9 februari 2024

Strategiskt avstamp med medlemmarna

Annons
banner
Annons
banner

1213 föreningsmedlemmar bänkade sig på onsdagskvällen för årets första medlemsmöte, varav 264 på Södra Teatern och 949 framför sändningen. Mest skulle sammankomsten som sagt på förhand handla om en presentation av, och fördjupning i, klubbens sportsliga strategi. Här är en summering av de två och en halv timmarna.

Läget i föreningen och bolaget

Den inledande informationsdelen med ordförande, föreningschef och vd hölls förhållandevis kort. Mattias Fri inledde med en lägesbild av en utmanande tid i en utmanande omgivning, där det ljusnat något kring träningstider. Han berättade också om status för bifallna motioner från föregående årsmöte. Gällande spelbranschen har den rätt att använda klubbnamnen varför det inte kan göras så mycket mer, beträffande hyllning av tidigare spelare tas nu ett format fram ihop med motionären och 54:orna, kring minnesmärke vid platsen för Söderstadion avvaktas först vad som händer med marken där ett spår är fotbollsytor, gällande avgifter för ungdomsfotbollen görs en genomgång och jämförelse med andra klubbar som man återkommer till och rörande ett attraktivare matchställ menar man att den helt reklamfria tröjan som används i cupspelet är i motionens anda.


Pågående arbete kring namngivning av läktare och AEG:s ägarskap av aktier, utifrån tidigare års motioner, redogjordes också för. Fri konstaterade att föreningsdemokratin lever i Bajen – han var föregående dag på möte med SEF och vid en fikapaus beklagade sig någon över att sju motioner kommit in. Generellt är antalet mindre än en handfull medan IFK Värnamo aldrig fått in någon. Hammarby har å sin sida 24 stycken som ska avhandlas den 5 mars…

Ylva Andrén tog vid och bakom sig hade föreningschefen ett axplock av det som är på gång i föreningens stora verksamhet. Arbetet för fler fotbollsytor fortgår förstås, där det på röda linjen fåtts fram fler så att man kan starta fler HIF-lag. Närvaron i området går bland annat under parollen Matchen i trakten, där futsalens damer och herrar båda lirar i Skärholmshallen den 17 februari. Samhällsmatchens sommarjobbsmässa häromdagen drog 1004 besökare till Tele2 Arena, där hoppas man på fler än 23 arbetsgivare nästa gång.


Utvecklingsblocket bedriver i år en ledarakademi för kvinnor. NIU-samarbetena stärks och fler skolor hör nu av sig till klubben i takt med det. Ett stort arbete har lagts ner för att sätta upp HR-strukturer i den växande verksamheten, som lagts med hjälp av årshjulet, där medarbetarsamtalen gett en bra grund att utgå ifrån för en bättre arbetsmiljö. Det har också bildats en fackklubb hos Hammarby Fotboll.

Richard von Yxkull äntrade scenen för en titt på fokusområdena inom bolaget. Klubbdirektören eller vd:n berättade att frasen Ett Hammarby nu handlar mycket om att göra organisationen mer enhetlig. Kring den sportsliga strategin är öppenheten ett medvetet val där transparensen också ska sätta en press på oss själva. Frågan om faciliteter rör fortsatt dels arenorna men även Gubbängen-projektet. En fortsatt kommersiell utveckling behövs för den sunda ekonomi med starkt eget kapital som är en förutsättning för att ta Hammarby dit vi vill.

Spaden sätts i marken då tjälen släpper, för det nya gymmet på Årsta, där det tagit lite tid med bygglov. Kring förutsättningarna på Hammarby IP jobbar man väldigt mycket ihop med staden där dialogen är god kring hur behoven ser ut, för att platsen inte minst ska bli en bättre matcharena. Gubbängen ser ut att bli en gigantisk fotbollsyta där hjärtat är servicehuset på drygt 1000 kvadratmeter och detaljplaner nu gås igenom. Förhoppningen är att det ska vara på plats 2026. Organisatoriskt blev 2023 ett år med mycket förändringar där huvudtränarna ju bytts. Bemanningen på Årsta är bra och personella resurser tillsätts inte minst till marknad och kommunikation.


