30 maj 2023

Sur men stark bortapoäng i ”sista” toppmötet

Efter 2-2 mot Rosengård på Söder i förra omgången blev det ett nytt toppdrama mot skånskt motstånd på måndagskvällen, då Kristianstad och Bajen fortsätter att ligga på samma poäng strax bakom täten, efter 1-1. Och nog för att Anna Tamminen återigen storspelade, men de bästa lägena hade spelförande men oskarpa HIF – vid dessa behövde Melina Loeck sällan ingripa. Då röken lagt sig efter hektiska slutminuter var facit alltså kryss.

Bildbyrån

Hammarbys tillresta supportrar visade tydligt sitt missnöje över krocken med herrmatchen, men även om ”bara” två dussin grönvita tagit sig till alltjämt lika sakligt döpta Kristianstads Fotbollsarena, så var det i vanlig ordning på den sektionen som det hölls låda matchen igenom. Och i likhet med de över 2000 som såg pärsen mot Rosengård, så går det inte att säga annat än att de fick dramatik-valuta för soppapengarna. På planen fick elvan från senast förnyat förtroende, och Bajen skulle rivstarta en första halvlek som annars präglades av ställningskrig.

49 sekunder efter att Julia Roddar tagit avsparken hade Kyra Cooney-Cross skjutit Jordan Brewster på utsträckt armbåge. Madelen Janogy hade då pressat vid en hemåtpass och när Kyra bröt, så var hemmakeepern Melina Loeck fortsatt ur position – och nog för att avslutet ändå inte hade gått in, men en frispark i fint läge och varning hade varit en än bättre matchöppning. Och ytterligare en minut in tryckte sig Janogy starkt in från höger efter ett långt Simone Boye-uppspel, men skottvinkel blev alltför snäv för att oroa Loeck.

Kristianstad replikerade med Emmi Alanens halvchans och Anna Tamminens rensning på pressande målmaskinen Évelyne Viens, som kunde studsat värre. Därefter gick matchen ned i tempo betänkligt, i samband med avbrottet elva minuter in då Brewster tvingades byta. Mycket handlade om att hålla omställningsskickliga KDFF-anfallstrion med kanadensiska Veins, amerikanska Tabby Tindell och isländska Hlín Eiríksdóttir i schack.

Då HIF-försvaret väl lyckades bra med det i öppet spel, så var Eiríksdóttir jobbig på defensiva fasta, vilket hon visade i 33:e med en klonkande nick i metallen ett par decimeter ovanför krysset. Bajen svarade strax därpå, med en frisparksvariant som förvisso inte klaffade, men där Matilda Vinberg fick tag i andrabollen och nöp till – det hårda skottet längs mattan smet tätt utanför vänsterstolpen. Det stora läget hade dittills inte uppenbarat sig, men på tilläggstid slog Roddar en fin boll mot djupledslöpande Janogy. Loeck rusade ut och fick första skottet på sig, men ”Madde” fick tag i returen och såg att orangea försvararen Emma Petrović fläkte sig i vägen för nätmaskorna. Valet föll därmed på ett högt avslut som… blev för högt.

Bildbyrån

En pausledning hade varit varken logisk eller missvisande. Däremot borde Bajen definitivt ha fått hål på Kristianstad tidigare efter vilan, sett till hur andra halvlek såg ut spelmässigt och sett till digniteten på lägena. Tre minuter in kom det första, som förvaltades väl men inte gav 0-1, efter ett snabbt anfall ända från Tamminens utkast till Thea Sørbo. Vinberg tog vid till höger och bollen skickades in centralt på offensiv planhalva, där Roddar och Cooney-Cross väggade. Kyra sökte Madelen, och en motläggsboll peggades upp perfekt för Maika Hamano, som sköt mot högra krysset – men Loeck sträckte ut och svarade för matchens räddning… dittills.

KDFF stack emellan i 59:e, med en omställning där Tindell tog emot och sköt i översidan av ribban. Vid sidan av dessa kontringar, där Boye ofta hamnade närmast snabba Viens och fick god hjälp av Eva Nyström och Alice Carlsson, handlade det mest om Hammarby som tydligt förde matchen. Strax efter hemmachansen for Jonna Andersson fram på sin vänsterkant, till ett av många inspel, som dock här inte blev av då en tveksam offsideflagga kom upp då flera grönklädda fanns redo i boxen. Vid ett Andersson-inlägg som kom till nickade Hamano, i bättre läge än vad avslutet sedan blev.

