toggle menu

33. Akinkunmi Amoo

Med det fullständiga namnet Akinkunmi Ayobami Amoo föddes han och växte upp i staden Ibadan i nordvästra Nigeria. Han började spela fotboll i moderklubben Brightville Academy innan han flyttlasset gick till Lagos och Sidos FC i tidiga tonår. 

 

Efter att ha besökt Hammarby i flera omgångar och tränat med både A- och U-trupper stod det i juni 2020 klart med en permanent flytt till Bajen. Det vänsterfotade mittfältslöftet skrev då på ett fyraårsavtal. 

 

 – Vi har jobbat tillsammans med Amoo, eller ”Akin” som han kallas, de senaste två åren. Det har varit en del intresse från andra klubbar, men vi har under den tid vi känt varandra byggt en stark relation och är vi väldigt glada att Akin valt oss. Vår tränarstab, våra spelare och inte minst Mikael Hjelmberg och Wadda Tamimi har varit högst delaktiga i att få Akin att känna sig som en del av familjen på Årsta. Med Akin får vi in en explosiv, spelskicklig och offensiv spelare med en fin vänsterfot. Men vi ska komma ihåg att han har just fyllt 18 år, så vi ska ha tålamod och jobba tillsammans för att utveckla Akins spetskvaliteter ytterligare, löd sportchef Jesper Janssons ord om värvningen.

 

– Vi har haft en överenskommelse med Amoo och hans familj, att om han vill välja oss när han fyllt 18 år så är han välkommen till Hammarby. Nu hälsar honom varmt välkommen till Hammarby. Även om vi har det tufft i dessa coronatider har vi känt att vi behöver stå vid vårt ord och därför har vi valt att gå vidare och skriva avtal med Amoo. Utöver det rent moraliska har vi också lagt ned väldigt mycket tid för att följa och utveckla Amoo som spelare, det skulle kännas tufft att slänga den insatsen över bord nu, sade Hammarby Fotbolls vd, Henrik Kindlund.

 

Den 14 september 2020 skedde den allsvenska debuten i 2-2-mötet hemma mot Helsingborgs IF. Två månader senare kom hans första tävlingsmål när han gjorde två mål i 5-0-segern borta mot FC Gute. Segern innebar spel i Svenska Cupens gruppspel vårvintern 2021. Klicka här för att höra hans egna ord om insatsen.

 

Se sammandraget från cupmötet och hans två mål nedan.

 

 

Se hans första intervju som Hammarbyspelare nedan.

 

Akinkunmi facts
Ålder 19
Position Mittfältare
Landskamper 10 U17
Nationalitet Nigeria
Moderklubb Brightville Academy