18 juni 2024

U21-debutleverans från Gül och VM-kvalmål av ”Shaq”

Annons
banner
Annons
banner

Hammarbys herrtrupp är som bekant åter på Årsta efter landslagsfönstret, uppställt under första delen av juni. Här är en titt på hur det gick för spelarna som representerade sina länder.

VM-kval

Shaquille Pinas och hans Surinam gick in i den inledande fasen av VM-kvalet. Gruppfavoriten, El Salvador, inledde med ett för surinamesisk del välkommet poängtapp då man inte fick hål på Puerto Rico. Samtidigt inledde Surinam med två programenliga och klara vinster. I hemmamötet med Saint Vincent och Grenadinerna chockades publiken i Paramaribo då gästerna tog ledningen halvtimmen in, men till paus var ordningen återställd. 3-1 kom omgående efter paus och efter att Shaquille Pinas bytts in kvarten in i andra halvlek fastställdes 4-1. Därefter gick färden till Anguilla, en självstyrande karibisk ö med blott 16 000 invånare, som inte hade mycket att sätta emot. 27-2 i avslut gav en 4-0-vinst och ett av skotten som gick in svarade ”Shaq” för. Efter att ha bytts in i paus kom backens tredje landslagsbalja i 62:a, ett halvdistansavslut som innebar 0-2.

U21-landslag, EM-kval

Viktor Djukanović fanns med i den preliminära A-landslagstruppen till landskamperna i detta fönster, men det blev istället tävlingsmatch för Hammarbys ytter. Hemmamötet med Albanien såg ut att bli mållöst, men i 92:a minuten kom det montenegrinska segermålet. Viktor spelade hela matchen.

U23-landslag, Tournoi Maurice Revello

Denna U23-turnering i franska Provence anordnades i år för femtionde gången. Tio nationer deltog, fördelat på två grupper i den inledande fasen, däribland Elfenbenskusten – och Hammarby bidrog med Bazoumana Toure som alltså medverkar på denna landslagsnivå som 18-åring. Bajen färske derbyhjälte blev kvar bland avbytarna då ivorianerna inledde A-gruppen på bästa sätt, med vinst mot värdnationen där ”Les Bleus” slogs tillbaka med 2-0. Start och spel fram till tilläggstiden blev det däremot för ”Bazou” då man följde upp med 2-1 mot Sydkorea. I tredje gruppspelsmatchen fick han förnyat förtroende och 74 minuter, i 4-1-segern mot Mexiko. Elfenbenskusten kunde kosta på sig en 0-1-förlust mot Saudiarabien, där Bazoumana lirade 67 minuter; gruppsegern och finalplatsen var säkrad på förhand. Ukraina hade å sin sida tagit full pott i B-gruppen mot i tur och ordning Indonesien, Italien, Panama och Japan. Finalen där Toure inte kom till spel blev dramatisk – ivorianerna hämtade upp ett 0-2-underläge men föll i straffläggningen.

U21-landskamper

Sveriges U21-landslag reste till Kroatien, där man först tog sig an England och sedan hemmanationen. Återbud från A-landslagets samling ledde till att flertalet spelare kallades upp på seniornivå. Det innebar bland annat att Oliver Dovin och debuterande Deniz Gül fick sällskap av ytterligare en klubbkamrat, Hampus Skoglund som ju haft en rejäl utveckling med allsvenskt genombrott och nu också för första gången fick skruda om till blågul klädsel. Dovin stod över matcherna på grund av en känning, och även om Skoglund landslagsdebuterade med knappa kvartens spel mot engelsmännen och pausinhopp mot kroaterna, så var det Gül som denna gång stal rampljuset. Vid ställningen 0-2 mot England byttes Deniz in i 63:e – och efter att först ha haft en boll till synes över mållinjen, så kom baljan i U21-debuten i 89:e. Inte undra på att det blev spel från start mot Kroatien för HIF-anfallaren. Sverige gick till 1-2-pausunderläge, men fem minuter in i andra halvlek kvitterade Gül. Det blev till slut blågul 5-2-vinst

Foto: Bildbyrån

Nyheter

Herr