Ekonomiskt är prognosen ett minusresultat på 9,5 miljoner kronor i AB:t – ett avsiktligt sådant, då man avstått från spelarförsäljningar för kontinuitetens skull. Kring fordringarna på Huski berättade von Yxkull att 12-13 miljoner kvarstår. Kvalitena som är huvudägare garanterar att man ska göra rätt för sig inför fogden och oss, och våra revisorer som tittat på detta menar heller inte att något ska skrivas av. Kring souvenirer försäkrade vd:n att man är väldigt lyhörd för den diskussion som nu förs, att en översyn pågår och att man förhoppningsvis kan berätta mer vid årsmötet. Tillsättningen av Head of Football är pausad då man prioriterat att sätta de nya huvudtränarna; i vår kommer en ny titt på hur rollen ska arta sig att göras. Avslutningsvis är säkerhetsläget ansträngt med en ökning av problemställningar som stök och utskjutande pyroteknik, där trycket från polis och politiker också är stort. Ett hårt jobb görs inom SEF för trygga arrangemang.

Frågor på genomgången av nuläget? Ja, några stycken. Mattias fick förtydliga att man visserligen har fordringar rörande spelartransfers, men inga förfallna sådana, och det fungerar likadant med delbetalningar då vi själva köper spelare. Richard konstaterade att Huski-beloppet påverkat vår likviditet, men inte vardagen och arbetsutrymmet. Processen för ersättare på bröstet är långt gången och presenteras troligen i samband med den allsvenska tröjan.

Medan vi tog en halvtidspaus på kvarten plockades soffa och fåtölj fram på scenen inför huvudnumret, dragningen om den sportsliga strategin. Fri inledde med att berätta om fokuset på att kommunicera inriktningen. Förstås har strategier funnits även förr, men med utgångspunkt i den dåvarande har man i ett år arbetat för att nagla fast vad som är vår identitet som Hammarby. Stark lokal förankring, kollektiv styrka, en spelstil som är vår, en stomme av egenfostrade spelare och en organisation som alltid strävar efter att bli bättre. En viktig faktor är att faktabaserade beslut fattas. Strategin som innefattar hela elitverksamheten är föreningsägd och därmed viktig att kommunicera om, något som kommer att fortgå. Ordföranden lämnade därmed över till två externa gäster, om än med rejäl bakgrund i klubben som medlem och supporter respektive som medarbetare, vars fördjupande genomgångar skulle bli uppskattade i lokalen.

Truppvärde

Kristof Vogel, fotbollsekonom bekant från bloggen Osynliga Handen och inte sällan anlitad för kommentarer i pressen, blev först ut. Inför sin titt på truppekonomin inom den europeiska herrfotbollen ursäktade han sig först kring uttrycket truppvärde då han hellre skulle säga humankapital, men konstaterade att vi får prata i den moderna fotbollens termer. För att få en bild tittar man i första hand på Transfermarkt som fungerar Wikipedia-likt, med ett snitt av olika personers värderingar av spelare, som testats av olika akademiker och funnits mer relevant för ett lags sportsliga resultat än för att förutse en spelares exakta övergångssumma.


