11 augusti 2023

Tvåmålsseger inledde sommarmatchandet

Hammarby kunde på den sena fredagseftermiddagen göra både 1-0 och 2-0 på BP, då Vilde Hasund placerade in träningsmatchens första mål och pausinbytta Ellen Wangerheim omedelbums rakade dit tvåan. BP närmade sig med en reducering i 83:e, men strax därpå kunde F19-lagets inbytta Elli Tsilichristos knoppa dit spiken i kistan. Om den ganska ryckiga matchen gav något svar, utöver att tjäna som genomkörare? Ptja, Emma Westins insats på en ovan innermittfältsposition erbjuder kanske ett extra höstalternativ.

De HIF-spelare som fanns tillgängliga på hemmaplan, det vill säga samtliga utom Anna Tamminen som alltjämt är i planenlig rehabträning efter axelskadan hon ådrog sig mot just BP, ställdes i dag mot ett i första halvlek ordinarie och i andra roterat Brommapojkarna. Dock fick Eva Nyström strykas ur matchtruppen efter en känning på uppvärmningen och därmed ändrade Hammarby om i alla tre lagdelarna; tänkta innermittfältaren Ellen Gibson klev ner som mittback medan Emma Westin tog steget ner centralt på mitten och Matilda Vinberg tog hand om hennes offensiva kantposition. I vanlig ordning kryllade BP av ex-bajare och dessutom ställdes vi i dag mot Ella Wilson, som i måndags gjorde klart med ett höstlån till Grimsta.

Hammarby fick fram ett par tidiga lägen att ta ledningen. Westin avancerade centralt och sköt tätt över efter fem minuter. Ytterligare fem minuter in uppstod röra i defensiv box, som reddes ut och följdes av en snabb omställning. Vinberg fördelade ut bollen till vänster och Adelina Engman, som fick på ett fint inlägg där Vilde Hasund sånär lyckades kasta sig fram och nå bollen vid bortre stolpen. Med 18 minuter på uret drog Hasund själv upp ett anfall där Westins smarta stickare satte Thea Sørbo i läge för högerinlägg. Sara Kanutte hade nog gjort mer för att fläka sig fram med en tå, om matchens dignitet vore en annan.

1-0 kom istället då vi just passerat halvlekens mitt. Gibsons uppspel hade Kanutte som naturlig punkt, och skarven fångades upp av Hasund. Efter att ha tråcklat sig förbi närmsta bevakningen hade Vilde fri gata mot Wilson – och ett rätt så tidigt avslut blev otagbart, till höger om målvakten och in vid stolproten. Fler halvchanser fanns för en utökning, men uddamålsledning fick duga till paus, varpå BP bytte nästan hela sitt manskap. Bajen nöjde sig med att låta Kanutte och Engman lösas av; in kom Ellen Wangerheim och Smilla Holmberg.

Wangerheim, som ju hade återvänt till olycksplatsen Grimsta IP strax innan uppehållet ifall hon inte hamnat i en annan slags incident, behövde bara ett par minuter på sig för att raka dit 2-0. Julia Roddar satte Sørbo i nytt inläggsläge och Ellen höftade ner bollen för Vilde att avsluta på. Skottet styrdes via försvarare och i stolpen, men på returen fanns Wangerheim på rätt plats och överlistade pausinbytta Nichole Persson.

Tio minuter senare hade BP ett gyllene läge att få till en kvick reducering. Klara Andrup hittade den lagkamrat som Hammarby-försvaret helt tappat bort och Saga Swedman var därmed helt fri till vänster i straffområdet. Då kom Moa Edrud mycket påpassligt ut och lyckades få skottet på sig. Då en fjärdedel av matchen återstod ersattes Alice Carlsson av unga Julia Krantz i mittlåset. Det var dock ingen relaterad oreda, utan ett bolltapp på mittplan, som gav Andrup nästa öppna BP-läge kort därefter. Än en gång svarade Edrud för ett vältajmat ingripande med frilägesräddning.

Hammarby var å sin sida nära ett riktigt vackert tredje mål med kvarten kvar. Hasund drev bollen långt upp i planen och släppte till sist ut den till vänster och Vinberg, vars inlägg möttes med en volley från Wangerheim, tätt över närmsta krysset. I samma veva föryngrades det grönvita manskapet ytterligare. Hasund, Westin, Vinberg och Roddar lämnade plats för F19-kvartetten Elli Tsilichristos, Ebba Lilliehöök, Lykke Ihrfelt och Ida Gagnfors.

Nog för att Bajen därmed hade lite färre kilon att sätta emot, men då reduceringen kom, så var den en riktigt vass individuell prestation. Alice Ahlberg klev fram till höger på offensiv planhalva och testade distansavslutet. Det gjorde hon rätt i; bollen borrade sig upp mot krysset, till vänster om chanslösa Edrud. BP hade vittring mot ett naturligt nog mindre strukturerat Hammarby och en kvittering efter 2-1 i 83:e kändes inte helt avlägsen, men just akademitjejerna skulle istället punktera matchen, strax efter att Alva Rosenbom också ersatt Lotta Ökvist. Gagnfors drog upp anfallet och återigen stod Thea för ett högerinlägg som bar frukt. Tsilichristos mötte det i bortre ytan – och fick på ett riktigt fint nickavslut tillbaka i främre burgaveln. En nyttig och bitvis ganska sevärd genomkörare slutade därmed 3-1.

Foto: Peter Jonsson

Nyheter

Dam