14 juli 2023

Halvtidssummering med vd Richard von Yxkull

Annons
banner
Annons
banner

Med 15 av 30 allsvenska matcher spelade för herrarna och mitt i ett långt uppehåll för damerna är det hög tid för halvtidssummering. Klubben tog sig därför ett uppsamlande halvlekssnack med vd Richard von Yxkull om allt från dagsaktualiteter till mer övergripande frågor.

Seger mot Sirius i söndags, hur går dina tankar och känslor kring vinsten?

Det var otroligt skönt och det finns mycket positivt att bygga vidare på. Det är något speciellt med Sirius borta, stämningen är magisk och vad kul det var att se våra young guns ta för sig. Jag ser mycket fram emot Kalmar hemma på söndag.

Om vi tittar på 2023 hittills, hur mår Hammarby?

Hammarby mår på det stora hela bra och vi går enligt plan på alla områden förutom det sportsliga resultatet för herrarna. Hammarby har som klubb haft en fin utveckling de senaste åren och vi ser att det fortsätter inom flera områden.

Tittar vi på ekonomin så kommer vi inte göra ett lika starkt resultat som vi gjorde i fjol, då vi hade exceptionella spelarförsäljningar. Vi följer budget och ser fortsatt tillväxt inom partnersamarbeten, sponsring och merchandise. Inom just merchandise har vi haft en otrolig utveckling där vi med marginal gör den bästa våren någonsin. Mycket är drivet av bandera-kollektionen, men också av damernas starka vårsäsong som fått med sig många nya supportrar.

Vi märker tydligt från sponsorer och partners att valet att satsa på både damer och herrar ger Hammarby en enorm kraft, det är helt avgörande för flera samarbeten.

Hur ser du på herrarnas säsong hittills?

Som alla vet har vi haft förändringar i den sportsliga organisationen, som påverkar oss i det sportsliga arbetet. Där har Micke Hjelmberg klivit in som tf sportchef och leder nu arbetet med både spelarrekryteringar och den dagliga verksamheten.

Vi är givetvis inte nöjda med resultaten i allsvenskan, vi har sett en vår med ojämna prestationer och en hel del stolpe ut. Hammarby har haft en lång positiv utveckling, nu har vi haft en vårsäsong som inte levt upp till förväntningarna. Då är det bara att borra ner huvudet för mig, Micke och Martí med fokus på att lösa uppgiften. Samtidigt så upplever vi just nu en positiv trend, vi tittar nu på vad som krävs för att bibehålla och förstärka den. Inte minst inför det stundande Europaäventyret.

En slutsats vi dragit är att det har tagit längre tid än vi trodde att ersätta de dominanta spelarna som lämnade ett samspelt lag efter förra säsongen. Vi vet vår plats i fotbollens näringskedja, när vi gör någonting bra så attraherar vi intresse från större ligor, det måste vi klara av att hantera. Samtidigt har vi en otroligt fin trupp med stark sammanhållning och hög ambition som jobbar stenhårt varje dag, en trupp och ledarstab vi tror på.

Finns det något du tycker du kunde gjort bättre själv?

Om jag ska vara självkritisk ska jag säga att det är lätt att bli fartblind när det går bra. Med facit i hand borde jag ha stannat upp lite och jobbat mer med strukturer, utvärdering, kravställning och strategiska mål.

Hur ser du på damernas säsong?

Lika mycket som man har varit frustrerad över den jobbiga våren i Allsvenskan, lika glad är man för våra damers framgångar med cupguld och toppstrid i Damallsvenskan. Vi märker också att publiken har hittat till Kanalplan, vi är stadigt över två tusen på matcherna nu.

Som kronan på verket har vi två spelare som ska spela fotbolls-VM för Sverige och ytterligare tre som representerar andra nationer. När hade Hammarby senast en VM-spelare?

Vad gäller truppen så är vi jättenöjda med hur den ser ut nu, men som alltid i fotboll kan det ändras snabbt. Vi försöker säkerställa att vi kan behålla stommen efter VM och eventuellt förstärka på någon position. Arbetet med nästa säsong och vad som krävs för att utvecklas ytterligare är redan i gång.

Hur funkar det med Micke som sportchef för herrarna?

