31 maj 2024
320 medlemmar trotsade pangvädret för att bänka sig i Södra Teaterns salong och 662 fanns med på länk, när Hammarby Fotboll höll ett medlemsmöte där de förlupna punkterna från årsmötet då lokalens larm hotade fångades upp, samtidigt som det dagsaktuella läget i klubben också gicks igenom. Här är ett referat från mötet.
De sammanlagt 992 medlemmarna hälsades välkomna och vd Richard von Yxkull berättade om upplägget för kvällen, för att snabbt få sällskap på podiet av ekonomichef Stephan Thernström då man inledningsvis tog vid där tiden för årsmötet rann ut – rapporten från Hammarby Fotboll AB.
En titt på den starka intäktsutvecklingen sedan 2014 följdes av besked om var stålarna investerats; främst i trupperna men även i kompetens i staberna runt om, faciliteter för tränings- och utvecklingsmiljö samt i den övriga organisationen där fokus legat på utveckling av den kommersiella delen. HFAB omsätter 146 heltidstjänster plus ett antal på deltid där merparten förstås utgörs av spelare i herr, dam och HTFF. Man påvisade också att kostnadsfördelningen på personalsidan ligger i det herrallsvenska mittskiktet, och att ökningen till stor del beror på att fler spelare i damernas A-lag är heltidsanställda nu än tidigare. I den övriga organisationen läggs extra krut på att utveckla affärerna, för att skapa möjligheter att ta nästa steg. von Yxkull förtydligade att den sportsliga visionen är densamma för herr- och damlag, men konstaterade att det är dyrare att nå fram på herrsidan, vilket underströks på skärmen där ett diagram visade att årets resurser till 31 procent läggs på herrtruppen och till 5 procent på damtruppen, medan HTFF landar på 4 procent.
von Yxkull berättade vidare om en kraftig men kontrollerad tillväxt där man vuxit på alla fronter. Trenden för 2024 följer planen hyfsat, även om det finns utmaningar givet konjunkturen för såväl oss som större sponsorer. Gällande fordringarna på Huski är antagandet fortsatt att pengarna kommer in, även om man inte räknar med det i böckerna. Den stora differensen mot i fjol ligger i transfers, där vi dock går mot ett spännande sommarfönster med goda förhoppningar om att göra bra affärer. Thernström konstaterade att medan 40 miljoner kronor i försäljningar för fem år sedan var all time high, så är det nu en ganska modest siffra. Fokus här och nu ligger på att fortsätta bygga truppvärde, där det finns en fantastisk grund i den egna akademin, unga afrikanska spelare och i den befintliga herrtruppen. På publiksidan har man haft lite växtvärk efter en positiv trend och inte lagt samma fokus på området sedan tidigare, men publikrekrytering kommer att lyftas upp som ett av de absolut största fokusområdena framåt. Man kommer också att fortsatt titta på den bristande närvaron bland biljettköpare, även om det finns frågetecken kring ifall det angivna bortfallet stämmer.
Peter Holmberg, marknadschef, tog vid för att redogöra för det omtag på merchandise-sidan som påbörjats sedan årsmötet. Anledningen är inte dålig försäljning, tvärtom har den varit rekordartad, men att sortimentet och klubbens varumärke inte alltid harmoniserat. Att Jocke Ståhl valt att lämna innebär en möjlighet att bygga en ny organisation i frågan. I övergångsfasen är det Holmberg och vice vd Markus Nilsson som tar hand om sortimentutvecklingen här och nu. Framöver innehåller förbättringsområdena tre punkter: diskrepansen mellan utbudet och varumärket, ett internt otydligt ägarskap och en brist på förankring kring nyheter.
Framgent ska Hammarby vara en tydligare huvudägare; även om partners är jättebra för produktion och försäljning, så är sortimentet klubbens där historiken, varumärket och supporterkulturen ska ligga till grund. Medan det pratats mycket om volymer, så blir det viktigt att även de allra mest passionerade supportrarna känner stolthet över allt som kommer ut – en KPI framöver blir supportrars syn på sortimentet. En fråga i salen gällde ifall man inte ska ta in de supportergrupperingar som gör snygga grejer. Holmberg svarade att man absolut kan ta input, men att det är viktigt att inte förta rollen hos de fristående; att sortimenten bör komplettera varandra.
Därefter väntade en dragning i ämnet fotbollsekonomi, ledd av Kristof Vogel. Om detta vore enkelt hade ekonomin i europeiska klubbar varit fantastisk, men ju mer intäkter ökar, desto sämre blir de finansiella resultaten, på grund av finansiell ojämlikhet inom ligor och att stora pengar satsas på att gå upp eller slippa åka ur. Ett extremt exempel är turkiska Süper Lig där 90 procent av resurserna läggs på spelarlöner; klubbarna gör kontinuerligt dåliga resultat och räddas av landets banker.
Ser man till det allsvenska konkurrenslandskapet så står marknadsledande Malmö FF för en väg där man kan förlita sig på regelbundna premier från UEFA-tävlingar, medan en utmanare behöver jobba med spelarförädling och regelbundna intäkter från transfers. Vogel menar att sportsliga framgångar till 70 procent kan förklaras med ekonomiska muskler, medan 25 procent handlar om vardagliga strukturer och processer. Resterande 5 procent rör sig om tillfälligheter – som Djurgårdens nuvarande position, där den oväntat stora försäljningen av Marcus Danielson till Kina är en faktor bakom, ihop med Conference League-spelet.