I 73:e minuten fick vi se nästa hundraprocentiga chans – förstås efter ett inlägg från Jonna. Bollen studsade ut till nyss inbytta Emma Westin som sköt, men utanför bortre stolproten, från straffpunktstrakten. Janogy hade även hon ett farligt skottläge men utan att få skjuts i avslutet. Annars agerade Tamminen libero då bollar slogs bakom försvarstrion, och det osade egentligen bara katt på allvar i 80:e då Tindell fann Viens som tvingade Tamminen till en benparad varpå Carlsson fick undan returbollen.

Bajen fortsatte att gå för ett avgörande och i 83:e kom äntligen utdelningen. Sara Kanutte hade bytts in med 20 minuter kvar och hennes target-egenskaper kom väl till pass då Boye fann ett centralt uppspelsalternativ. Direktskarven ut till vänster fångade Andersson upp – och visst fick vi se ett nytt delikat inlägg. Janogy nickade utan att få riktig träff, men då fanns Vilde Hasund på plats för att trycka dit ledningsmålet – ytterligare ett framgångsrikt norskt drag då hon bara varit på planen i fem minuter. Firandet var vilt, men glädjen blev kortvarig.

Kristianstad ställde framgångsrikt om mentalt och forcerade med full kraft, och lägena blev många. Halvannan minut efter 0-1 fick Boye hålla emot för allt vad tygen höll och täcka till hörna mot Viens. Då hörnan lyfts in såg Eiríksdóttir ut att nicka dit kvitteringen, men Nyström fanns på mållinjen och lyckades rädda med pannan. I nästa våg fick Viens sånär tag i bollen mitt i boxen, men Carlsson var först in i situationen och såg ut att kapas av anfallaren innan hon också kolliderade med Tamminen. Kaptenen vrålade i lika delar ilska och smärta mot en i ärlighetens namn ganska (åt båda håll) svajig huvuddomare, som beslöt sig för vänsterhörna. På den fick Eiríksdóttir en än bättre träff med skallen och även om Anna var på bollen så gick den i nät. En alltjämt vred Alice – som fick se eländet från sidlinjen då hon fått motvillig behandling på planen – gormade till sig en varning och domarteamet konfererade en stund innan mål dömdes, men den diskussionen gällde en snårig offsidebedömning.

1-1 i 87:e hade kunnat bli än värre. Janogy hade någon kontringsmöjlighet, och en annan där hon kapades orange kort-bryskt av Viens, men annars utgjordes de avslutande åtta minuterna av en ren pärs. Sista ordet? Det fick Tamminen även denna afton. Flickspelarklacken, som häromåret roade en och annan bortasupporter då de drog igång ”hoppa om du älskar KDFF”, valde MFF-tema även i kväll och skanderade ”vi vet, ni kan, in med bollen”. Så hade det blivit, efter fullt flipper i grönvitt straffområde och ett hårt skott från inbytta Therese Ivarsson – ifall vår finska mur inte plockat fram en tämligen vansinnig reflexräddning med näven, i brynet bakom skogen av duellerande utespelare.

Förstås var detta en vunnen poäng, sett till slutskedet. Lika glasklart två förlorade, med tanke på timmen som föregick baklängesmålet; knäpptystnaden i omklädningsrummet efteråt gick inte att ta miste på. Det hysteriska toppmötesmatchandet är nu över, men det gäller nu att definitivt komma upp i samma nivå framöver som mot Rosengård och nu mot Kristianstad, för att leverera då spelprogrammet överlag är på pappret beskedligare innan VM-uppehållet.

Bildbyrån

De två kommande hemmamatcherna är som bekant inte vilka tillställningar som helst:

Mot publikrekord på restaurerade Kanalplan mot IFK Norrköping på fredag – köp plåt här!

Mot ett kompakt stöd i titelmatchen mot Häcken på nationaldagen – tjacka finalbiljett här!

Foto överst: Henric Wauge

Nyheter

Dam