23 juni 2024

Stabil trepoängare igen på "Skyttan"

AIK hade inte mycket annat än lycka till-utsparkar mot resliga Nina Jakobsson att sätta emot i första halvlek, där Hammarby fick hål på hemmalaget under tillägget på tillägget. Derbyt levde sedan väl länge i jämförelse med cupmötet på "Skyttan", till minut 81 närmre bestämt, då Ellen Wangerheim punkterade det med en distinkt nick. Här är dagens match summerad i minuter och foton.

0’ Ellen Wangerheim fick inleda bland avbytarna efter en lättare smäll senast och längst fram startade istället Julie Blakstad. Med i elvan fanns också Julia Roddar, för första gången på en månad. Utropstecknet var ändå givet – För fem år och två månader och tio dagar sedan gjorde en då nyss 19 år fyllda Klara Folkesson 3-0-målet i Elitettan-premiärsegern mot BP, för att senare i matchen dra korsbandet och missa resten av säsongen. Vägen åter till den stora scenen och spel i grönvit skrud har varit brokig, lång och under våren också kantad av nya skadebekymmer. Nu var anfallaren som smällde dit tio baljor för nedflyttade Uppsala i fjol äntligen tillbaka i en matchtrupp.

0’ 105 minuter innan avspark släpptes de första supportrarna in på arenan och till inmarsch var kreationen där Sarek-strofen ramades in av ett tvåpinnshav färdig att visas för allmänheten – och förstås i första hand för Bajenspelarna. När hemmalaget tog avsparken var det en osedvanligt ful boll som sattes i spel, och den gulsvarta publiken på huvudläktaren kunde ha gett de rentav heroiska capo-knattarna bättre gensvar, men i övrigt fanns det inte mycket att klaga på beträffande inramning och förutsättningar – 20-gradigt och molnigt. Domarteamet bidrog medelst en derbyhög ribba, vilket man ju uppskattar och inte är bortskämd med i den här serien, men i vanlig ordning missgynnade det ett skickligare Hammarby – som när Michelle Rojas Flores 47 sekunder in slapp gult då hon gjorde en strut av framåtstörtande Blakstads tröja.

12’ AIK gjorde vad man kunde för att trasa sönder tempot och elva minuter in var det inte en, inte två utan tre fula bollar på planen. Smilla Holmberg kunde till sist kasta in en av dem i spel och snart därpå fick vi se en första grönvit chans, då Emelie Joramo fann Blakstad i djupled till höger. Hon skar in och ämnade nog gå på en kraft som denna gång inte infann sig; Serina Backmark kunde skopa upp skottet.

18’ Den gulsvarta matchplanen frustrerade tillochmed hemmapubliken, då man stod lika lågt som herrarna gjorde i Bajenland häromsistens; säkert den bästa chansen till poäng men anfallsidén som i första halvlek mest bestod i utsparkar mot resliga Nina Jakobsson i hopp om andrabollsspel roade inte nämnvärt. Ett läge fick man ändå fram – just efter Blakstads. Ett inkast som Holmberg tvingades slå ut bollen till blev till, högerhörna då AIK visade att man visst kan kombinera offensivt, och Jonna Andersson täckt ett inlägg. På lyftningen höll sig Patricía Fischerová framme i främre ytan, men slovakiskans volley gick i burgaveln. Snart därefter drog Adelisa Grabus i värsta fall baksidan i duell med Roddar. Anfallaren behandlades men tvingades utgå – minuter som skulle bli väsentliga i slutet av halvleken.

34’ Vilde Hasund ordnade ett frisparksläge åt sig själv. Avslutet blev inget att berätta för eventuella barnbarn om då Backmark stod rätt i sitt hörn. Mer noterbart var att Anna Tamminen hälsade på i offensiv tredjedel, då hon uppenbarligen hade något hon behövde dryfta med Holmberg, vars roll blev att hoppa över frisparksbollen.

