22 april 2023

Stabil vinst när Bajen var tillbaka på hemmaplan

Annons
Annons

Hammarby kom ju efter premiärvinsten mot Degerfors från två raka och på olika sätt svårsmälta förluster på bortaplan, men sammantaget var det i dagens somriga hemmamöte med Varberg inget snack. Hallänningarna åkte på sin första förlust efter tre kryss och även om Oliver Dovin tillhörde de bästa Bajenspelarna för dagen, så var tvåmålsvinsten i underkant. Ett mål just före och ett strax efter pausvilan avgjorde.

Bildbyrån

Bajen lyfte in Abdelrahman Boudah, åter kurante Mads Fenger och Viktor Djukanović i startelvan – drag som skulle falla lika väl ut som beslutet att behålla August Mikkelsen i startuppställningen efter en motig föregående match i Ulriksdal. Mikkelsen svarade för en inspirerad insats i första halvlek och satte tonen i andra spelminuten, med en bollvinst högt uppe på sin högersida av den offensiva spelplanen. Ett längre anfall följde som mynnade ut i en högerhörna, där skottläge uppstod i efterdyningarna av en halvlyckad variant. David Olsson i bortaburen sträckte ut och klarade Loret Sadikus studsande avslut.

Varberg stack emellan då man fick med sig en kantfrispark från vänster med sju minuter på uret. Notoriska offensiva fasta-hotet Joakim Lindner fick läge och nöp till, i översidan av Oliver Dovins ribba. Som väntat förde ändå Hammarby matchen, och då kombinationsspelet inte riktigt klaffade i halvleken, så var det individuella aktioner med eget avslut från Djukanović och Tesfaldet Tekie som hotade. Ett samspel som kunde gett utdelning fick vi dock se i mitten av halvleken, då ”Djuka” satte Shaquille Pinas i inläggsläge och Mikkelsen försökte med en språngnick i vasst läge som han inte fick träff på.

Med kring halvtimmen spelad hade Bajen en knackigare period som resulterade i en framochtillbaka-fotboll som passade gästerna bättre. Och kanske hade det blivit svajigt både på planen och på läktaren om Varberg fått utdelning på sin dubbelchans i 34:e. Eliton Júnior fick på en oannonserad häxpipa från halvdistans som Dovin klarade med hjälp av både näven och ribban, och på den följande vänsterhörnan fick Niklas Dahlström stå helt solokvist och pricknicka – Dovin svarade med en riktigt vass räddning.

Inte långt därefter, med fyra minuter till paus, så noterades istället Dahlström för ett mål i egen kasse. Mikkelsen tråcklade sig förbi en motståndare för egen maskin och en andra försvarare med god hjälp av en påpasslig screening från Simon Strands sida, och det hårda inspelet ämnat för Boudah bröts alltså i egen bur. Precis vad såväl spelare som åskådare behövde strax innan vilan.

Mattias Saaranen

I andra halvlek klickade det mesta utom själva målskyttet, även om publiken knappt hann bänka sig innan Hammarby gjorde just mål. Mikkelsen hade gått av i paus för säkerhets skull då han fått en lårkänning, och ersatts av Adi Nalić, som omgående var involverad i 2-0. Edvin Kurtulus långa uppspel togs emot av Nalić som såg att Strand löpt inåt i planen. Bollen passades kvickt vidare till Boudah, som på ett tillslag fördelade vidare till Sadiku som tog sig in till höger i straffområdet. Sidledspassningen mot vänster och Djukanović möttes med en distinkt högervristträff upp tillbaka mot bortre krysset – två minuter in i halvleken.

Det hade också kunnat rinna iväg ordentligt, överlag, men inte minst fortsättningsvis i början av andra akten. Med sju minuter spelade snodde Boudah åt sig bollen mitt på egen planhalva och forsade ända in i offensivt straffområde. Han fann Nahir Besara lite till vänster, som vände bort bevakningen och bara skulle placera in 3-0, men det låga skottet smet utanför bortre stolpen. Med 56 minuter på uret samverkade Besara och Tekie fram ett vasst men ganska svårt volleyläge åt Djukanović, som sköt över. Direkt vid insparken slarvade Varberg och Viktor fick en ny chans – den här gången gick skottet över via ribban. Och halvannan minut därpå kom ett ännu vassare läge, återigen med firma Besara och Tekie som kreatörer. Boudah friställdes några meter från mål men Olsson kom ut snabbt och lyckades få skottet på sig.

Oskärpan höll på att bjuda in Varberg i matchen, för ytterligare ett par minuter senare, i 59:e, sattes Júnior i vasst skottläge där bollen smet tätt utanför Dovins högerstolpe. Särskilt mycket mer förmådde dock inte de grönsvarta få fram i jakten på en reducering. Hammarby kontrollerade återstoden av matchen och mot slutet hade flera inhoppare bud på att ordna ett tredje mål.

Jusef Erabi svarade med tre minuter kvar av ordinarie tid för en riktigt stark aktion där bara avslutet i nät saknades – efter att ha tagit fart från egen planhalva höll han undan försvararna och löpte sig fri, men fick se skottet räddas. Och i 90:e vann Nalić bollen åt Pavle Vagić på mittplan. Den senare hade Yassine El Ouatki i ryggen under 30 meters bolltransport och stupade till sist, men lyckades först spela till ut till höger och Joel Nilsson, som dock sköt väl rakt på målvakten. Varberg fick fram ett sista läge för tröstmål men då fanns Fenger på plats och täckte undan skottet, och därefter blåstes matchen av.