6 mars 2024

Årsmöte 2024: Tisdagskvällen summerad

Annons
banner
Annons
banner

Sex minuter efter utsatt tid, då alla 416 köande medlemmar registrerats och man fått tyst på ”Himlen runt hörnet” (som av okänd anledning ljöd ur högtalarna), kunde årsmötet 2024 ta sin början. Mattias Fri välkomnade alla grönvita bröder och systrar – och flaggade redan då för att sista programpunkten, intervjuerna med de båda sportcheferna, kunde behöva stryka på foten ifall saker drog ut på tiden. Detta samt rapporten från Hammarby Fotboll AB får mycket riktigt tas vid ett senare tillfälle, då de tre och en halv timmarna innan larmet går i aulan vid Kanalplan togs i anspråk av det som stadgeenligt skulle avhandlas. Ordföranden konstaterade att man har ett år med blandade sportsliga resultat – damernas dubbla guld och herrarnas sjundeplacering – bakom sig, medan ekonomichef Stephan Thernström med god sannolikhet såg leverans på högre nivåer i år, efter 2023 års budgeterade minusresultat. Stålar gällde det även då revisorerna tillstyrkte att föreningsstämman beviljade styrelsen ansvarsfrihet, vilket också skedde, och då medlemsavgifterna lämnades oförändrade var punkt 1 till 9 på föredragningslistan i hamn.

Innan vi gick på de desto mastigare punkt 10 till 13, så fick företrädare för föreningens olika verksamheter berätta om sin syn på det gångna året och vad man ser framför sig under 2024. Daniel Engström och Thomas Lyth inledde med Bajens utvecklingsblock och kunde meddela att röda linjen-aktiviteterna under året även startas upp i Sätra, efter årets lyckade uppstart i Bredäng. Den eviga planfrågan, certifiering även av breddfotbollen och fler kvinnliga ledare är andra fokusområden framgent.

Magnus Bodsgård, flickakademichef, kunde se tillbaka på ett sportsligt bra 2023 med SM-guld för F19 och kvartsfinal för ett väldigt ungt F17. Rekordmånga tas ut i distriktslag och flicklandslag – det finns oerhört många spännande unga talanger och man är övertygad om att få se ett par debutera i Damallsvenskan även i år. Stort fokus har legat på att fortsätta utveckla den fortfarande ganska unga organisationen.

Pojkakademins dito, Joakim Rydberg, gladdes över att speltiden i A-laget för akademifostrade spelare nådde 22 procent i fjol – att jämföra med 0,89 procent 2017 och 3 procent 2020. För att bibehålla den trenden har Martin Sundgren, efter sex år som chefstränare, blivit övergångstränare medan Emil Grändås klivit in som hans efterträdare. Även på pojksidan var 2023 ett väldigt bra år. Vi har nu fem allsvenska serieplatser varav två i HTFF. Framför sig ser Rydberg ett ännu tätare samarbete med HIF A och HTFF A.

Aylin Wallin tog vid och hon hade suttit och skrivit ner punkter med sportsliga resultat, men nu kommit på sig själv med att detta är om än jättekul, så ändå inte huvudsyftet med futsalen. Det handlar mer än något annat om att nå en ny målgrupp och att jobba med mångfald. Konceptet Matchen i trakten, där dam- och herrmatcher flyttas ut från ”Jerka” till någon av Söderorts förorter, gett trygga och kostnadsfria evenemang. Senast skapade man ett litet Hammarby i Skärholmen med små versioner av alla avdelningar, där bland andra Team Storebror medverkade, en fantastisk dag som sporrade till att fortsätta jobba mer lokalt.

CSR-ansvarige Abel Abraham blickade tillbaka på höjdpunkterna under Samhällsmatchens 2023, ett år där man nått sina uppsatta mål som rör utökade aktiviteter och att nå ut till ännu fler individer. Lanseringsåret 2018 deltog 3000 i de olika aktiviteterna medan man i fjol var uppe i hela 17 000. Det handlar dock mer om tiden man kan investera i varje individ än antalet i sig. Sportvärdarna, i samarbete med Stockholm Stad, utgör unga vuxna som kidsen i områdena känner igen. En absolut höjdpunkt var samarbetet med Bajen Fans där en buss skickades till bortamötet med Sirius. 2024 ska än mer tid läggas på att bli så lokala som det bara är möjligt, inte minst på röda linjen ihop med utvecklingsblocket.

Fri ledde oss sedan åter in på de formella mötespunkterna och den tionde, där mötet fastställde verksamhetsplanen och budgeten för 2024. Punkt 11, årsmötets behandling av de i rätt tid inkomna motionerna, tog vid – och det i två timmar. Själva utfallen kan du alltså ta del av här intill, men många av motionerna debatterades också. De intressanta diskussionerna är en av förmånerna med att vara på plats och ta del i detta klubbens högsta beslutande organ, så här redogör vi bara kortfattat.

