28 januari 2024

Ta del av vår sportsliga strategi – del 3: truppstrategi

Under de senaste månaderna har vi reviderat och förfinat vår sportsliga strategi. I en serie artiklar och intervjuer vill vi nu dela med oss av vad vi tror är några av nycklarna till långsiktiga framgångar för Hammarby Fotboll.

I den här delen går vi igenom vår truppstrategi. I klippet berättar vår tekniske chef Adrian von Heijne mer.

Längre ner följer ett utdrag ur den sportsliga strategin.

Läs föregående delar:

Spelstil

Träningsmiljö

På medlemsmötet den 7 februari kommer vi att berätta mer om vår sportsliga strategi. Då är det också möjligt för dig som medlem att ställa dina frågor. Mer info kring medlemsmötet kommer i veckan.

Hammarby Fotbolls verksamhet syftar till att säkra kontinuerlig sportslig framgång.

De klubbar som överpresterar i förhållande till deras ekonomiska situationer lägger en betydande del av sin verksamhet på att öka värdet i truppen. Hammarby Fotboll behöver överprestera utifrån vår ekonomiska position för att över tid prestera bättre än våra konkurrenter nationellt och för att kunna tävla internationellt.

Värdeökningar i truppen realiseras vid försäljningar av spelare och intäkterna kan återinvesteras i verksamheten och spelartruppen, vilket ska leda till ett starkare Hammarby Fotboll. Varje försäljning värderas utifrån om den gör Hammarby Fotboll bättre.

Att bygga truppvärde ska alltid ses som en metod för att nå våra mål om kontinuerlig sportslig framgång.

Systematiska kontraktsförlängningar

Återinvestering i spelartruppen bör också vara att arbeta systematiskt med avtalsförlängningar, i flera syften. Dels för att säkerställa att goda spelare förblir i Hammarby, dels för att öka intäkterna vid en försäljning och dels för att stärka band mellan spelare och klubben.

Kategorisering av spelare

För att bygga välbalanserade lag som ska nå våra mål om sportsliga framgångar differentierar vi våra A-lagsspelare i kategorier som nyckelspelare, värdespelare och framtidsspelare.

För en nyckelspelare gäller exempelvis: Spelarens kvalitet är av högsta klass i förhållande till våra konkurrenter. Spelarens framtida utvecklingspotential behöver inte vara stor, men spelarens tillgänglighet i träning och match är hög. Spelarens bidrag till vår träningsmiljö ska vara stor och spelaren ska ha goda ledaregenskaper.

Huvuddelen i vår spelartrupp ska vara värdespelare och framtidsspelare. Värdespelaren kännetecknas av att den framför allt har ett stort sportsligt värde, med en kapacitet som gör laget bättre här och nu och en potential att bli ännu bättre. Potentialen når spelaren genom hög tillgänglighet för träning och match, och genom idogt arbete i vardagen. Spelaren ska därutöver kunna generera betydande försäljningsintäkter för Hammarby vid en eventuell försäljning, och därav inte vara äldre än 25 år.

Framtidsspelarna är spelare som framför allt kännetecknas av en riktigt stor potential, men kommer också sticka ut genom sin låga ålder. Vår förväntansbild på spelaren är att de ska göra allt vad de kan, varje dag, för att bli så bra som möjligt och utvecklas, och nästa karriärsteg är att slå sig in först i matchtruppen och därefter som spelare som gör skillnad på planen. Framtidsspelarens potential ska åtminstone vara stor nog för att kunna göra skillnad för Hammarby som en startspelare. När en ung spelare gör Hammarby bättre genom sina prestationer på planen ska ses denna spelare ses som en värdespelare.

Rekrytering av nya spelare

För att kunna fatta välgrundade beslut kring rekrytering och handel med spelarkontrakt krävs en holistisk approach, där så mycket tillgänglig information som möjligt bearbetas och ligger till grund för det beslut som ska fattas.

Såväl okulär scouting som databaserad rekryteringanalys är viktiga delar, men lika viktigt är en genomlysning av spelarens medicinska och fysiska historia, och att vi skaffar oss en uppfattning om spelarens personlighet och bidrag till vår kultur.

Formation och roller

Ur spelstil följer roller – då det är spelarna på planen som genomför spelstilen. Varje roll definieras av vilka egenskaper som krävs för att uppfylla rollen i vår spelstil.

Med denna struktur, blir det lättare att utbilda och rekrytera spelare till vår förening – då de egenskaper som vi värderar direkt följer av vår spelstil och identitet. Detta blir en beställning till vår akademiverksamhet och vårt rekryteringsteam om vilka kvaliteter som krävs för att en spelare ska vara konkurrenskraftig i våra representationslag. Vi kommer kunna ha större precision i vårt identifieringsarbete och säkerställa att de spelare som vi har i våra trupper fyller den funktion som de är tilltänkta till.

Utifrån vår spelstil, så kommer våra spelartrupper byggas utifrån en 1-4-3-3-formation i försvarsspel, och att vi i anfallsspel spelar med minst tre forwards. Detta ska ej förväxlas med den formation vi använder på planen i enskilda matcher.

Nyheter

Hammarby