23 maj 2023

Vår finska mur fick sista ordet i vansinnigt och maxat toppdrama

Den som följer Hammarbys representationslag har ett svettigt dygn bakom sig. Efter gårdagens tvåtimmarsmatch i Göteborg stundade ett nytt stormöte hemma på Södermalm, där det bakom 2-2-siffrorna fanns enorm dramatik – och, fyra mål till trots, två storspelande målvakter. Bajen vände 0-1 till 2-1 på 35 sekunder just före paus, men tappade till lika. Anna Tamminens straffräddning i 92:a sköljde bort det mesta av beskan och bör bli en boost.

Peter Jonsson

2023 hade bänkat sig till 2023 års mest underhållande damallsvenska match hittills, och det finns knappt utrymme att gå in ens på ett otroligt Ellen Gibson-tifo – händelsevis då Emilia Larsson och Emma Jansson var tillbaka på Kanalplan – eller på de taktiska justeringarna bakom startelvan, gentemot Piteå-matchen. För långa stunder var det som att de 22 aktörerna på planen… bara körde. Slutprodukten nådde inte alltid hemma fram och visst var det också hafsigt emellanåt, men på tal om produkt, så blev fotbollens svenska finrum den stora vinnaren i brist på ett trepoängslag. Kvalitén i toppmötet överglänste det hafsiga med råge och den här tillställningen hade nästan bokstavligen allt.

15-18 i avslut gör det onekligen utmanande att summera händelserna. Det första skottet blev Maika Hamanos, sedan Alice Carlsson brytpassat fram bollen centralt, och avslutet ur högerläge hamnade metern över. Innan fem minuter spelats hade Olivia Schough glömts bort och genomspelats alldeles till vänster, följt av ett svagt avslut som Anna Tamminen tog i skopan. Halvminuten efter målvaktens igångsättning satte Maika Hamano ut en perfekt genomskärare mot vänster, Matilda Vinbergs kant, och efter en löpning som motsvarade passningen fick hon både en och två chanser att överlista Angel Mukasa – som räddade båda.

En rätt så hisnande kavalkad med 5.25 på uret. Och nästa möjlighet skulle förvaltas. Schough lämnades återigen med en väl stor yta att operera på, och efter att ha tagit emot Ria Ölings svepande boll fick hon bättre ordning på detta avslut – otagbart vid bortre stolpen. Och det fortsatte att vara händelseintensivt. Några minuter efter 0-1 var Hammarby nära att utjämna i samma anfallssekvens som Jonna Andersson också såg ut att rivas omkull i straffområdet av Sofie Bredgaard. Och strax därpå sattes Vinberg återigen i praktläge av Hamano, men kom fel till näravslutet. Och vad hände ytterligare en minut senare? Jodå, ett hundraprocentigt läge för mästarna, där Loreta Kullashi var lika missnöjd med sitt missriktade skott lika centralt i boxen, efter en snabb omställning.

Och om vi fick hämta andan något 20 minuter in, då bortakaptenen Emma Berglund behövde medicinsk tillsyn med ett kortare avbrott som följd… då såg Larsson till att, fem meter framför klacken som tills nyligen sjöng om att hon kommer från en håla, sätta in en tryckare på Julia Roddar som var så långt från bollen att domaren drog upp matchens första gula kort. Kyra Cooney-Cross åt sig å sin sida in i matchen och lyfte snart därpå in en delikat boll ämnad för Madelen Janogy, som sånär hann fram vid bortre stolpen.

Lugn och ro nu, då? Ja, faktiskt, relativt sett. Tills ett rungande Bredgaard-skott från höger gick rakt i Tamminens ribba. I nästa FCR-våg slog Larsson en resolut passning fram till Kullashi, som inte sköt utom räckvidden för Anna; limmat. Med 36 minuter spelade, två minuter efter ramträffen, sköt Hamano från höger men prickade reservboll-ställningen bortom bortre stolpen. Tre minuter senare: ett nytt praktläge för Rosengård, där Tamminen klistrade ett skott där Bredgaards läge var bättre än träffen – detta sekunder efter att Roddar gett Larsson en tillbakakaka till bröstvärmare. Med knappa fem minuter till vilan svarade Tamminen för en desto mer kvalificerad räddning, sedan Jessica Wik fått sikta i flera sekunder och skjuta på rullande boll, där skottet tippades till hörna.

En viktig räddning av flera, och med uddamålsunderläge jagade Hammarby det där 1-1-målet innan paus. Spelet böljade vansinnigt, men Bajen förde matchen om några, och till slut forsade ketchupen ur flaskan. Nästa försök från Cooney-Cross att finna en lagkamrat vid bortre stolpen med en lyftning från vänster blev lyckosamt, då Thea Sørbo inte bara hann dit, utan också tryckte dit sin volley via målvaktens näve och ribban. Sedan kvitteringsavsparken slagits lät 2-1 vänta på sig i… 22 sekunder. Hamano satte ut en pressad, lång boll till Sørbo som hade Janogy med sig centralt – och sedan ”Madde” tagit sig in framför Gudrun Arnardóttir räckte en halvträff till direktskott för att överlista Mukasa. Det sjöd över på Södermannagatan, när laget sken ikapp med både kvällssolen, läktarna och slänten.

