8 maj 2024

Vinst mot ”Peking” höll sviten intakt

Bajen besegrade IFK Norrköping i årets första allsvenska match på Hammarby IP. Ett ganska läckert självmål, en vass Moa Edrud-enhandsräddning och en derbydoftande Anna Jøsendal-vänsterträff gav 2-0-vinst.

0’ Det matchas tätt för närvarande – och Hammarby valde tre förändringar jämfört med helgens derbyseger. Smilla Holmberg på sin högerbacksposition, Vilde Hasund framför henne och Thea Sørbo på innermittfältet tog plats i elvan där Julie Blakstad testades centralt offensivt. Noterbart beträffande inramningen var den kanske första trumman någonsin på en Kanalplan-bortasektion, som inte var alltför välbesatt, men där man måste säga att öset per capita nästan höll Kärrtorpstält-klass. Runt 1000 grönvita slöt å sin sida upp i kylan och visst var dominansen sedvanligt stark, men tuggmotståndet välkommet.

6’ Vi fick se viss ”körning” redan från avspark. Norrköping stod oerhört lågt; pressen sattes in först från mittlinjen, och Bajens uppgift blev således att dyrka. Det kunde ha lyckats fem minuter in. Holmberg spelade Hasund vars inspel boxades ut av Sofia Hjern framför nosen på Blakstad, varpå Emelie Joramo drog till på andrabollen – som hamnade utanför via försvarare.

13’ ”Peking” satsade uteslutande på omställningar före paus. Om några vet att Sara Kanutte är stark i bollmottagandet, så är det ju hennes grönvita lagkamrater. Den här aktionen från vår utlånade anfallare gav i förlängningen ett vänsterinlägg, där Elin Rombing inte var långt ifrån att hinna fram för att rikta sitt avslut ur bortre ytan rätt.

22’ När halvlekens mitt närmade sig fick vi se matchens tredje skapliga målchans – och den resulterade, i ett ganska läckert självmål. Jonna Andersson slog en hård, låg passning in centralt där Anna Jøsendal med en biljardstöt-liknande och vacker skarv stack in bollen på ett, till vänster i boxen dit Smilla Vallotto tagit sig. Visst fanns tre lagkamrater med då inspelet ur omöjlig vinkel slogs in, men även försvarare i vägen, och en rapp bollträff skulle ofrånkomligen ge skapliga möjligheter till mål oavsett. Nu blev det mittbacken Maja Regnås som fick bollen på sig – 1-0.

46’ Efter ett slutskede av första trekvarten där ett par grönvita bolltapp kunde gett ett pangläge för kvittering om ”Peking” inte brustit kapitalt i näst sista passningen, så fullgjorde Ellen Wangerheim sin pausvärmning innan hon tog hand om avsparken. Känslan i början av andra halvlek blev snabbt att Hammarby antagligen skulle behöva göra ett andra mål för att bibehålla vinstsviten; Norrköping visade upp en helt annan press- och anfallsvilja, där det nästan var som att gästerna spelade två olika matcher.

56’ Argast i kväll? Vallotto. Wangerheim både tog och höll starkt emot, innan hon skarvade bollen vidare i vänsterkorridoren där ”Valle” kom vältajmat och i full karriär. Då blåste domaren frispark för Wangerheim.

60’ IFK fick fram ett knippe halvmöjligheter, men bara en rejäl kvitteringschans. Just efter att de för aftonen blåtröjade gjort ett dubbelbyte, så snappade Wilma Leidhammar upp en halvt förlupen boll vid vänstra sidlinjen och tog sig till inläggsläge. Rombing avslutade på volley och tillbaka mot första stolpen, men Moa Edrud svarade för en kvalificerad enhands- och reflexräddning. På bilden får hon ordning på lädret strax därefter.

65’ Anna Jøsendal hade inte halvdistanssiktet helt kalibrerat denna afton; flera försök smet tätt över.

67’ Strax efter detta kunde hon ha fått straff med sig, sedan Blakstad skarvats fram av Vallotto, men domaren verkade bedöma situationen (en tydlig fällning men då spelet var på väg ur straffområdet) som alltför soft. Julies näravslut räddades någon sekund dessförinnan starkt av Hjern. Lägena kom inte ur intet; Hammarby hade här en starkare period, där Stina Lennartssons och Julia Roddars inträde i 63:e tillfört tydlig stadga även om de avlöstas insatser för den sakens skull inte stuckit ut åt fel håll.

80’ Precis som i premiärsegern mot BP, så var Wangerheims pausinhopp och targetspel ovärderligt i uddamålsledningen. Och det skulle snart också betala sig i en målgivande passning. Strax innan 2-0, så tog sig Ellen starkt fram centralt och fördelade bollen ut till vänster. Den gången hann försvarare styra Annas skott tätt utanför.

83’ Matchen punkterades av en nästan karbonlik omställning, där momenten helt enkelt klaffade snäppet bättre – tajmingen i Wangerheims löpning med boll och passning, följt av ett derbydistinkt avslut där Hjern till slut fick kapitulera.

Undertecknad var på väg att efter just derbyt, och inför mötet med Norrköping på det här stället i artikeln, prata om matchen som den sista där det ”ska” vara tre poäng. Men det kändes inte riktigt läge att göra ”Snoka” på onödigt hugghumör. Då full pott efter dessa fem inledande omgångar nu är säkrad efter en klart tillräcklig grönvit insats, så kan vi ändå konstatera att en tuffare period inleds med måndagens bortamöte i Norrbotten där färska cupmästarinnorna Piteå tar emot med lika varma servetter som vanligt. Förhoppningsvis med bättre vädermässiga förutsättningar; dagens plan var hal och svårspelad efter nederbörden.

Mattias Jansson

Foto: Bildbyrån, Henric Wauge, Peter Jonsson, Annastasia Carlsson

Nyheter

Dam