Vogel exemplifierade med utvecklingen i Norges toppskikt där giganten Rosenborg blivit ifrånsprungen av Bodø/Glimt på senare år. Den gulsvarta klubben från polartrakterna har lyckats öka sitt truppvärde från 5,3 miljoner euro till 43,8 miljoner euro mellan 2018 och 2023, då man också dominerat sett till serieguld. Detta genom att skapa ett eget ekosystem där överskottet finansierar infrastrukturen; värde har tillförts internt genom egna akademispelare och utbildning i spelstil, och framför allt i förädling och försäljning av rekryterade spelare. Vidare fick vi en titt på klubbar som riktat in sig än mer på handel med spelarkontrakt; Midtjylland som jobbar väldigt mycket med dataanalys och Sturm Graz som efter en revision av sin strategi 2020 haft en väldigt stark utveckling. Österrikarna har främst specialiserat sig på köp av spelarkontrakt, främst anfallare som står för hälften av den totala omsättningen på den globala transfermarknaden – där man tagit in tre unga offensiva pjäser, gjort bra pengar på dem och sedan fyllt på med tre nya. Klubbens beteende på planen är kraftigt förändrat och merparten av speltiden går till spelare som är 23 år eller yngre, vilket man lyckats med utan att det gått ut över sportsliga resultat, så pass att man nu är tydlig förste utmanare till RB Salzburg.

Således står de fyra klubbarna närmast bakom Malmö FF, med deras 20 procent av seriens personalkostnader, inför ett vägval. För grönvitt vidkommande finns viktiga slutsatser utifrån den fastlagda sportsliga strategin. Hur man spelar och hur man därmed utbildar såväl akademispelare som tränare inom hela organisationen, infrastrukturen med en tydligare väg från akademin till A-laget, hur det hela finansieras där regelbundenhet i intäkter från spelarövergångar blir ett viktigt verktyg, och inte minst kontinuitet i det vardagliga arbetssättet där man behöver fortsätta att göra samma saker varje dag oberoende av personalförändringar. Att utvecklingsmiljön håller yttersta klass blir avgörande för att inte tappa spelare i tonåren utan kunna behålla dem några extra år. I de många samtalen med klubbar har Kristof förstås också träffat de klubbar som lyckats mindre bra i satsningar på unga spelare, som Rosenborg och Basel. Gemensamt där är att folk på olika positioner i föreningarna säger olika saker om vägen framåt. Hot mot strategin är också risken för fartblindhet och ogenomtänkta beslut i framgångstider, samt förstås motsvarande snedsteg då det går emot resultatmässigt. Vogel fick under frågestunden berätta att hans Goalunit bistår SEF med hjälp till klubbarna att arbeta långsiktigt, och att hans möjligheter att påverka Bajen handlar om att inspirera. ”Har du bra ingångar?”, undrade någon. ”Jag står ju här”, konstaterade han…

Prestationsutvärdering

David Sumpter, den förste professorn att äntra podiet vid ett medlemsmöte, började med att glädjas över att mötesdeltagarna stannat: ”Jag blev orolig, först är det paus med öl, sedan mattelektion… tack för att ni är kvar!”. Engelsmannen berättade att arbetet med att kombinera matematiskt och statistiskt tänk för att sedan omsätta detta i praktiken blev konkret då han började arbeta med Stefan Billborn och Pablo Piñones-Arce. Herrtränaren sades förvisso vara tämligen ointresserad av försvarsspel, men fäst vid återerövring i den centrala offensiva niondedelen av planen där frekvensen fördubblades. Damernas motsvarighet hade Sumpter väldigt mycket kontakt med 2020, alltså även efter att han dagligen befann sig på Årsta. Pablo tenderade att skicka mail eller WhatsApp-meddelanden inpå nattkröken, med otåliga frågor om olika potentiella nyförvärv.


Efter en spännande resa gjorde Hammarbys öppenhet inför de matematiska idéerna andra klubbar nyfikna. David har pratat hos Barcelona, medan han också har ett pågående samarbete med Ajax och en icke namngiven Premier League-klubb. Till sin hjälp har han ett 15-tal anställda varav en arbetar tajt ihop med Adrian von Heijne. ”Jag har känt Adrian ganska länge, han är otroligt ambitiös som ni kommer att se, det blir intressant hur det utvecklas”, sa David. Han gick vidare till en inblick i vad som definierar framgångsrika unga lag, i jämförelse med äldre sådana. De yngre kan ofta ha högre bollinnehav i offensiv tredjedel medan de mer rutinerade släpper till färre passningar per sina defensiva aktioner. Utöver det numer välbekanta xG, förväntade mål (där damlaget legat bäst till i serien på sistone medan herrarna återfunnits i botten), tittar man mycket på xT – expected threat; vad man kan skapa inom fem sekunder efter att ha vunnit bollen. Bajen kommer att lägga ut statistik under allsvenskornas lopp; det kommer att se olika bra ut, men vara intressant för att ta del av klubbens process.

