10 november 2023

Supportrarnas Matchprogram firar 250 nummer i slutomgången

Annons
banner
Annons
banner

Söndagens matchprogram till mötet Hammarby-Halmstad innebär ett jubileum för Supportrarnas Matchprogram - det är deras nr 250 sedan starten 2008.

Vi gratulerar och är imponerande av uthålligheten. Hur har ni lyckats med detta, redaktör Magnus Hagström?
– Det jag först skulle vilja säga är att vi inte lever i ett vakuum. Utan det engagemang som finns runt Hammarby skulle vi inte existera. Vi har förmånen att skapa något som är väldigt uppskattat av dem som tar del av våra produktioner, även om vi alltid tycker att fler borde köpa och läsa programmen. Eftersom det till större delen är ett ideellt projekt, så är det också väldigt viktigt att de som gör detta tillsammans trivs och har kul ihop, och det kan jag säga att vi lyckats bra med. De flesta som kommer in i projektet vill fortsätta och det har blivit en gemenskap i gruppen.

– Men för att nå hit där vi är nu – där vi gått från åtta sidor 2008 till 32 i dag och en hel del annan utgivning – har det också varit viktigt att samarbetet med Hammarby Fotboll funkat. Vi började som en protest mot att klubben lade ner det tryckta matchprogrammet men i dag har vi ett bra samarbete, samtidigt som det är viktigt för oss att fortsatt vara oberoende. Man kan säga att vi står på tre ben som alla blivit viktiga för att vi ska kunna och vilja fortsätta: Matchprogrammets läsare som givetvis är grunden, samarbetet med Hammarby Fotboll och det faktum att många företag vill annonsera i programmet.

250 nummer är ändå imponerande. Har du räknat på hur många sidor det blir sammantaget?
– Nej... men funderar man lite bör det ju bli åtminstone 5000-6000 sidor. Det innebär att vi hunnit belysa många sidor av hammarbyismen under dessa år.

Ja, har ni någon speciellt uttalad inriktning när det gäller innehållet?
– Det grundläggande är att det ska vara ett fungerande matchprogram med laguppställningar, statistik och fokus på den aktuella matchen. Men det är ju också så att vi heter "Supportrarnas Matchprogram" av en anledning. Vi vill alltid skildra och vara en del av den enormt rika fankultur som finns kring Hammarby, det är viktigt för oss. En beståndsdel i hammarbyismen är ju en stark lokalförankring och den har vi valt att främja genom att anlita ett tryckeri i Skarpnäck. Det skulle bli billigare för oss att låta tryckningen ske i Baltikum, men för oss är det viktigare att det skapas och finns jobb i Söderort än att det ska göras så billigt som möjligt. Dessutom funkar det väldigt bra med vår tryckare.

Vad innehåller då det aktuella numret?
– Huvudintervjun denna gång är med Deniz Gül. En av de stora grejerna denna säsong har varit att det kommit fram så många unga spelare, som inte bara fått speltid utan också blivit ganska bärande. Vår känsla är att Deniz kommer att bli ytterligare en av dessa inom kort och det är roligt att ha med honom på en tidig intervju.

– Eftersom vi anser att Hammarby är "då, nu och sen" kan vi också nämna nostalgiartikeln som handlar om en sommarmatch 1975 då Hammarby mötte Halmstad i vad som skulle bli en skandalmatch. Många kanske har hört talas om när Matte Werner skallade ner HBK-spelaren Hasse Selander, här berättar vi storyn. Och i intervjun med Benjamin Thorén om nya Hammarby IF-podden HIFhistoria är vi både aktuella och tillbakablickande på samma gång. Podd-fenomet är hett just nu med flera olika Bajenrelaterade koncept, den här utgår från föreningens startår 1889 och betar sedan av år för år.

Finns något mer du vill ha sagt om det aktuella numret, eller om att ni uppnått 250 utgivningar?
– Ja, det ska i så fall vara att vi nu givetvis siktar mot nr 500... och att det vore fint om vi fick en boost inför kommande satsningar, med en riktigt bra försäljning av årets sista nummer.

Programmet köps av säljarna utanför arenan, i 69:ans Spel & Tobak på Götgatan 69 eller fås genom beställning i Supportrarnas Matchprograms webbshop.

Nyheter

Herr