2 november 2023

SM-guldläge för båda – förutsättningarna inför söndagens seriefinal

På söndag klockan 17.00 tar Hammarby emot Häcken på Tele2 Arena – en repris på cupfinalen i juni, där det ju blev grönvit seger inför uppemot 18 000 åskådare. Båda lagen har guldläge och återigen väntas storpublik, den här gången i riktigt slutstridsväder. Det vi vet om förutsättningarna är att matchen blir antingen mycket eller helt avgörande för titelkampen i OBOS Damallsvenskan 2023. Nedan tittar vi närmre på läget.

Hammarby-seger: Grönvit serieledning inför slutomgången den 11 november.

Oavgjort: Häcken behåller serieledningen och försprånget inför sista matchen.

Häcken-seger: SM-guld för Bollklubben från Hisingen.

Där har vi hårda fakta. Vi tittar ändå lite mer på utfallen för respektive resultat:

Vinst, så är Hammarby alltså ny serieledare inför säsongens sista omgång. Där tar sig Bajen an Norrköping på bortaplan samtidigt som Häcken möter Piteå hemma på Hisingen. Hammarby har dessutom både ett mål bättre målskillnad än Häcken och fler gjorda mål. Vi föreställer oss att Bajen slår Häcken med 1-0. Om det nu går grönvit väg mot Norrköping med samma knappa marginal, så måste Häcken samtidigt besegra Piteå med 5-0 (eller 6-1, eller 7-2). Vinner de “bara” med fyra mål så har man lika många plusmål som oss, men är fortfarande efter i tabellen eftersom de grönvita baljorna framåt varit fler under säsongen. Med andra, lite färre ord: Hammarby har ett rejält grepp om bucklan ifall det blir vinst mot Häcken.

Kryss, så är Hammarbys guldchans minimal – detta eftersom tredjeplacerade Linköping (med allra största sannolikhet) kommer att ha besegrat jumbon IFK Kalmar redan då matchen på Tele2 Arena sparkas igång, och då är östgötskorna förbi Bajen.

Förlust, och Häcken är alltså mästare. Om detta värsta skulle hända, så har Bajen fortfarande en Champions League-placering att spela för i slutomgången – där vi redan nu vet att många supportrar kommer att stötta laget på plats.

Det finns alltså all anledning att stötta Hammarby på plats både nu på söndag och på lördag nästa helg:

Köp biljett till Hammarby-Häcken här!

Boka bussresa med Bajen Fans till Norrköping här!
Och köp plåt till de grönvita bortasektionerna på arenan här.

Foto: Bildbyrån

Nyheter

Dam