13 maj 2024

Sevärd krigarinsats gav 1-0-vinst i Norrbotten

Efter herrarnas krigarvinst på bortaplan under söndagen, så säkrade damerna sin trepoängare genom att göra palt av Piteå vid hörnflaggorna på tilläggstiden. För det var en uddamålsledning genom större delen av matchen som skulle försvaras, då omställningsspelet klaffade sämre än den läckra kombinationen och upprullningen som gav Ellen Wangerheims tidiga segerbalja. Här ser vi tillbaka på 1-0-vinsten i minuter och bilder.

0’ Enkel väg är fotbollsårets längsta bortaresa 85 mil. Piteå är visserligen också ett publiklag och 2488 slöt upp då sponsorer bjöd på entrén för att fira cupguldet, men vid inmarsch möttes Hammarby-spelarna av ännu en tifouppvisning, om än i miniatyrformat.

9’ Piteå naglade sig inledningsvis fast kring offensivt straffområde, men snart kopplade Bajen ett spelmässigt grepp på hemmalaget, som hade påtagligt svårt att hänga med i egen tredjedel då de grönvita fick fart på bollen. Innan PIF framemot paus fick ordentlig fason på sitt presspel kunde utdelningen ha blivit större än 0-1. Lednings- och segermålet var hursomhelst vackert. Eva Nyström vann bollen efter ett hemmainkast och efter åtta passningar ända nerifrån egen box låg lädret i Samantha Leshnak Murphys nät. Julie Blakstad tog med sig bollen på bröstet och avancerade centralt – till vänster fanns Smilla Vallotto och Anna Jøsendal – ”Valle” höll sig ur vägen då alternativet blev ”Jøsen”, och det precisa inspelet nådde Ellen Wangerheim som var på rätt plats och bara hade att sätta dit dojan. En lika vacker som viktig upprullning.

44’ Piteå tvingades gå framåt, men skapade egentligen ingenting i första halvlek. Omställningarna blev fler i andra, men kunde ha gett mer redan innan paus. Sista halvchansen innan vilan som var Hammarbys kom dock efter ett etablerat anfall. Alice Carlsson tog med sig bollen fram ur mittcirkeln och hittade Wangerheim till höger i straffområdet med en lyftning. Anfallaren fick med förstatouchen bollen förbi målvakten, men då fanns nigerianska evighetsmaskinen Faith Ikidi på plats för att skära av vinkeln och släcka läget. På tilläggstid fick Stina Lennartsson sedan ont – hon testade att spela vidare i andra, men fick lämna över högerkanten till Smilla Holmberg efter ett par minuter.

52’ Efter en ganska duellspäckad första halvlek blev det än mer av den varan i andra trekvarten, som Piteå kom ut resolut till. En första kvitteringschans fick Josefin Johansson sedan man tagit sig runt väl enkelt från höger, men halvdistansskottet gick halvmetern över och Moa Edrud kunde lägga upp för inspark.

54’ Halvannan minut därpå kunde Blakstad ha… ja, kanske inte punkterat matchen redan där sett till att Piteå ju vänt 0-2 mot Rosengård i år, men åtminstone skapat ytterligare lugn på resultattavlan. När HIF väl spelade sig ur den allt mer frenetiska PIF-pressen, så fanns rejäla ytor där bakom. Blakstad spelade Vallotto på ett tillslag, bollen förpassades ut till Jøsendal på ett – och Julie tog en snabb riktningsförändrande löpning för att möta inspelet. Men den amerikanska keepern kom ut snabbt och lyckades rädda det öppna läget. Däremot höll Leshnak Murphy på att ställa till det rejält för sig fyra minuter därpå – men offsideflaggan kom upp då Bajenspelarna försökte kombinera sig till öppet mål-avslut.

61’ I vanlig ordning var Anam Imo ett konstant hot där framme. Ikidis klubb- och landslagskompis fick dock aldrig något öppet läge, på 90 plus tillägg. Det såg Holmberg till – då Bajen väl räknade fel höll 17-åringen emot och bollen slank över kortlinjen. Vi får i vanlig ordning fuska något bildmässigt; här är det ju Nyström som i samma skede håller koll på anfallaren.

69’ Wangerheim nöjer sig nog gärna med att hennes balja blev matchavgörande, men hon kunde ha gjort en till då Jøsendals inlägg satt perfekt på pannan. Nicken gick dock väl rakt på burväktaren.

76’ Den som slog på sent och bara såg sändande bolags sammandrag kunde lätt få för sig att PIF radade upp kvitteringschanser. Så var det alltså knappast. Men något hundraprocentigt får väl Piteå alltid fram? Jodå. Med kvarten kvar ställde man upp en rejäl busskö i Edruds målområde och höll på att få utdelning på vänsterhörnan. Johansson avslutade även denna gång, med en nick ur bortre ytan, som seglade över Edrud – och alla utom Jonna Andersson som lyckades rädda på mållinjen med axeln.

78’ Å andra sidan var det kvitterat i den udda statistikkolumnen bara två minuter senare. Leshnak Murphy tappade Vallottos vänsterhörna och hade det inte varit för Ellen Löfqvist, så hade Nyström bekvämt kunnat hjälpa bollen över linjen.

89’ Stellan Karlsson skickade upp mittbacken Wilma Carlsson bredvid Imo inför de sista tio minuterna av ordinarie tid, men Hammarby agerade lugnt med boll och kunde trasa sönder det mesta av forceringen. Enda gången det osade katt var då Carlsson skulle rensa, men träffade Saga Swedmans benskydd. Det noterade emellertid Moa, som roffade åt sig bollen.

90+1’ PIF-målvakten var uppe på sista rödvita hörnan – som Edrud greppade lika säkert som starkt. Därefter handlade det mest om Bajens offensiva högra hörnflagga… och att döda resten av tilläggstiden. När matchen blåsts av med ett oerhört besviket Piteå som tabelltia, så tvingades man bita ihop och ta emot stadens jubel från ett podie, där cupbucklan motvilligt höjdes. Ett på förhand fullt möjlig scenario, så besynnerligt att det inte bara var av jinx-skäl som upplägget fick passera obemärkt förbi i motståndarkollen. Samtidigt firade Hammarby vilt ihop med de tillresta, där den skarpögde ser Anna Tamminen i klacken på bilden här överst.

Fortsatt full pott efter sex omgångar – precis som Rosengård. Som kommer till Södermalm nu på måndag. Plåtarna hittar du här intill!