23 maj 2023
Söndagen den 19 februari anordnade Samhällsmatchen, ihop med Stena Fastigheter Stockholm, evenemanget Blåljusmatchen på Tele2 Arena. Blåljusmatchen är ett årligt inslag i Samhällsmatchens arbete och arrangerades nu för femte året i följd, med rekordmånga söderorter – ungdomar från Bredäng, Sätra, Skärholmen, Vårberg, Skarpnäck, Fisksätra, Nacka, Henriksdal, Älvsjö och Fruängen samlades för att spela en fotbollsmatch tillsammans med poliser, brandmän, ambulanspersonal och personal från Stena.
Syftet med Blåljusmatchen är att bygga broar mellan blåljuspersonal och ungdomar i Stockholms södra stadsdelar. Initiativet är ett samarbete mellan Samhällsmatchen, Stena Fastigheter och stadsdelsförvaltningar i södra Stockholm.
Ett nytt inslag i år var ”mindre” blåljusmatcher lokalt under hösten 2022, för att via dessa ”pre-games” introducera ungdomarna för konceptet tidigare, och att påbörja relationsbyggandet med blåljuspersonalen vid ett tidigare skede. Utöver det handlade det om att få ihop det lokala området och skapa en gemenskap.
Röster om Blåljusmatchen
– Att skapa relationer är inget som görs i en handvändning och det vi har gjort med Blåljusmatchen är att skapa långsiktiga och hållbara relationer mellan blåljuspersonal och ungdomar i våra områden. Det har varit mycket givande men framför allt roligt! Att vi detta år har 130 deltagare, vilket dessutom är rekordmånga, blir ett kvitto på att vi gör rätt saker, i rätt tid och på rätt plats, menar Sarah Pettersson, ansvarig för social hållbarhet på Stena Fastigheter.
– För oss är Blåljusmatchen ett bevis på att uthållighet och långsiktighet ger goda resultat. Vi som arbetar inom social hållbarhet vet att vi arbetar med långsamma processer som tar tid. I arbetet med Blåljusmatchen ser vi verkligen att relationer mellan de olika aktörerna, och även mellan ungdomarna, sätts igång och byggs upp. Vårt arbete är på riktigt och det är oerhört kul att se detta fortsätta utvecklas, gläds Abel Abraham, CSR-ansvarig på Hammarby Fotboll.
– Blåljusmatchen bidrar till att ungdomar möts över gränser för att lära känna varandra och skapa nya relationer, samt att även personal från fritidsgårdarna möts och utbyter erfarenheter med varandra. Tidigare ytliga relationer med blåljuspersonal har i och med Blåljusmatchen skapat en närmare koppling som bidrar till vänskapliga dialoger vid både spontana som planerade möten, berättar George Zeghbi, biträdande enhetschef på Skärholmens Stadsdelsförvaltning:
Totalt medverkade drygt 130 deltagare denna fina dag. Tack till er som medverkade och gjorde denna dag möjlig.
Mer information om Blåljusmatchen kan man läsa på denna länk.