18 december 2023

William Strömberg ny assisterande tränare i Hammarby

William Strömberg tar över rollen som assisterande tränare till Pablo Piñones-Arce. 35-åringen kommer närmast från ett uppdrag för Malmö FF, som huvudtränare för BK Olympics herrlag i Ettan Södra. Avtalet löper över 2025.

Sportchef Johan Lager:

– William är en ung och lovande tränare som redan samlat på sig mycket erfarenhet, bland annat från allsvensk nivå både på dam- och herrsidan. Jag har känt till William sedan hans tid i Stockholm och har följt hans karriär efter det. Rekryteringen går i linje med klubbens strävan att fortsätta vara ett topplag i Sverige och försöka ta oss till gruppspel i Champions League. En väldigt bra rekrytering som kommer både förstärker tränarstaben och lagets fortsatta utveckling.

William själv om nya klubbadressen:

– Det känns väldigt bra. Jag är riktigt taggad och ser fram emot att starta i gång 2024. Det uppenbara är hela grejen med vad klubb och supportrar har skapat i Bajen och ambitionen som finns att fortsätta ta ytterligare kliv framåt, vilket tilltalar mig mycket. Att få förtroende att vara med och köra känns hedersamt, och målet är såklart att göra allt jag kan för att kunna göra oss ännu bättre. Utöver det har den sociala pusselbiten med flytt hem till Stockholm varit viktig i helheten kring beslutet.

Strömberg inledde sin fotbollsbana som knattespelare i Essinge IK där han tog sig till A-laget och då tränarskrået istället gjorde sig gällande, så gjorde han samma resa i EIK; från pojk- till herrlag. Parallellt med att han förkovrade sig på Gymnastik- och Idrottshögskolan, så verkade han som akademichefstränare för Djurgårdens yngre pojklag. Det blev totalt nio år hos DIF, där de sista uppdragen blev huvudtränarrollen hos P17 och P19 samt delansvar för U21. Samtidigt anställdes William också som assisterande för 2002-pojklandslagskullen.

Inför säsongen 2019 tog Strömberg klivet över till damfotbollen för första gången, då han blev assisterande till Hammarby-bekante Olof Unogård i Linköpings FC. Och då Unogård inför 2020 även sattes att fungera som sportchef, så lyftes Strömberg upp som huvudtränare med ansvar för tränings- och matchupplägget. Efter två år i Östergötland blev IFK Göteborg nästa klubbadress för ”Wille”, då han rekryterades av Pontus Farnerud och blev herrallsvensk assisterande tränare till Roland Nilsson och senare till Mikael Stahre, med inriktning på videoanalys.

Det blev bara ett år på Kamratgården, då klubben i februari 2022 meddelade att anställningen avslutades i och med att ”Blåvitt” omorganiserats och Farnerud fått gå. Beslutet blev gemensamt, då Strömberg helst ville vara ute på planen mer. Han återgick då till Fotbollförbundet och rollen som assisterande förbundskapten för P16-landslaget.

Den sejouren blev kort, för i november rekryterades Strömberg återigen till en storklubb på herrsidan, då Malmö FF tillsatte honom som tränare för samarbetsklubben BK Olympic. Med en ung trupp och 15 nya spelare varav sex lån från MFF blev facit i år en niondeplacering i Ettan Södra. Nu blir alltså Hammarby IF och dess damallsvenska A-lag nästa uppdrag för William.

Redaktionen

Nyheter

Dam