26 maj 2024

Sjudande trepoängare mot IKS

Annons
banner
Annons
banner

Inför dagens match skiljde det bara två poäng mellan lagen, men Hammarby hade inga som helst problem med Sirius i denna sista hemmamatch innan EM-uppehållet – och är nu tabellfyra. Här är det sommarheta mötet med de blåsvarta summerat i minuter och foton.

0’ Det blev en förändring i elvan jämfört med den som besegrade AIK senast – den påtvingade, där avstängde Fredrik Hammar som fick tid att kanske röka fredspipa med Alexander Axén ersattes på innermittfältet av Markus Karlsson, som löste uppgiften fint.

1’ Hammarby tryckte gasen i botten direkt från avspark och första läget dröjde blott 17 sekunder. Shaquille Pinas slog en hög boll för ivorianen att löpa på – och den bröstades förbi Henrik Castegren och in i straffområdets vänstra del, men då kom Jakob Tånnander snabbt ut från sin bur och räddade skottförsöket.

4’ Känslan första tio-tolv var, förutom då att Bajen inte fick hål på upplänningarna, att det här skulle kunna rinna iväg ordentligt. I fjärde minuten slog Oliver Dovin ett flackt uppspel som Deniz Gül som återigen tog sig förbi Castegren, men den här gången fick försvarare ut bollen till hörna.

8’ Oliver hade inte mycket att stå i, men behövde kliva ut och bröstbryta en långboll.

20’ Trycket framåt bedarrade och Yousef Salech, den danskpalestinske succéanfallaren som ersatt danskpalestinske succéanfallaren Wessam Abou Ali, tog sig till ett par halvmöjligheter under halvlekens mitt då matchbilden planade ut. I stora drag fick dock Ioannis Pittas sällskap av Salech i Pavle Vagićs ficka.

34’ Under slutkvarten framemot paus då Hammarby tagit över kraftigt igen var Tesfaldet Tekie oerhört nära ett 1-0-mål. Efter att ha tagit emot bollen centralt avlossade mittfältaren en praktträff från 30-talet meter – rakt i Tånnanders vänstra stolprot och tillbaka på målvakten, och över kortlinjen.

42’ Nästa jättemöjlighet uppstod då Oscar Johansson vann bollen då Sirius klivit fram med många – och snabbtänkt spelade Gül som satt av till höger, och som så småningom sköt. Målvakten klarade men returen studsade rakt ut till Toure och Besara, där den senare inte fick kontroll över bollen snabbt nog.

44’ I näst sista minuten innan vilan kom så ledningsmålet – även det en följd av Johanssons bollvinst på mittplan. Karlsson väggade på ett ut till Gül, som såg att Oscar tagit en maxlöpning i sin högerkorridor och slog en delikat yttersida dit utåt. Inlägget blev precist, till den bortre del av boxen dit Toure sökt sig, och på lite av ett Joel Nilsson-manér sprang ”Bazou” dit sitt avslut. Uddamålsledningen inför andra halvlek var i underkant, men att baljan kom precis innan den första var över blev förstås viktigt.

47’ Bajen fortsatte som man avslutat första och det gällde inte minst Bazoumana. Minuten in fick han på ett fint inlägg där Gül, som annars utmärkte sig rejält spelmässigt, nickade över.

57’ Dovin höll nollan, men matchens räddning svarade Tånnander för. Oscar fortsatte att bryta snäva blåsvarta passningar och breddade ut till Deniz, vars hårda inlägg styrdes via försvarare, men bortamålvakten lyckades flaxa till. Men otack är som bekant världens lön och ”Tess” hade inte gett upp hoppet om en distansbalja. Tekie lämnades obevakad i utkanten av halvmånen på Besaras följande högerhörna och det blev en variant, där halvvolleyn gav 2-0.

65’ Mellan 2-0 och 3-0 var det i stora drag en transportsträcka. Några gånger blev det smårörigt i defensiv tredjedel, men Sirius hade inte kvalitet nog för att kapitalisera på möjligheterna som erbjöds. I övrigt behövdes inga regelrätta vätskeavbrott – Patrick Nwadike var vänlig nog att behöva tillsyn just i halvlekens mitt, vilket gav svalka.

75’ Viktor Djukanović som ju dragits med fotsmärtor ersatte Toure med kvarten kvar och skulle hinna med en efterlängtad kasse.

89’ Nahir kombinerade med Viktor och Castegren tvingades ta såväl gult som ett vasst frisparksläge, då han drog omkull kaptenen någon decimeter utanför straffområdet.

90’ Det blev Djukanović som fick förtroendet – med rätta. Bollen vristades distinkt dit i burgaveln, ur det nästan indirekt frispark-liknande läget.

90+1’ Tjugotvå månader – så länge hade Dennis Collander väntat på att åter äntra en allsvensk matta. Nu fick han förstås leda firandet av trepoängaren, sedan han kommit in ihop med Mads Fenger. Oscar löstes då av ihop med Edvin Kurtulus, som klarade sig undan det gula kort som hade gjort mittbacken otillgänglig för derbyt.

Mattias Jansson

Foto: Mattias Saaranen, Bildbyrån, Peter Jonsson, Henric Wauge

Nyheter

Herr