Vi inledde med Jan Aspefjord, då den flitige motionären helt enkelt varit först med att skicka in sitt förslag, om att presentera klubbens historia i ord och bild på Årsta. Fri svarade att man tar med sig att avrapportera förloppet exempelvis vid medlemsmöten. Motioner 2 och 3 berörde båda fler tävlingsmatcher för herrarnas A-lag, där en hyfsat jämn muntlig avstämning gick i till styrelseyttrandets favör.

Motion 4 rörde krav på nyttjandegrad av säsongskort. Här blev det diskussion om detaljer, även om mötet var överens om det övergripande behovet. Vice vd Markus Nilsson svarade på hur detta kan fungera i praktiken och menade att det i nuläget är väldigt osäkert då det tekniska behöver säkerställas. En medlem föreslog ett tilläggsyrkande där styrelsen uppdras att undersöka de tekniska möjligheterna under året för eventuell implementering 2025, vilket mötet biföll. Ett liknande utfall fick motion 7 om tillgången till gratis vatten på Tele2 Arena. Här var det motionären som menade på att styrelsens svar om att framföra önskemålet till arenadriftaren är för klent och att man snarare borde verka för att driva igenom frågan, något som de närvarande medlemmarna instämde i.

Helt tillfreds med styrelsens linje om att man skulle anse motionen besvarad var medlemmarna heller inte kring den åttonde, om ett säljförbud för aktier som extra skydd av 51-procentsregeln. Två i sextetten som skickat in motionen argumenterade för bifall. Suleyman Sleyman och Mattias Fri menade att man egentligen är överens, men efter vokal avstämning och en försöksvotering med de röstkort medlemmarna fått vid inpasseringen, så beslutade mötet att bifalla. Diskussion blev det också kring motion 10 om höjd lägstaålder för akademispelare, mellan Rydberg och en tränare i föreningens utvecklingsblock. Efter ett par repliker vardera, så gick mötet på styrelsens avslagslinje. För den bland alla i rummet delade frustrationen över situationen kring fotbollsytor och planer, ämnet för motion 12, gav motionären ett medskick för att rapportera mer löpande och konkret om arbetet och om dialogerna som förs vid medlemsmöten. Detta var Fri med på. Mötet gav därefter ett ljudligt, tydligt bifall till motionen om att sluta presentera publiken som spelare nummer 12 – här hade styrelsen tagit till det ovanliga greppet att överlåta till medlemmarna att bestämma linjen.

Det dröjde därefter till motion 19, om merchandise, innan något annat än bifall för styrelsens yttranden begärdes. En medlem föreslog ett tilläggsyrkande där mötet skulle instämma i motionens punkt 4, om att ansvariga för design ska ha egen koppling till Hammarby IF och kulturen kring klubben. Mötesdeltagarna avslog däremot tydligt detta. Emellanåt uppstod muntration runt mötesformalian, som när mötesordförande Christer Pallin propsade på att den som ville yrka bifall för motion 20 om matchställens utformning skulle komma fram och göra detta; ”någon jävla ordning ska det vara i ett parti” parafraserade han C-H Hermansson. Medlemmens promenad fram till mikrofonen företogs dock förgäves. Motionären bakom nummer 21, om andra kvalomgången till Svenska Cupen, tackade styrelsen för ett välformulerat förslag på avslag men yrkade ändå bifall av principskäl på grund av vikten av supportervänliga avsparkstider – och tog nog det följande nederlaget med jämnmod.

Från podiet utbrast man sedan att vi var framme vid motion 22. En rungande applåd och nöjda tillrop sköljde över lokalen och Fri såg sig nödgad att förtydliga… att glädjeyttringen från styrelsehåll gällde att man snart var färdiga, och inte just motionens ämne. Ordföranden berättade att man verkat i motionens anda, genom att motsätta sig Fredrik Reinfelts kandidatur till motsvarande uppdrag i Svenska Fotbollförbundet. Ett par medlemmar tog ändå till orda och det landade i ett tilläggsyrkande – att HIF FF inte bara årligen utan vid varje givet tillfälle ska verka för en egen eller annan lämplig kandidat. Efter votering med kort instämde mötet ganska tydligt i detta.