Micke har fått en flygande start, han är väldigt omtyckt både bland spelare och ledare. Vi visste att han skulle göra det bra, givet att han har varit länge i klubben, är omtyckt i organisationen, har ett fantastiskt fotbollsöga och ett bra nätverk. Det var ett enkelt val att utnämna honom till tf och glädjande att han också ville ta det ansvaret för Hammarby.

Vad arbetar Micke med just nu?

Det är klart att just nu har vi ett fönster framför oss. Där lägger Micke det mesta av sin tid. Vi kommer göra ett kontrollerat fönster där vi just nu tittar på ett par positioner lite beroende på eventuella försäljningar också. Vi känner att vi har en bra och bred trupp även om vi på sistone haft utmaningar med skador och avstängningar.

Det blir ett fönster där vi kommer agera för att stärka upp truppen som helhet. Vi ser ju redan en positiv utveckling i truppen, det här handlar om justeringar för att få ut ännu mer av potentialen.

Vi lånade ut Pavle Vagic i veckan, är fler på väg att lämna truppen?

Det kommer säkert ske några ytterligare förändringar. Klart sedan tidigare är också Ludvig Svanberg på lån till Giffarna. Men vi är bara i början av fönstret så det återstår att se.

Micke agerar i nuläget chefsscout och tf sportchef, får han stöd i sina uppgifter?

Jadå, vi har förstärkt staben kring honom så gott det går under övergångsperioden för att han ska få hjälp med scouting och analys med mera.

Vad är din roll i spelarvärvningar?

Min och indirekt styrelsens roll är att säkerställa det ekonomiska ramverket och skapa förutsättningar, vi lägger inga sportsliga värderingar i vilken enskild spelare som ska värvas så länge den ligger inom vårt ekonomiska och strategiska ramverk. Vi ska också kravställa att vi jobbar strukturerat och professionellt, men även att vi arbetar efter Hammarbys värderingar och behandlar varandra bra, något som även gäller vid värvningar. Det finns engelska storklubbar som har en uttalad personalstrategi som skämtsamt kallas ”No dickheads”, den kan jag sympatisera med.

Vad säger du om den allmänna turbulensen, med spelare och ledare som lämnar?

Den beror till stor del på att vi gör saker bra, då blir spelare och ledare intressanta för andra klubbar. Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare och inte stå i vägen för våra spelare och ledares möjligheter, men med det sagt måste vi först utgå från Hammarbys bästa. Vi väger alltid in effekten av att släppa kontra behålla ledare och spelare, så länge det finns avtal är det vi som avgör om någon lämnar sin uppgift.

Kommer vi se än mer turbulens nu när Jesper har lämnat?

Först och främst, Hammarby är en väldigt attraktiv plats att vara på. Jesper har gjort ett fantastiskt jobb här, men Hammarby är en såpass stor klubb att vi måste se det här som en möjlighet att kunna bli ännu bättre. Samtidigt är det klart att det påverkar en hel organisation när en så dominant ledare som Jesper lämnar. Många har ju kommit med Jesper och några kanske också lämnar med Jesper.

Du har pratat om att utveckla den sportsliga organisationen, hur ser det arbetet ut?

Vi har ju haft en exceptionell ekonomisk och sportslig utveckling de senaste tio åren. Det är lätt att drabbas av lite växtvärk. Sen en tid tillbaka har vi utvärderat vår organisation för att se hur vi kan ta nästa steg i utvecklingen. Frågan vi ställt oss är: Hur ska vi organisera oss på bästa sätt för att uppnå de sportsliga nivåer vi vill vara på?

Vi har tittat på Hammarbys identitet, styrkor och ambitioner, samtidigt som vi har tittat på andra klubbar för att hitta inspiration till hur vi långsiktigt skapar en sportslig organisation som vinner titlar. Där har vi sett att vi behöver förändra oss för att vara fortsatt konkurrenskraftiga, och att vi behöver investera mer i sportslig ledning. Ett annat område som växer är sports science och dataanalys, ett område som även omfattar spelarnas diet, fys, och mentala välmående.

När Jesper sade upp sig har det här arbetet intensifierats. Det handlar inte om att hitta en ny Jesper, utan om att bygga en ny modern organisation för dagens och framtidens behov. Vi ska inte glömma att sportsliga ledningen ska ta hand om hela vår fotbollsprodukt, herrar och damer, med allt från representationslagen, HTFF, akademier och utvecklingsblocket.

