toggle menu

10. Kennedy Bakircioglu

Kennedy Bakircioglu, då 19, kom först till Hammarby som jättetalang från Assyriska FF inför 1999 års säsong - Bajen vann här en dragkamp med flertalet andra klubbar inblandade om grabben med teknik och spelsinne utöver det vanliga. Efter fem fantastiska säsonger i den grönvita tröjan och en huvudroll då Bajen tog SM-guld, hamnade Kennedy i grekiska Iraklis. Ett år efter flytten röstades mittfältaren fram till den fjärde störste Bajenprofilen genom tiderna. Det blev bara en säsong i Grekland, men lite längre sejourer i holländska Twente samt Ajax, och nordspanska Racing Santander. Det var också i Holland som han samlade på sig 14 landskamper för Sverige.

Slutet av tiden i Kantabrien blev dock mindre lyckat då klubben hamnade i rejäl turbulens och ramlade ur La Liga. Kennedy började träna på Årsta och strax innan sommarfönstrets stängning skrev han så på för en återkomst i Bajen. Framträdandena hösten 2012 blev, efter en något trevande och matchotränad start, sammantaget succéartade med bland annat fem mål.

Även under 2013 avgjorde Kennedy flertalet matcher och blev klubbens bäste målskytt med sju mål på sina 23 spelade Superettan-omgångar. Och 2014 svarade Kennedy för en makalös säsong, med skytteligaseger i Superettan på 17 mål - hans vassaste notering hittills i karriären (15 mål blev det i Twente 2006/07). Med sju målgivande passningar blev han dessutom klart poängbäst i serien. Kennedy var tungan på vågen i mängder av täta matcher, och inte minst lät han frisparksfoten tala klarspråk med seriens målvakter. Sin 34:e födelsedag krönte Kennedy med att göra både 1-0 och 2-0 mot Jönköpings Södra, i matchen som avgjorde toppstriden. 13 år efter SM-guldet sköt Kennedy därmed sitt älskade Bajen tillbaka till finrummet.

Och väl åter i Allsvenskan var det såklart Bakircioglu som premiärmålade för Hammarby, när han satte dit 1-0 mot Häcken på straff till glädje för över 30 000, och dessförinnan hade han även gjort ett viktigt straffmål i cupsegern mot AIK. Kennedy kvitterade dessutom mot Djurgården i vårderbysegern med en kanon i bortre hörnet, men skadebesvär höll honom emellanåt borta från startelvan, där han återfanns 18 gånger under 2015.

Kennedy stats

Statistik 2022 MATS STA INB UTB MÅLM PASA VARG UTVR
Statistik (karriär) MATS STA INB UTB MÅLM PASA VARG UTVR
Allsvenskan 19649

Kennedy facts
Ålder 41
Position Mittfältare
Längd/Vikt 181 CM / 77 KG
Landskamper 14 A, 14 U21
Nationalitet Sverige
Moderklubb Assyriska FF