Kenta Jönsson

Inledningen av andra halvlek gav vid hand att vi skulle få se en lika osannolikt späckad avslutande matchhälft, med samma knasigt höga tempo. Två minuter in screenades Larsson undan ganska bryskt av Vinberg och blev liggande. Sørbo kunde slå ett nytt inlägg, och bollen hamnade i förlängningen hos Andersson som sköt in den åter i målområdet men fick se den gå genom detsamma. Fyra minuter in låg Madelen på rullarnas rulle, men Kyra visade kyla i mittcirkeln och avstod genomskäraren till förmån för ett mer strukturerat anfall där Anderssons fina vänsterinlägg inte var långt ifrån att finna Janogy i boxen.

Bajen uppträdde inspirerat, bars fram av växelsång och hade tillfällen att skaffa sig ett tvåmålsförsprång. Sju minuter in borde vi fått se ett två mot noll-läge för Vinberg och Hamano efter en flack Tamminen-utspark, men Bredgaard som lämnats som sista spelare hemåt efter en offensiv fast situation iscensatte en framgångsrik döende svanen-föreställning och fick med sig domarteamet. Två minuter därpå stod Anna i vägen för ytterligare ett patenterat Schough-invik och skott, för att sedan också styra returen rätt och undan.

Sørbo ersattes i 57:e, efter sina 1+1, ändå – av Emma Westin som framgångsrikt kom in för att stänga Schoughs kant. Det som nu var en fyrbackslinje fick en motig start på spelet med den formationen, även om 2-2-målet i 63:e kom på en fast situation och inte hade med sådana siffror att göra. Roddar fick frispark emot sig mitt på egen planhalva och naturligtvis var det Jansson som nickade ribba in.

HIF tappade mycket efter utjämningen, medan Rosengård således gick för att vända fullbordat på vändningen. Ändå fanns det chanser till ett för all del, i det läget, ologiskt grönvitt 3-2-mål. Tre minuter efter kvitteringen fick vi se en stolpträff efter lite flipper i målområdet, och halvannan minut senare var Cooney-Cross oerhört nära att upprepa sin långdistanslobb till balja.

Och med knappa kvarten kvar kom det tvåhundraprocentiga läget. Carlsson slog ifrån sig sedan Bajen rett ut en defensiv hörna – och en annars ypperlig bortaförsvarare i Isabella Obaze chansbröt på mittlinjen. Kyra hann först och fick med sig Maika – nu hade Hammarby sin två mot noll-chans. Då uppstod någon form av mental kalops; sådana chanser är knappast något man tränar på, men att inte få iväg ett ordentligt avslut var nog det enda som inte höll allsvensk nivå denna afton. HIF gick därefter i högre grad för ett avgörande, som för att kollektivt reparera fadäsen, men utan att riktigt lyckas ta över taktpinnen. Tamminen stod också emot i 83:e då Bredgaard fick på en ny fin halvdistansträff, och sträckte ut för att tippa till hörna.

Och dramat hade också en sista klimatisk akt i sig. På tilläggstid föll inbytta Olivia Holdt i duell med danska landslagskompisen Simone Boye, och att domaren pekade på straffpunkten var inte mycket att säga om, även om Bajens mittback i samma veva fick en mindre tryckare av likaledes inhoppade Bianca Schmidt. Fram stegade Schough, för att avgöra toppmötet med sitt andra mål för kvällen, men vår finska mur tänkte absolut inte göra första draget. Anna fick till sist gå åt höger, men lyckades släpa kvar med vänsterbenet och rädda.

Jublet som inte visste några gränser steg ändå ytterligare då Tamminen limmade returnicken från Bredgaard – och snabbt slog en utspark som Janogy fick tag i. Något sagoslut med mål på straffräddningen á la Watfords herrar i playoff 2013 blev det inte, men en magisk måndagskväll slutade ändå någotsånär i dur. Särskilt då en Bajenklyschig dribbling i eget straffområde i 95:e minuten inte straffade sig. Mycket att ta med sig, förstås, men även en hel del att slipa på vilket vi kan lämna till en annan dag och kommande träningsvecka inför nästa toppmatch – borta mot fyran Kristianstad nu på måndag.

Kommande hemmamatcher? Joråsåatte. Fredagen den 2 juni går vi för nytt publikrekord på Hammarby IP mot IFK Norrköping – köp biljett här! Och på nationaldagen den 6 juni stundar en titelmatch i Svenska Cupen mot Häcken på ett välfyllt Tele2 Arena – klicka här och säkra plåten!

Foto överst: Henric Wauge