De sista mötespunkterna gällde sedan själva valen – av ordförande, ledamöter, suppleanter, revisorer och valberedning. Den sistnämnda trion, representerad av Wille Ahnberg, inledde med att berätta om och redogöra för sitt arbete och resonemangen bakom förslagen. Mötet tackade också Wayne Seretis och Py Börjesson för många års tjänst som ledamöter. Därefter omvaldes Mattias Fri som föreningens ordförande. ”Jag är oerhört ödmjuk och stolt över att vara en del i världens finaste idrottsförening och att tillsammans med er driva Hammarby till det bästa den någonsin kan bli. Jag hoppas att vi kommer dit vi vill och tackar så hemskt mycket för förtroendet”, sade han i ett kort tal.

Det skulle bli känslosvall även kring nästa val, det av halva antalet övriga ledamöter i styrelsen för en tid av två år. En supporterorganisation hade tätt inpå årsmötet föreslagit att Per Norling skulle ersätta Patrik Niklasson på en av dessa poster, vilket en medlem formellt också gjorde i detta skede. Norling klev fram till mikrofonen och berättade om sin långa Bajenbakgrund där han börjat gå på matcher på 60-talet. Yrkesmässigt berättade han om en bana som civilekonom där han inte minst hjälpt företag att vända negativa siffror. Per svarade också lugnt då flera av medlemmarna kom med frågor kring vad han vill tillföra, och förändra, då han tillstod att han nominerats av personer som vill ha just förändring. Den föreslagne ledamoten menade att han har kunskap och kompetens som skulle komma föreningen till nytta, men dock att det hade behövts 90 till 100 dagars inkörning för att bli mer konkret kring tillvägagångssätt.

Därefter var det Niklassons tur att kliva fram. Han inledde med att medge att det kändes ganska jobbigt att stå där; att det som kommit upp senaste dagarna känts personligt och att det tagit ganska mycket kraft att landa i det. Han tydliggjorde att han inte såg Norling som en motkandidat utan medkandidat; ”mina konkurrenter är Djurgården och Gnaget”. Därefter redogjorde Patrik för vad han gör som ledamot i föreningsstyrelsen. Bakgrunden finns som fotbollstränare i utvecklingsblocket och som akademiförälder, men inte minst som supporter. Han har dragit i ideella grejer såsom Hammarbys Vänner och Bajen Aid, i tuffare sportsliga tider. 85-90 procent av tiden i styrelsearbetet beräknar han ägna åt ungdomsfotbollen där han bland annat sitter i sportrådet, och den kommande veckan fanns ledarmiddag, HTFF:s årsmöte och en tvåtimmarsworkshop om dopingvaccin – vilket ger akademin ytterligare certifieringspoäng – på programmet. Föreningen har under Patriks tid som ledamot gått från 600 till nära 4000 aktiva, och jobbat betydligt mer med processer och dokumentation än tidigare. Anförandet blev ganska långt då han inte yttrat sig på andra sätt de senaste dagarna, och avslutades med att han ser det som viktigt att sportrådet innehåller någon med stor Hammarby-bakgrund, även om det inte nödvändigtvis behöver röra sig om just honom. Under dagen före mötet hade han umgåtts med tanken på att kliva av, men kommit fram till att han inte kan ta det beslutet själv, utan att medlemmarna behöver fatta det.

Så blev det emellertid inte – långt därifrån. Mötet beslöt med stor majoritet att instämma i valberedningens styrelseförslag. Lite upprört blev det däremot i lokalen, då flera medlemmar hade önskat sig utförligare presentationer av de föreslagna nyvalda ledamöterna. Mötesordföranden fick bryta av då larmet snart skulle ljuda, och eftersom intervjuer med dessa publicerats på hemsidan. Avslutningsvis konstaterade Fri att föreningsdemokrati ska man ta på allvar och att man gjort just det denna kväll. Rapporten från aktiebolaget sköts därmed fram, precis som intervjuerna med chefstränare och sportchefer, för att dess ska få den tid, uppmärksamhet och eftertanke som de förtjänar. Allra sista punkten, den ordföranden och säkert många med honom ser som mötets roligaste, blev korandet av nya hedersmedlemmar i HIF FF där hyllandet av ikoniska äkta paret Yvonne och Matte Werner blev ett vackert sista intryck innan vi fick skynda oss ut i kylan.


Styrelsen i HIF FF 2024 är formerad som följer:

Mattias Fri, ordförande

Suleyman Sleyman, ledamot

Rolf Wikström, ledamot

Patrik Niklasson, ledamot

Nina Jonsson, ledamot

Mia Lindberg, ledamot

Peter Granström, ledamot

Cecilia Hager, suppleant

Anna Smångs Alm, suppleant

Björn Ekblom ingår i styrelsen som ständig hedersledamot, dock utan rösträtt.


Mattias Jansson



Foto: Mattias Saaranen och Henric Wauge

Nyheter

Herr

Dam