Vi ser verkligen fram emot att kunna berätta mer för våra medlemmar när allt är på plats.

Hur går rekryteringen av en sportchef till?

Vi ska som sagt inte ersätta Jesper med en ny Jesper, utan vi tittar mer på en övergripande fotbollschef som ska driva en större sportslig ledning med ett antal funktioner. Där har vi nu en arbetsgrupp som har tagit fram en kravspecifikation utifrån Hammarbys identitet och behov, nu har vi tagit nästa steg och tagit hjälp av en professionell rekryteringsfirma. Vi hoppas kunna presentera någon inom de närmaste månaderna. I väntan på detta gör Micke ett fantastiskt jobb.

Hur mår organisationen som helhet?

Vi har vuxit väldigt snabbt senaste åren, på vissa områden märker vi att arbetsbelastningen blivit ojämn. Vi behöver få bättre HR-strukturer och det investerar vi i nu. Nyligen hade vi Hammarbys första medarbetarundersökning, där vi såg blandade resultat. Vi tar det på största allvar och lyssnar på våra medarbetare för att se vad som är bra, vad som kan bli bättre. Det som är glädjande är att vi genomgående såg en enorm passion för att jobba inom Hammarby. En arbetsplats är en ständigt föränderlig miljö och man måste jobba varje dag för att få alla människor att trivas och utvecklas.

Vi har också sett att vi vuxit lite grann i silos, där jobbar vi med att försöka få ihop en helhet där alla drar åt samma håll. Historiskt har förenings- och elitverksamheten sprungit lite bredvid varandra, men vi tror att vi kan få ut mycket mer av varandra genom att skapa en helhet där alla drar åt samma håll. Det här är ett arbete som pågått en längre tid, men vi vill och ska hela tiden bli bättre.

Hur bygger vi vår ekonomi framåt?

Det handlar ju väldigt mycket om att bygga truppvärde, att utveckla spelare, men också förstå att sportslig framgång är motorn i detta. Framgång leder till spel i Europa, som i sin tur bygger truppvärde, eftersom spelare som presterar på en internationell nivå blir mer attraktiva. Slutspel i Europa ger också stora intäkter i sig självt.

Vi är väldigt duktiga på att utveckla spelare i Sverige och det kommer bli ännu viktigare framåt. Det är svårt att köpa sig till framgång med tanke på hur de ekonomiska klyftorna ökar i fotbollens Europa. Dessutom är det viktigt för vår identitet som klubb att egenfostrade spelare kommer upp och spelar i grönvitt. Se bara vilken glädje Mackan Karlsson, Jusef Erabi och Marcus Rafferty har väckt på sistone, det är ju otroligt kul att få vara med om. Samma sak med damerna där vi har Smilla Holmberg, Bella Andersson och förstås Ellen Gibson.

Vi har en fantastisk pojk och flickakademi som bara blir bättre, även om vi måste investera ännu mer i vår akademi framåt. Vi tror enormt på att utveckla egna spelare, Hammarby ska vara en utvecklande klubb.

Sedan är det såklart väldigt viktigt att vår publik fortsätter att komma till våra matcher. Publiken har alltid varit motorn som tagit Hammarby framåt.

Hur jobbar ni för att supporterkulturen ska ”fortsätta växa” i Hammarby?

Vi har en bra samverkan och dialog med representanter från våra supportergrupperingar. Ett önskemål är att göra om hela norra kortsidan till en ståplats, även övre etage. Vi är i dialog med Stockholm Live just nu och diskuterar hur det skulle kunna gå att lösa. Vår uppgift är att hjälpa våra supportrar med bra förutsättningar för att de ska kunna utveckla sin kultur, inte att vi ska skapa kulturen själva.

 

Villkorstrappan är sedan en tid satt på paus, hur kom vi dit?

Det här är och har varit en av svensk fotbolls viktigaste frågor, kanske till och med existentiell, eftersom supporterskapet är helt avgörande för både Hammarby och svensk fotboll som helhet. Vi var på väg mot en mycket dålig plats och vi är väldigt glada för att polis och makthavare lyssnade på oss och valde att ändra sin taktik, att de insett att det inte funkar med kollektiv bestraffning.

Hur kom man fram till den här förändringen?