Sumpter fick frågor kring herrlagets låga xG och konstaterade att ”när ni ropar skjut!, så ska man inte göra det”… Angående hur Hammarbys stab använder statistiken nu, så berättade han attman fortsatt att jobba tillsammans. Abel Lorincz var i sin roll som analytiker väldigt aktiv och fick en rejält detaljerad rapport varje vecka om såväl motståndare som det egna spelet, framför allt beträffande fasta situationer, som han använde i upplägget då träningsveckan planerades och rapporterade till huvudtränaren. Piñones-Arce ville å sin sida ha allt direkt till sig, han läste och delgav spelarna. Varje gång klubben värvar är statistik en komponent i hur vi värderar spelaren. Det är nu mest upp till Adrian att bestämma hur man kommer att använda statistiken, avslutade David.

Frågestund

Och han lämnade därefter över till en frågestund med just tekniske chefen Adrian von Heijne, ledd av konferencier Peter Aronsson. ”Jag är så stolt över att Hammarby har lyckats attrahera Sumpter och Vogel som internationellt är riktigt vassa, det är häftigt att de pratar här och det är mycket av deras arbete som legat till grund för strategiarbetet. Deras långa kopplingar till klubben har intensifierats under hösten”, sa han inledningsvis om sina föregående talare. Som nämnt, så arbetar man för att hitta former att tillgängliggöra utvärderingarna – genom att kommunicera ställer vi ännu högre förväntningar på oss själva. ”På ett ideologiskt plan ska ni som medlemmar ha möjlighet att ta del av föreningens vägval”, betonade han också.

På frågan om man ska ersätta spelartappen i A-trupperna, så menade Adrian att detta redan gjorts. Det kan bli tal om någon enstaka spelare till, men i stort är trupperna satta. För att kunna behålla spelare och förebygga en förväntansbild från hen som kan påverka prestationen negativt under kontraktstiden, så blir ledarskap från tränarna och övriga ansvariga samt en fantastisk utvecklingsmiljö viktiga faktorer. En nyckel kring strategin är att inte vackla om några matcher går mindre bra, utan att ha en oerhört stark tro på vad det över tid ska leda till.


Fortsättningsvis under frågestunden, så handlade det om hur man förebygger skador. Här läggs redan nu mer kraft än tidigare på fysioterapeuter i A-staberna. Ett stort ansvar vilar på våra tränare; man ska höja intensiteten i träning men känna av vad varje individ klarar – dosen läggs utifrån vad den bäst tränade spelaren mäktar med och anpassas sedan individuellt. Vi bör som regel inte rekrytera spelare med skadehistorik. En medlem undrade vilken serietillhörighet HTFF optimalt bör ha. HTFF är en fin miljö att rekrytera till när det gäller unga spelare som behöver anpassa sig till Sverige och Stockholm, och till vårt spelsätt. Någon målsättning att ligga någon annanstans finns inte, däremot behöver man finnas kvar i Ettan. Ett kliv upp skulle ställa ordentligt högre krav, än vad organisationen klarar av i dag, även om HTFF i en framtid möjligen kan sträva högre. Mötets slutord rörde tillgängligheten för besök vid träningar. ”I regel ska alla träningar vara öppna – det är er förening”, sa von Heijne. En två och en halv timme lång sammankomst rundades sedan av, med snara återseenden på arenorna och vid årsmötet.


Mattias Jansson


Ta del av Hammarby Fotbolls sportsliga strategi här!


Foto: hammarbyfotboll.se

Nyheter

Dam

Herr