11 juni 2024

U19-segrar och HTFF-förlust – tränarröster om matcherna

Det pekar uppåt för de äldsta akademilagen. P19 som hade en knackig säsongsinledning tog på fredagen sin fjärde raka vinst och är nu på övre halvan. F19 följde på lördagen upp med sin tredje trepoängare i följd då Sunnanå bortabesegrades klart. HTFF:s vinsttrend bröts dock på söndagen, då FC Stockholm vann toppmötet på Kanalplan. Här berättar tränarna om matcherna.

Daniel Erlandsson om 2-1 borta mot BP:

– Det blir en ganska avvaktande start från båda lagen. Vi får ha bollen mer än BP, men mestadels utanför deras lagdelar. Efter cirka femton minuter blir vi mer riktande i vårt spel och vi är som bäst när vi växlar upp tempot med boll och får någon av våra centrala spelare rättvända på mittfältet, dock utan att skapa dom riktigt bra målchanserna. I den 26:e minuten vinner vi bollen i BP:s straffområde och Adrian Lahdo kan sätta den i mål. BP är å sin sida farliga på omställningar och fasta situationer.

– I andra delen av andra halvlek får vi kortare och kortare anfall, vilket till slut ger BP möjlighet att kvittera på en omställning. På tilläggstid rivs Wilson Lindberg ner i straffområdet och sätter själv straffen i mål. I den avslutande delen av matchen fajtas vi bra för att hålla undan och vinna. Hastigheten i försvarsspel är en förbättring från senast och vår första halvlek är helt okej, men i andra halvlek är vi inte tillräckligt bra på att bli spelbara för varandra. Anfallen blir för korta och vi tenderar att vara stressade med bollen. Redan på onsdagen har vi möjligheten att göra detta bättre mot ”Giffarna”.

Pierre Fondin om 7-0 borta mot Sunnanå:

– Tuffa förutsättningar inför matchen, där vi inte visste hur förberedelserna med tio timmar i minibuss upp till Skellefteå skulle påverka vår prestation i matchen. När väl matchen startar tar vi ganska snabbt tag i taktpinnen och gör de saker som vi har tränat på och pratat om innan, även om det blev några små misstag här och där. Men det var något som spelarna rättade till efterhand. Efter första halvlek hade vi en ledning med 4-0 och överlag gjort en bra insats.

– I andra halvlek känns det som att vi har ännu mer kontroll och kan fortsätta att utöka siffrorna, som till sist slutade 7-0. Spelarna löser resan och matchen på ett väldigt proffsigt sätt, där förutsättningar och förberedelser inför matchen inte blir som man önskar.

Fredrik Samuelsson om 0-2 ”borta” mot FC Stockholm:

– Vi hade en svag inledning på matchen, särskilt svårt hade vi att hantera deras presspel. Vi hade dålig positionering, otillräcklig spelbarhet och dåligt tekniskt utförande individuellt. Detta ledde till att våra anfall var både korta och få till antalet den första halvtimmen. Försvarsspelet var okej, men vid deras ledningsmål uppträdde vi tyvärr lite svagt i flera situationer på rad. Utöver detta skapade de inte så mycket, men första halvlek var definitivt i motståndarnas favör, både mål- och spelmässigt.

– Till andra halvlek valde vi att byta formation, mest för att kunna störa deras speluppbyggnad mer effektivt. Det tog dock bara dryga minuten innan de hade dubblat sin ledning. Målet tillkom efter en kontring där vi flera gånger om hade läge att stoppa dem, men inte gjorde det tillräckligt bra. Därefter fick vi jaga och gjorde det helt okej. Det var dock först under den sista kvarten som vi skapade ordentligt tryck med målchanser som hotade på allvar. Annars agerade motståndarna rutinerat och spelade effektivt av matchen, utan att bjuda oss på vare sig misstag eller ytor att hota dem på.

– Som helhet en ganska svag match spelmässigt mot ett bra lag med en skicklig tränare i spetsen. Vi är dåliga med bollen och under matchens första halva så är vårt anfallsspel närmast obefintligt. Här vilar såklart ett stort ansvar på mig och det är tydligt att jag inte var tillräckligt skarp i att förmedla vår offensiva matchplan, särskilt när det kom till hur vi skulle lösa deras höga press. Spelarna kan också bättre, men ska ha en eloge för sitt slit. Alla uppvisade disciplin, mod och god karaktär under andra halvlek när vi jagade mål. Gruppen uppvisar en mognad och beslutsamhet som kommer behövas framöver om vi ska studsa tillbaka nästa match.

Foto: Mattias Saaranen

Nyheter

Hammarby TFF

P19

F19