När villkorstrappan kom var konsekvensen förödande, den kollektiva bestraffningen kvävde fotbollskulturen. Om man tittar tillbaka på hur arbetet med den här frågan har sett ut, så började vi ju med att vara högljudda och hamna på kollisionskurs med polisen. Den striden som togs där och då av klubbar och supportrar var dock helt avgörande för att få fram hur illa detta var för svensk fotboll. Med tiden märkte vi en utveckling där vi, tillsammans med övriga klubbar, fick mer framgång i frågan när vi förde en dialog på en mer nedtonad medial nivå. Vi jobbade därför hårt bakom kulisserna och tyst diplomati gav bäst resultat i den fasen. Sista året ledde detta fram till en strategiändring hos polisen.

Det innebär inte att det inte kan förändras igen, det är fortfarande en skör balans. Och vi har tyvärr sett en trend inom fotbollsvärlden med framför allt en ökning av inkastade föremål och ny pyroteknik. Det är olagligt och går inte polisen obemärkt förbi. Om vi måste upp på barrikaderna igen, då kommer vi kliva upp där, men vi kommer självklart välja den metod som vi tror är bäst för Hammarby och våra supportrar.

Hammarby kommer inte heller sluta arbeta för trygga och säkra matcher, där supporterkulturen kan fortsätta att växa. Där är det viktigt att komma ihåg att individen fortfarande behöver ta ansvar för sina handlingar, för att vi inte ska riskera att den kollektiva bestraffningen kommer tillbaka.

Vad säger du om VAR-frågan?

Vi ska inte ha VAR i allsvenskan, det är det enda som vi arbetar för så länge inte våra medlemmar säger något annat. Som vi kommunicerade tidigare så behöver Fredrik Reinfeldt ha en tydligare dialog med de stora elitföreningarna. Svensk fotboll är medlemsstyrd och det behöver vår ordförande ta hänsyn till. Fredrik får gärna ringa mig så ska jag berätta vad Hammarbys hållning är.


En viktigt fråga för supportrarna på senaste har varit biljettfördelningen till europamatcherna, hur har den gått till?

Vad gäller bortamatchen så stipulerar Uefa att bortalagets fans ska få minst 5 procent på hemmalagets arena, det är vad vi har fått av Twente. Vi har försökt prata med Twente om fler platser, men det har varit tvärnej och då har vi i vår tur valt att inte ge dem mer än 5 procent på vår arena. Till vår hemmamatch pågår försäljningen för fullt nu. För att hindra bortafans att köpa platser på våra sektioner har Hammarbys medlemmar och säsongskortsinnehavare fått en kod via mejl för biljettköp. Så in och köp så fyller vi Nya Söderstadion!

I vår har vi sett att många som har biljett inte går på herrmatcherna och ett lägre publiksnitt totalt, vad beror det på?

Det är flera faktorer som påverkar, det sportliga resultatet bidrar säkert men vi vet inte om det är hela sanningen. Samtidigt säljer vi fortfarande lösbiljetter helt i linje med våra förväntningar. Vi upplever inte heller själva att differenserna är så stora som systemet säger, stämningen har varit väldigt bra under vårens matcher. Vi håller därför på att titta på vad det är tillsammans med Stockholm Live, om delar av tappet är felaktig data eller om det faktiskt är så att många väljer att inte gå. Vi vet exempelvis att det varit strul med scanningsystemet på Tele2.

Vi har blivit lovade att Gubbängsfältet ska bli ett nytt Hammarbycenter med flera nya planer, vad händer på den punkten?

Det arbetet pågår för fullt. Tanken är att vara kvar på Årsta men utöka vår verksamhet till Gubbängsfältet. I september förväntas stadens politiker ta beslut om de investeringar som krävs för att få fotbollsplanerna på plats. Vi har en bra dialog både med politikerna och idrottsförvaltningen. Nu är det sommaruppehåll, men arbetet återupptas i augusti och beslut ska tas i september. Målet är att kunna bedriva verksamhet där redan 2025.

Till sist, vad är status på den nya kommunikationsplattformen?

Det är ett projekt som tagit lite mer tid än vad vi trodde från början, det är ett stort strukturellt arbete som kanske inte syns, som kommer att ligga bakom det som möter ögat. Det har varit viktigt för oss att få det ordentligt gjort från början, därför har det dragit ut på tiden. Nu kommer vi att lansera en beta-version inom kort, för att sen fullt ut lansera den nya plattformen i höst.

Nyheter

Dam

Herr