42’ Den här matchminuten blev osannolikt händelsespäckad. Det var snudd på duellvinst varje gång för Eva Nyström mot Jakobsson och anfallssekvensen inleddes då mittbacken tog bollen vidare framåt centralt. Emma Westin sköt – på hemmakaptenen Jennie Nordins arm, som dock hölls framför kroppen i straffområdet. Smilla Vallotto fick bollen åter in i farligt område då hon fann Roddar från vänster, och bollvinnaren överraskade måhända AIK-försvaret då hon med några dragningar tog sig till ett försök att nå Blakstad med en halvhög boll – som nått fram ifall Nordin inte bokstavligen spelat handboll. Det hade varit en klockren reflexbrytning i Eriksdalshallen, men här framstod det som besynnerligt att åtta domarögon såg annorlunda på saken. Bollen rensades åter ut till Nyström och anfallet fortgick – då man sällan gav Holmberg utrymme för hennes fina inläggsfot hamnade den uppgiften ofta på Alice Carlsson, som ju också har känsla i högern från höger. Här fann kaptenen Blakstad som nöp till på volley – men Backmark svarade för matchens räddning då hon hann ut med en lika snabb näve som Nordins. Returen gick tillbaka ut till Julie – som sköt i stolpen, via Backmark som hann upp för att få tillräckligt med näve på bollen. Innan uret hunnit upp på 42 hade också Joramo, Hasund och Roddar fått försvarare i vägen för skottförsök.

45+3’ Istället för utdelning i denna vansinnesminut, så kom ledningsmålet desto mer slumpartat – och i en matchminut som egentligen inte fanns. Det hade visserligen tagit lite extra tid i den andra av två aviserade tilläggsminuter och det är ju ”minst” två som gäller, men det kändes nog ändå väl gentilt för hemmaspelarna när tiden hittades för ett 0-1-mål. 46.54 var uret uppe på då Westins skott täcktes över kortlinjen – Roddar sprintade för att lägga upp den och bredsida kort på 46.59 – och 47.09 kunde Holmberg få igenom inlägget på andra försöket. Annika Svensson täckte med ryggen och Backmark missbedömde bollbanan fullkomligt. Hasund jublade ikapp med kortsidan och ett par sekunder efter en moloken AIK-avspark gick pausvisslan.

70’ Ibland händer i princip allt i första och nästintill inget, jämförelsevis, i andra. Dagens länsderby blev ett praktexempel då AIK behövde gå framåt men inte hade förmågan att hota på allvar. Samtidigt är en uddamålsledning alltid just bara en uddamålsledning – och en gång hettade det till. Då, dryga kvarten in i halvleken efter att Daniella Famili fått med sig en motläggsboll in straffområdet från höger, höll sig Tamminen kylig i hetluften och sträckte ut för att göra hörna. Det hände inledningsvis heller inte mycket i det grönvita omställningsspelet. Första riktiga budet på utökad ledning hade Westin, som starkt nådde högst på en fin Holmberg-vänsterhörna, men nickade väl rakt på målvakten.

81’ Wangerheim som ersatt Vallotto i 57:e följde upp med nickavslut tätt över två minuter därefter. Med tio minuter kvar av ordinarie tid var det däremot inget snack – hemmalaget hade kroknat och en längre anfallssekvens bar frukt. Närmre bestämt rullades AIK upp från vänster, där Andersson förlängde till Blakstad som fick bevakning i ryggen och gick omkull, men sedan kunde spela åter till Jonna. Ett precist inlägg och en Wangerheim-nick tillbaka mot första stolproten senare var matchen avgjord. Hon sprang raka vägen ut och kramade Folkesson, som värmde upp inför sitt inhopp.

90+1’ Bytet med Westin genomfördes – och en efterlängtad återkomst var ett faktum, då Martin Sjögrens anfallsbesättning nu är ordinarie.

90+5’ Äntligen ”kaffe kaka”-läge igen; tredje raka firades med runt hälften av de 1266 närvarande.

I nästa omgång tar sig Hammarby an Norrköping på bortaplan. Därefter är det dags för hemmaretur mot AIK – plåtar till mötet på Tele2 Arena den 5 juli hittar du här intill!