25 juni 2024

Tränarna om matcherna och U19-våren

På torsdagen fullbordade P19-laget en vår där man varit på tydligt uppåtgående, med att bortabesegra tabellettan Häcken. Senare denna dag föll HTFF borta mot Stocksund. Och på måndagskvällen blev det F19-hemmaförlust mot Umeå IK. Här berättar tränarna om respektive match, och på U19-sidan summeras också säsongshälfterna.

Daniel Erlandsson om 2-1 borta mot Häcken och P19-våren:

– Häcken startar matchen bäst och vi får oftast försvara oss på egen planhalva i början av matchen. Vi är lite fega samtidigt som Häcken är bra, men det är en jobbig matchbild för oss. Efter drygt en kvart gör Häcken 1-0 och efter det tycker jag att vi blir bättre. Vi börjar försvara högre upp i planen och vi börjar också passa bollen till varandra. När vi kommer loss från uppspel med fart mot deras backlinje känns vi farliga. Vi avslutar halvleken med en ribbträff, men Häcken är sammantaget bättre än oss.

– I andra halvlek är vi gedigna direkt. Vi har högre intensitet i försvarsspelet och våra uppspel leder till målchanser. 1-1 gör Wilson Lindberg i 57:e minuten efter att vi vunnit bollen i Häckens straffområde. 1-2 gör Gustav Andrén på nick efter frispark tio minuter senare. Vi fortsätter att försvara oss på ett mycket bra sätt, blandat med moget och modigt spel med bollen. Wilson har ytterligare ett avslut som går strax utanför stolpen, men matchen slutar med en 1-2-vinst. En av våra bättre halvlekar under vårsäsongens 14 matcher.

– Vi startade säsongen med en rätt oerfaren trupp på P19-nivå, men med många duktiga spelare. Våra resultat har varit ojämna under våren, men jag tycker överlag att vårt offensiva spel har varit ganska bra och när vi summerar våren har vi ändå gjort flest mål i serien. Vårt passningsspel och förmågan att skapa målchanser har blivit bättre och bättre ju fler matcher vi spelat tillsammans och jag tycker att många spelare har en positiv trend i sin utveckling.

– Vi har haft större utmaningar med vårt försvarsspel; både när vi är höga, låga och försvarar i eget straffområde. Det har blivit bättre, men det finns verkligen fortsatt potential till förbättringar. Vi hade också en tuff period mentalt i slutet av april när vi förlorade tre matcher i rad på en vecka. Efter den veckan har vi varit lite bättre på att vinna matcher och vi avslutar vårsäsongen med sex vinster av sju möjliga.

Fredrik Samuelsson om 0-1-förlusten borta mot IFK Stocksund:

– Vi dominerade första halvlek och borde gjort något mål på de chanser vi skapade. Starten av andra var även den bra, men ganska snart blev matchbilden mer böljande. Vi förlorade en del andrabollar vilket gjorde att Stocksund kunde etablera spel på vår planhalva under en period. Efter 65 minuter kom deras ledningsmål, ett mål som tillkom efter ett inkast och som kändes både billigt och onödigt att släppa in. Resten av matchen utgjordes av en jakt på kvittering. Vi hade flera lägen, men allt som oftast var den sista passningen av icke önskvärd karaktär.

– Spelmässigt så gör vi en okej insats. Det var en match där resultatet inte speglade matchbilden, men vår oförmåga att göra mål samt vår givmildhet i samband med deras mål blev avgörande.

Pierre Fondin om 2-6 mot Umeå IK och F19-vårsäsongen:

– Vi startar matchen väldigt bra och har i ungefär 35-40 minuter bra koll, där vi känns dominanta under den här perioden. Vi är skickliga i speluppbyggnaden och har tålamod i den, samtidigt som vi är beredda på att hota UIK när tillfälle ges. Under den perioden får vi också utdelning och går upp i en 2-0-ledning. Sedan bjuder vi på ett mål innan halvlek vilket känns onödigt.

– I andra halvlek slutar vi göra det som vi gjort bra dittills och motståndarna får samtidigt bra bett i sin press vilket gör oss stressade. Så när de får komma med mycket fart mot oss är de väldigt skickliga och straffar oss flera gånger om. Det var alltså två halvlekar med helt olika ansikten. Och där UIK totalt sett är klart effektivare än vi.

– Under våren har vi löst målsättningen med att bli topp 5. Det gör att vi går in i slutspelsserien till hösten, vilket ger oss möjligheten att försvara vårt guld från förra året. Under våren har vi tyvärr varit lite för ojämna för att vi ska kunna vara helt nöjda. Väldigt bra prestationer har kunnat följts upp av sämre prestationer, ibland match till match, men också under matcher som i går.

– Till hösten kommer vi behöva vara betydligt jämnare i våra prestationer, framför allt att vi trycker upp lägstanivån, eftersom jag tror att högstanivån förmodligen fortfarande är topp i Sverige. I övrigt är vi glada att många spelare får möjligheter att träna med vårt damlag och känna på den miljön ännu mer, för att förhoppningsvis kunna ta steget upp till spel på seniornivå.


Foto: Anders Ögren och Mattias Saaranen

Nyheter

F19

Hammarby TFF

P19