15 april 2024

Tränarna om helgens ungdomsmatcher

Helgen bjöd på blandade resultat för akademiernas talanger. F19 premiärsegrade klart mot Eskilstuna United, P19 föll med uddamålet mot AIK och HTFF tog en komfortabel trepoängare mot ett decimerat Assyriska. Här är tränarnas syn på respektive match.

Pierre Fondin om 4-1 mot Eskilstuna:

– Efter en försäsong som alltid känns alldeles för lång var det skönt att starta seriespelet. Första halvlek börjar lite som många av våra matcher under försäsongen. Vi har mer boll än våra motståndare, men är inte tillräckligt skickliga i speluppbyggnaden för att känna att vi har full kontroll, eller på att sätta spelare längre fram i planen i tillräckligt bra lägen. Så vi har fortfarande en hel del att jobba på i det skedet, men trots det ser vi en klar dominans och går in till halvtidsvilan i 2-0-ledning.

– Tio minuter in i andra halvlek sticker Eskilstuna fram och reducerar. Det blir några nervösa minuter innan vi återtar kontrollen, men när 3-1 kommer känns det klart. I slutskedet punkterar vi matchen definitivt med ett 4-1-mål. Vi behöver fortfarande växla upp en del när nu tuffare motstånd kommer i serien, men skönt att inleda året med tre poäng.

Klicka för tabell och matchfakta.


Daniel Erlandsson om 1-2 mot AIK:

– Vi inleder matchen helt okej och med lite större bollinnehav än motståndarna. Däremot har vi svårt att skapa tillräckligt klara målchanser. Efter tjugo minuter ungefär tycker jag att vi börjat hitta bättre positioner och vi har längre anfall. Vid den perioden tappar vi boll och AIK gör mål kort därefter. Resten av halvleken är ganska jämn och vi skapar två bra målchanser efter inspel från vår högersida.

– Starten på andra halvlek är vår bästa period i matchen. Vi flyger fram på ett bättre sätt och går mycket tydligare mot mål när vi kan. Vi kommer in i deras straffområde och skapa fler målchanser, men utan utdelning. Istället gör AIK 0-2 på en omställning när vi haft hörna, där vi räknar in helt fel. Wilson Lindberg reducerar med kvarten kvar efter att vi vunnit bollen högt upp i planen. Vi försöker forcera och matchen blir ännu mer öppen, men utan att vi lyckas göra mål.

Klicka för tabell och matchfakta.

Fredrik Samuelsson om 5-0 mot Assyriska:

– Matchen präglades av två saker. Dels en vattensjuk plan som gjorde det svårt att spela snabbt längs marken – besynnerligt med tanke på att det inte hade regnat så mycket. Och dels det faktum att motståndarna fick en straff och utvisning emot sig redan efter fem minuter.

– Första halvlek var överlag ganska svag från vår sida. Vi hade problem med att driva upp tempot mot en motståndare som logiskt nog spelade ett lågt försvarsspel. Här bidrog inte planen till vår fördel. Utöver detta var vi slarviga i det kollektiva försvarsspelet och tillät Assyriska att skapa två bra lägen, trots att de spelade med en man mindre.

– Andra halvlek var bättre. Vi agerade resolut och noggrant när vi fick försvara oss och tillät inga avslut emot oss. Offensivt malde vi på relativt konsekvent och ju längre matchen led desto lättare hade vi att skapa chanser, mot ett allt tröttare motstånd. En okej insats sett till omständigheterna. Vi behöver dock fortsatt träna på att höja vår lägstanivå; fortfarande har vi perioder där vi kollektivt inte hanterar delar i spelet på ett godkänt sätt.

Klicka för tabell och matchfakta.


Mattias Jansson


Foto: Mattias Saaranen och Anders Ögren

Nyheter

Hammarby TFF

P19

F19