillknäppta slaget, särskilt jämfört med Bajens föregående hysteriska holmgång mot Sarpsborg 08. Första läget blev gästernas, sedan Fenger och Pinas syndat i speluppbyggnaden. Anthony Olusanya for fram men trängdes ur vinkel av reparerande Fenger och avslutade utanför. Första HIF-läget med 18 minuter på uret kom sedan Pinas klivit in och upp i planen, för att sedan fördela bollen ut till Viktor Djukanović. Ytterns vänsterinlägg nådde Jusef Erabi som nickade, men Elmo Henriksson (som stod i HJK-buren vilket vi bommade i Twitter-rapporteringen) var med nere vid bortre stolproten.

Hetare än så blev det inte i boxarna innan paus, även om hög grönvit återerövring hade kunnat resultera med tio minuter kvar. Erabi bröt, Tekie stod för det flacka och hårda högerinspelet – och i målområdet fläkte sig såväl Rafferty som Djukanović fram utan lycka. Några minuter därpå gjorde Simon Strand, som dittills utmärkt sig genom att ligga rejält på rulle i sin högerkorridor, ner två motståndare i samma defensiva sekvens. Förseelsen mot Atomu Tanaka gav ett frisparksläge halvmetern utanför straffområdet som den japanske veteranen själv tog hand om, men skottet hamnade över via muren.

(Foto: Peter Jonsson)

Minuten in i andra halvlek hade bra pressarbete återigen kunnat resultera. Tekie och Strand bröt uppe till höger med gemensamma krafter och Bajens nummer 5 fick på ett bra avslut, men bollen styrdes utanför via motståndarnas spelare med samma nummer, Moros Gracia som tagit sig in i skottlinjen. Mikkelsens fina högerhörna kom Fenger upp högst på i bortre ytan, men nicken gick tätt utanför. Två minuter efter dubbelchansen kunde HJK å sin sida ha gjort matchens första mål; Johansson Schellhas och försvarande lagkamrater missförstod varandra i eget straffområde men Vagić lyckades täcka då Topi Keskinen nöp till från nära håll.

Efter tio minuter ersattes Rafferty av Abdelrahman Boudah, som efter ett par minuter på planen fick på en ordentlig häxpipa från halvdistans där Henriksson flaxade till och gjorde hörna. Ytterligare två minuter senare, med halvtimmen kvar, bar istället en sådan där central August-räd som vi fått se prov på många gånger under årets försäsong frukt. Norrmannen fick bollen av Oscar, tråcklade den förbi två gulklädda och gjordes omkull av Kevin Kouassivi-Benissan. Mads stegade fram och gjorde inget som helst misstag, utan väntade ut keepern och rullade enkelt dit 1-0.

Glädjen och ledningen skulle vara i tio minuter. I den 71:a slogs en tidig djupledsboll från vänsterläge, som Keskinen snappade upp. Publiken och Pinas reagerade kraftfullt, men anfallaren bedömdes ha varit på rätt sida då lädret skickades iväg. Och väl fri med Dovin gjorde han det elegant, med en dragning åt vänster så att Fenger inte hann dit, och en lyftning över målvakten med den dojan. Dussinet lite slitna färjeresenärer från Helsingfors drog av den kanske sävligaste ramsan på ”Freed from desire”-melodin som presterats, och den blåvita skaran skulle få måljubla en andra gång.

Dessförinnan kunde Mikkelsen ha gett Hammarby ledningen åter, om han fått samma fart på skottet som i rycket, innan han vred och vände på försvararna för att hitta avslutsutrymme. Och med 79 spelade dröjde sig Kouassivi-Benissan kvar offensivt, för att revanschera sig efter den orsakade straffen, något han lyckades med efter att ha fallit väldigt lätt med Fenger inpå sig. Olusanya var även han säker från elva meter och därmed hade HJK vänt på tio minuter. Möjligheter fanns sedan till ett 2-2-mål. Erabi och Vagić sattes i nicklägen från nära håll där de inte lyckades få avsluten under ribban, och i den fjärde och sista tilläggsminuten kunde Shaquille ha stött dit Viktors inspel. Han kom dock inte rätt till bollen; ”Shaq” vrålade ut sin frustration och strax därpå ljöd även slutvisslan.

Mattias Jansson

Nästa helg inleds tävlingssäsongen då hemmamötet med VSK i cupens gruppspel sparkas igång klockan 15.15 på lördagen. Över 22 000 har redan nu säkrat biljett – köp du också, på den här länken!

Foto överst: Henric Wauge