5 maj 2024

Svidande uddamålsförlust bröt hemmatrenden

Annons
Annons

Hammarby åkte på en svidande hemmaförlust mot Värnamo – och inte minst blev den svårsmält då marginalen mycket väl kunde varit större än 1-2. Här är matchen summerad i minuter och bilder.

1’ Skeendena innan själva avsparken brukar ha markeringen 0’ här, men det var ju först när matchen sparkades igång som Mads Fenger nådde 200 tävlingsmatcher för klubben. 33-åringen som är inne på sin åttonde säsong i grönvit skrud hyllades ordentligt och var synbart rörd.

16’ Första halvlek blev påtagligt chansfattig. Ett ställningskrig i skapligt tempo, där enda egentliga läget kom kvarten in. Gustav Engvall skarvade och Viktor Bergh löpte sig fri från höger, men Oliver Dovin benparerade.

21’ Hammarby kom till spel med samma elva som besegrade VSK, vilket bland annat innebar förnyat förtroende på topp för Abdelrahman Boudah. Bland få möjligheter, så märks ”Abdos” fina men något för höga halvdistansskott.

44’ Slutdelen av halvleken blev ryckig. Bland annat behövde Shaquille Pinas tillsyn på planen. 0-0 har speglat få Bajen-halvlekar bättre på senare tid än denna.

49’ Andra halvlek blev något annat. Hammarby kom ut förbättrat och med fart de första minuterna och efter en hörna hade Tesfaldet Tekie ett skott ganska tätt över. Då kom istället 0-1 bara tre minuter in. Värnamo tog sig ur egen planhalva där man hade ett inkast till höger och Engvall såg Viktor Berghs löpning till vänster. Yttern tog ett tidigt, välplacerat avslut som gick in vid Dovins bortre stolpe.

59’ Uppförsbacken hade kunnat bli brantare. Betydligt brantare. Det var nästan som att planen lutade ner mot Dovins straffområde, så som smålänningarna tog sig till omställningslägen. Tre minuter efter målet snodde Engvall åt sig bollen mitt på Bajens planhalva och tog eget avslut, utanför. Halvannan minut därpå sköt Frank Junior Agyei tätt över. Och ytterligare två-tre minuter senare svarade Oliver för en okonventionell skorpionräddning – och på den följande hörnan nådde Emin Hasic högst, men nicken gick tätt utanför. Något behövde hända och efter att Deniz Gül kommit in i halvtid, så äntrade nu också Pavle Vagić och Montader Madjed planen. Första spelavbrottet efter dubbelbytet? Hörna för Värnamo, sedan Dovin räddat Samuel Kalus skott.

64’ Ur ingenting, det låter kanske hårt, men i princip så var det när Hammarby kvitterade. Eller, ett brutet mönster är naturligtvis någonting. Pinas sökte sig till vänstra delen av straffområdet med en oannonserad och snabb löpning, vilket Edvin Kurtulus såg. ”Shaq” tog emot bollen på bröstet och lyfte bollen förbi Jonathan Rasheed med högern – ett Imad Khalili mot BP-mässigt drömmål. Som dessvärre inte får ett rättmätigt eftermäle.

68’ För bara tre minuter senare återtog Värnamo sin ledning. Faran kunde ha varit någotsånär över då Tekie nådde fram med en lång tå och fick Kalus näravslut till hörna. Istället resulterade den fasta situationen. Hampus Näsström mäter visserligen 190 centimeter, men den östgötska pjäsen behövde i princip bara säga ”god dag” för att plågsamt bekvämt styra dit nickavslutet från nära håll. Och återigen följdes baklängesmålet av fler lägen för de borta-rödskrudade. Två minuter efter 1-2 stod stolpen i vägen för Engvall då han böjde sitt avslut, förstås i en kontring – ytorna var stundtals enorma. Agyeis retur hann Dovin upp för att parera.

80’ Bajen hade förtvivlat svårt att skapa lägen för ett resultat. Det enda tydliga kom på en hörnboll som Rasheed inte nådde, men som Kurtulus heller inte mäktade med att hålla ner då han nickade i bortre ytan. En blytung förlust – inte minst för att den mycket väl kunde ha varit större.