4 mars 2024

Uttåg efter kryssförlust mot MAIF

Annons
banner
Annons
banner

Hammarby hade chansen att bli gruppsegrare och innehade också förstaplatsen under slutomgången – men bara i 65 sekunder. Här ser vi tillbaka på hemmamötet med Mjällby i minuter och foton.

1’ Måndagskvällen var dimmig i Bajenland, men under rymdskeppets förslutna hölje klev lagen ut till en gruppfinal där förutsättningarna var klara – Hammarby behövde vinna och även förlita sig på att GIF Sundsvall inte checkat ut inför sin match i Västerås. Davor Blaževićs riktigt prydliga tjugofemma kontrasterade med sin tydlighet på håll då han tog plats mellan stolparna för sin faktiskt första tävlingsmatch på hemmaplan sedan 2022. Redan i första minuten blev han pressad till att slå bollen över sidlinjen, men då Mjällby naturligtvis valde ett långt kast plockades det säkert ner vilket satte tonen.

20’ Strängt taget blev Abdoulie Mannehs reflexräddade nick från nära håll halvlekens enda tillstymmelse till tydliga målchans, och då var ändå offsideflaggan uppe… Dock svarade inte minst Abdelrahman Boudah för en ny företagsam insats strax bakom den offensiva trean, där flera av hans aktioner kunde ha rönt ett bättre öde i sista tredjedelen. Här ser vi ett lite mer okonventionellt stuk i just denna del av planen.

24’ Tilläggstiden i första halvlek? 18 sekunder. Då fick ändå Alexander Lundin i bortaburen en skarp tillsägelse redan innan paus, då en inspark lät vänta på sig. Och så hade vi mitt i halvleken det 40 sekunder långa förloppet då Markus Karlsson brutit till inkast, en boll som landade i Hammarbybänkens tekniska område. Kim Hellberg tog den, sa varsågod till långkastaren och friidrottaren Herman Johansson – som vägrade acceptera det förlupna läget att nå ända in i boxen.

50’ Början av andra halvlek blev något annat, sett till vad som hände i bortalagets box. Kort- och långsida öste på och det gjorde även de grönvitrandiga på planen. Jusef Erabi fullföljde tidigt en presslöpning och här hade Mjällbys målvakt flyt. Lundin, fostrad i ostblekingska Nättraby GoIF och hämtad som 17-åring till en tillvaro som andrekeeper bakom Mattias Asper på Strandvallen, återvände i fjol efter att ha tagit den långa vägen tillbaka till MAIF. Hur som helst, så fick han här bollen för långt ifrån sig och hopslaget med Jusef gav öppet mål för Viktor Djukanović. Det såg så behärskat ut, med nedtagningen på bröstet och en observant blick på enda hindret, Rasmus Wikström. Men så fick Viktor för mycket kraft bakom sin halvvolley, som smet just över både försvararen och ribban.

55’ Det kändes som en slutforcering och snart kom även nästa jätteläge. Flax får man säga att för all del annars duktige Lundin hade också denna gång – Erabis skott ur halvmånen, som styrdes via försvarare och gick högt upp i stolpen, hade han varit chanslös på… riktningsförändring eller ej. Vänsterhörna från Nahir Besara med nick från Jusef i bortre ytan följde, liksom en okonventionell närparad. Trycket skulle bedarra något och MAIF fick andrum emellanåt. Som då man vann en hörna med halvtimmen kvar, vilket fick avbytarna att bete sig som handbollsspelare på bänken då lagets målvakt gör en prakträddning; båda armarna höjda i en segergest.

70’ Men så tog Besara ett distansavslut, som Nicklas Røjkjær täckte i sin linda, men med armen. Gult kort och ett vasst frisparksläge för kaptenen – och den här gången var marginalerna på grönvit sida. Den tänkt flacka knorrade bollbanan ändrades på ett huvud i muren, vilket gjorde burväktaren helt chanslös. Vild glädje uppstod förstås – ”Giffarna” hade ju 1-1 på, eh, Hitachi Energy Arena.

73’ Sextiofem sekunder. Så lång tid behövde Mjällby alltså på sig, från avsparken till kvitteringen. Imam Jagne och Jakob Bergström som båda bytts in löste den, då den göteborgske kantspringarens yttersida nådde targetanfallaren. Det var inte första gången i halvleken som duon försökt sig på exakt denna manöver, likväl gick den hem. Och nu kändes tiden knapp.

77’ MAIF fortsatte att ta till alla medel. Manövern vid bytet då knappa kvarten återstod var något nytt. Arvid Brorsson skulle försvara på en Besara-kantfrispark sedan inbytte August Mikkelsen kapats, och ersätta mer offensivt lagde Røjkjær, men sprang in på planen långt innan dansken lämnat den och varnades. Situationen tog 104 sekunder i anspråk (några sekunder längre än avbrottet innan Nahirs 1-0-frispark, sammanlagt över tre minuter, medan ytterligare två bytestillfällen också förekom i halvleken).

90+4’ Nu mäktade Bajen för all del inte med att skapa lika mycket konkret i slutet av andra som i början av halvleken, men på tilläggstid hade de gulsvarta det jobbigt. Precis då matchuret tickade in på de fyra (4) extra minuterna, så fastnade nyligen inbytte Montader Madjeds inspel på målvaktens tåspets. Vadan minut 94, då? Jo, i grevens tid kom varningen, för att Lundin återigen tog en klunk sportdryck hellre än att slå sin inspark. Slutvisslan ljöd kort därpå och de grönvita är, för första gången sedan 2018, utslagna innan kvartsfinalen. Gnöl om maskning åsido – det ska inte upprepas att minutrapporten mer ser ut som sekundrapporten – så får vi uppriktigt önska Mjällby lycka till i slutspelet, då listerlänningarna har möjligheten att slå ut båda tvillingklubbarna.


Mattias Jansson


Foto: Bildbyrån, Kenta Jönsson och Mattias Saaranen

Nyheter

Herr