8 maj 2023

Stolpe ut när Bajen föll i tätt toppmöte

Nog domderade Häcken i stora delar av första halvlek, i större utsträckning än att Hammarby fick bett i kvitteringsjakten de avslutande 45, men något fullkomligt rån hade det knappast varit fråga om ifall inbytta Sara Kanuttes skott i 88:e minuten gått stolpe in snarare än ut. Sammantaget orkade Bajen inte riktigt upp i vare sig full intensitet eller nivå och då blir det inga poäng på Bravida Arena, medan sviten också stannar på tio raka tävlingsvinster.

Hammarby hade förstås förberett sig för spel utan Madelen Janogy, som efter positivt besked från Riksidrottsnämnden vid 14.30-snåret ändå fick sätta sig på flyget till baksidan. Därmed formerades anfallstrion med Matilda Vinberg flankerad av Maika Hamano och Vilde Hasund. Lagen marscherade ut inför läktare som enligt Bollklubben befolkades av 2014 men kanske såg lite glesare än så ut, även om kortsidorna med främst ett bra grönvitt måndagsfölje bidrog till en toppmötesvärdig inramning, och sedan fick Bajen en tuff matchinledning.

Det började med en felpass framför eget straffområde som i förlängningen gav Rosa Kafaji avslutsläge, och även om Anna Tamminen enkelt kunde skopa upp den bollen, så fick de gulsvarta tydligt vittring. De första sju-åtta minuterna var Kyra Cooney-Cross och Julia Roddar på Hammarbys innermittfält inte med i matchen överhuvudtaget, och Häcken kunde komma i våg efter våg. Efter att Hasund fått frispark med sig i mittcirkeln skickade ändå Bajen en bra signal genom att sätta igång snabbt, och med kvarten spelad hade såväl Hasund som Adelina Engman kommit till halvlägen från höger.

Hamano svarade mitt i halvleken för en milt uttryckt påpasslig aktion, då hon smet runt motståndaren och räddade bollen kvar i spel från såväl inspark som inkast, och den situationen hade kunnat ge mer. Första läget, som lät vänta på sig till minut 35, blev istället hemmalagets och var följden av ett grönvitt missförstånd vid inkast från vänster på egen planhalva. Clarissa Larisey tog emot bollen nära Tamminen, som kom ut snabbt och skar av skottvinkeln. HIF hade dock fortsatt alldeles för korta anfall för att orka hålla sig till det avsedda spelsättet och 1-0 fyra minuter därpå, där Manchester City-lånade Julie Blakstad fann Rosa Kafaji med ett högerinlägg varpå bollen knoppades i nät i bortre ytan, var logiskt. Hammarby hade det svettigt framemot den hägrande pausvilan och Tamminen fick svara för en bra räddning mot Ruby Grants skott, innan Marika Bergman Lundin träffade ribbans översida.

Till andra halvlek ersattes Engman och Hasund av Emma Westin och Janogy, vilket tillförde fysik i det offensiva spelet, medan även duons individuella skicklighet bidrog till en betydligt behagligare matchbild. Som nämnt fick aldrig Hammarby samma grepp om den halvlek där kvitteringen jagades som Häcken hade om den där man tog ledningen, men marginalerna var också emot. Som åtta minuter in, då Janogy tydligt gjordes omkull halvannan meter utanför straffområdet; ett praktläge för frisparksknorr som gick om intet.

Samtidigt hade Häcken möjligheter att avgöra i omställningsspelet – lätträknade men sylvassa, där Anna Anvegårds skott tätt utanför fem minuter därpå var närmast att resultera. Bajen sökte gång på gång Janogy i en tänkt yta mellan målvakt och mittlås – men så var det ju den där blågula duellen där Falk denna afton var strået vassare, och gång efter annan kom ut oerhört vältajmat för att nypa åt sig bollar. Då ”Madde” väl fick tag i ett av många halvhöga inspel från Vinberg, i 65:e, så sköt hon i obalans och fick inte mer med sig än en välslagen Jonna Andersson-hörna som en trängd Falk boxade.

Med 20 minuter kvar av ordinarie tid hade lagen varsin hundraprocentig chans, slag i slag. Först lyckades Janogy trycka undan Josefine Rybrink och skicka in bollen från vänstra hörnflaggshörnet. Eva Nyström nåddes av motlägget som uppstod och fann Vinberg centralt, som släppte den bak till Roddar. Mittfältaren fick på en hård träff sedan hon klivit in i straffområdet, men bollen hamnade rakt på Falk som reflexräddade. Och sedan spelet vänt nådde Larisay till Kafaji med ett högerinlägg, som gav större delen av målet öppet för den volley som sköts över ribban.

Kunde då de fasta situationer som burit frukt mot såväl Djurgården som IFK Kalmar rädda Bajen? Ja, det var verkligen inte långt ifrån. Med kvarten kvar nådde Cooney-Cross vänsterhörna hela vägen över till bortre ytan, där Simone Boye fanns på plats – men efter mål i två raka matcher fick danskan förtvivlad se sin nick gå utanför stolpen. Häcken gjorde sitt för att trasa sönder återstoden av matchen och fick hjälp av (det genomgående bra) domarteamet, som var hyggligt nog att stoppa spelet för kramp samtidigt som hemmatränaren fick släppa in en andra boll på planen i en pressad sekvens.

Sara Kanutte, en av de som byttes in mot slutet, tog sig likväl till två hundraprocentiga kvitteringschanser. I 88:e sniffade centertanken upp ett trötthetsmisstag i Häckens backlinje och nöp till direkt – högt i insidan av närmsta stolpen, då Falk för en gångs skull denna kväll bara kunde stå och betrakta skottet. Och på tilläggstidens tilläggstid, i 96:e då ett fördröjande byte just genomförts, kom chansen för en volley ur halvmånen. Men medan farten var där, så blev riktningen inte tillräckligt bra, och en oskymd landslagsmålvakt kunde klara. Sett över hela matchen är det nog inte så mycket att säga om poängfördelningen, men nog kom Häcken på sätt och vis också undan med blotta förskräckelsen.

Toppmötena avlöser nu varandra. Innan cupfinalen där det ju nu är revanschläge mot Häcken, så väntar följande: fyran Piteå borta på söndag, sexan och mästaren Rosengård hemma om två veckor (köp biljett här!), följt av trean Kristianstad nere i Skåne samt ett hemmamöte med alltjämt ganska pigga nykomlingen Norrköping.