2 mars 2024

Tapp till genrepstorsk efter bra grönvit timme

Någon guldkant var det inte på Hammarbys cupgenrep, när man var tillbaka på arenan där seriesegern bärgades. Första timmen såg Bajen visserligen ut som ett lag redo för tävlingssäsong, men därefter blev det hafsigt på ett sätt som är ovanligt även då många byten görs samtidigt. Istället för att Julie Blakstads ledningsmål följts upp, så gick Thea Sørbos skott i ribban och Smilla Vallottos i stolpen. Och i slutskedet bjöds Norrköping på både 1-1 och 2-1.

Något möte med Sara Kanutte, som ju lånades ut till just IFK Norrköping i går, blev det inte i eftermiddagens cupgenrep – kanske nådde gentlemännen Fredheim och Sjögren ett agreement. Till spel kom heller inte Julia Roddar, som lämnade återbud efter uppvärmningen och ersattes på mitten av Emilie Joramo.

Matchen inleddes i klart dugligt allsvenskt tempo, med två lag som hade ambitioner att pressa högt. Efter att Hammarbys offensiva ”fyra” varit nära att komma loss ett par gånger, så resulterade istället en våg efter en grönvit hörna, med 13 minuter avverkade. Det var många om budet både i första-, andra- och tredjeläget men till sist blev det Julie Blakstad som tryckte upp bollen i nättaket bakom Sofia Hjern.

Norrköping, som bland annat värvat Piteås skickliga innermittfältare Fanny Andersson, har under försäsongen hittills haft anspråk på mer än att – som så ofta under nykomlingsåret 2023 – ligga kompakt defensivt och på rulle i omställningsspelet. Men här såg HIF till att det snarare såg ut som i fjol, även om ”Peking” ju då stod upp extra bra spelmässigt i just publikfesterna dessa klubbar emellan. Bajen hade riktigt bra kontroll på händelserna och bland chanserna att utöka märktes Stina Lennartssons fina inspel som en ren Blakstad sånär fick kontroll på, Thea Sørbos fräsande ribbträff, ett trippelläge där IFK med möda fredade sig och ett Vilde Hasund-skott med vänstern där Hjern svarade med att plocka fram vänsternäven.

Uddamålsledning med mersmak inför andra, således. Och nog för att Norrköping redan på avspark hade ett fint, snabbt anfall samt att man visade att presspelet gick att plocka fram igen. Och nog för att Moa Edrud tvingades till en reflexräddning då Molly Wiklander höll sig framme sedan Hammarby tappat bollen i mittcirkeln varpå de vitblå kunde ställa om längs vänsterflanken. Men snart återgick matchbilden till den från första trekvarten. Minuten efter det sistnämnda IFK-läget var Smilla Vallotto än närmre att utöka. Sedan de grönvita trätt runt bollen i straffområdet flera gånger i samma sekvens, så blev det nummer 10 som hittade skottluckan – och avslutade högt i stolpens insida.

Norrköping hade visserligen tagit sig till en hyfsad chans om än med hål i luften-skott just före det att Hammarby gjorde fem förändringar varav fyra i fyrbackslinjen. Men perioden närmast efter kvintettbytet var bra, med bibehållen chansproduktion. Därefter följde en oerhört ostrukturerad kvart från båda lagen – innan slutkvarten utgjordes av ett smärre ras, där det enda positiva blev att några poäng inte delades ut denna dag.

Kvitteringen i 77:e var följden av en rent oturlig situation i defensiv box, där Jonna Andersson fick ett vänsterinlägg på armen, i en situation där bollen redan passerat enda hotet i form av Elsa Burvall, som Bajens vänsterback då hållit undan ihop med likaledes inbytta namnen Bella. Domaren pekade hursomhelst på straffpunkten och därifrån gjorde Wilma Leidhammar inget misstag; Moa Edrud gick rätt men skottet var för välplacerat. Innan vi kommer till nästa fadäs, så stannar vi upp och njuter lite. Precis som Smilla Holmberg gjorde. Att avvakta helt stillastående i sju-åtta sekunder på det sättet, just vid sidan av straffområdet, för att sedan bara finta och rycka förbi lika annonserat som i dagspressen mot en likväl chanslös ytterback – sådant har man med några fina 80-talsundantag knappt sett sedan Nacka Skoglunds tid. Inga jämförelser i övrigt, men.

Framåt var ett där mindre utbytt Bajen fortsatt hotande och en återtagen ledning jagades. Men så är vi ofrånkomligen framme vid avgörandet, i den mån nu resultatet spelar någon större roll, matchens genrepsstatus till trots. 83 minuter hade spelats då Andersson den yngre missade en brytning, då IFK anföll två mot en samlad försvarslinje. Den stora missen var emellertid av varken hon eller Eva Nyström drog Leidhammar i tröjan och tog en frispark samt ett bra gult kort mitt på egen planhalva, då anfallaren tydligt var på väg igenom. Istället lämnades Edrud lika ensam som vid straffen och 2-1 var ett faktum. HIF kunde sedan ha räddat 2-2 till historieböckerna i 93:e. Jonna såg att snabba Jøsendal satt av till vänster och hennes inspel gav Blakstad ett praktläge. Där får vi hoppas att avslutstajmingen sitter kommande lördag mot dom blårandiga istället.

Biljett till årets tävlingspremiär, tillika hemmaderby på Södermalm, köper du här intill!

Mattias Jansson

Foto: Henric Wauge

Nyheter

Dam