Beträffande ekonomin i HIF FF AB menade Vogel att den nuvarande likviditeten hänger ihop med spelarförvärv och att man behövt arbeta aktivt med balansgången sedan 2015. En större buffert i kassan vore önskvärt, inte minst om man vill vara flexibel i sportsliga investeringar. Sammanfattningsvis menade Vogel att de svaga prestationerna i förhållande till kostnader för herrlaget 2023 till viss del kan förklaras med otillräckliga strukturer och processer i det sportsliga. Mycket pengar finns bundet i truppen, vilket gett dålig effekt på kort sikt men har goda möjligheter att bli bättre på sikt. Han menade också att finansiella mål och KPI:er bör kommuniceras med större transparens.
Han lämnade plats för föreningens ordförande Mattias Fri, som under vinjetten ”reflektioner” levererade just sådana. Han konstaterade att man sedan 2022 haft högre kostnader än tidigare, med större investeringar. En konsekvens av att man såg resurserna på intäktssidan och slagläget var beslutet att göra en satsning den säsongen, för att gå för guld. Målet nåddes inte vilket medförde att vi fick en högre truppkostnad, men investeringarna gjordes med resurser vi hade tillgängliga. Fri menade att det är uppenbart åtminstone för honom att orsaken till att det inte lyckades var den bristfälliga träffsäkerheten i spelarrekryteringarna. Där behöver vi fundera över varför, och hur vi ska få bättre effekt framöver. Nu finns ett värde i den trupp vi investerat mycket i och möjligheterna att göra detta bättre framöver bör vara stora.
En pratstund med Vogel, von Yxkull och Fri där medlemmars frågor besvarades följde. Beträffande projektet Gubbängen går det framåt, även om det inte hänt något avgörande sedan sist ämnet var uppe. Man jobbar tätt med staden och tittar på detaljplaner, med förhoppning om beslut i Stadshuset under sommaren. Gällande att man redan efter fyra år på Årsta växt ur lokaler som gymmet, så menade Fri att man funderade mycket över storleken på den betydande investeringen som anläggningen skulle innebära, och inför färdigställandet 2018 där och då inte vågade ta på sig en större investering än vad som blev fallet.
Ekonomiskt är tanken att ha en bättre kassa framöver. Vi satte 2022, då världen var lite soligare, på oss en ryggsäck vi nu bär på. Däremot är det inte en fråga om för mycket personal på kontoret, där vi vuxit snabbt men kontrollerat och behövt fortsätta att investera. En fråga gällde om man gör riskbedömningar kring nya sponsoravtal och von Yxkull berättade att man kring alla större sponsorer gör en koll. Genomlysningen för Huski gav vid hand att de var en i Sverige ganska okänd aktör som ville växa, fast med en väldigt stark huvudägare med stora tillgångar bakom sig, vilket också är anledningen till att vi nu tror oss få betalt framöver.
Tekniske chefen Adrian von Heijne tog därefter till orda, i ämnet sportslig strategi. Han inledde med att betona att allt finns presenterat på hemsidan och att man alltid är välkommen mailledes vid funderingar. Strategin är vår väg för att ta oss till Medborgarplatsen, men på ett bättre och mer träffsäkert sätt än 2022. Utgångspunkt har varit klubbens identitet och historia medan inspiration hämtats från framgångsrika klubbar ute i Europa. Klar etta i Sverige är ju Malmö FF, med fyra klubbar som följer därefter, och Hammarby ska gå mot att vara den tydliga utmanaren genom kloka beslut.
Det ska inte investeras enbart i trupp utan även i faciliteter. Sett till spelarmaterialet har många spelare i kategorin framtidsspelare och värdespelare rekryterats där flera också är på väg in i laget, vilket ger goda möjligheter till försäljningar och återinvestering i framtidsspelare med än större potential. HTFF, där de ofta får sin seniorfostran, är helt avgörande. Är dessa kategorier spelare på övervåningen i ett tänkt hus, så behöver undervåningen med truppspelare och nyckelspelare vara starkare. Det behöver man arbeta med inte bara under ett transferfönster, utan under många övergångsperioder framöver. Det konstaterades att klubben behöver bli träffsäkrare i rekryteringar från andra ställen än Afrika och vår egna akademi. På plussidan har träningsmiljön och ledarstaben gjort att spelare som inte stod så högt i kurs i höstas nu bidrar rejält.
Avslutningsvis intervjuades respektive huvudtränare och sportchef på scenen, där Martin Sjögren och Johan Lager var först ut. Sjögren såg tillbaka på en ganska bra säsongsinledning trots två tunga förluster i toppmötena, där framför allt insatsen mot Rosengård borde ha gett mer; mot Häcken kom man inte upp i samma nivå även om man var ganska mycket bättre statistiskt och hade stolpe ut. Han är inte särskilt oroad över att ha halkat ner på en fjärdeplacering och tycker det känns lovande inför framtiden. Truppen är tränaren nöjd med, även om det är synd att vi ännu inte fått se Klara Folkesson i aktion; materialet är inte bara ungt utan även kvalitativt och han tvekade inte en sekund på att spela 17-åriga Bella Andersson i skarpt läge. Diskussioner förs nu då han lärt känna truppen och man vill givetvis skruva i fönstret, så att vi är ännu bättre när vi ska försöka nå ett Champions League-gruppspel.
Lager berättade att han hade på känn att den tongivande kvintett som lämnade i fjol skulle bli svår att behålla, även om han hoppats på att ha kvar någon av dem. I utmaningen att ersätta dessa med väldigt bra spelare tycker han att strategin följts då yngre spelare tagits in, och han är extremt nöjd med utfallet. Det var dessa spelare vi gick för i första hand, med lite hjälp av Brexit-reglerna beträffande de norska spelarna. Nästa utmaning blev att stora delar av ledarstaben lämnat; man fick dana om tätt inpå säsongen. I mångt och mycket är vi lika bra som i fjol, menar sportchefen. Truppen är också utvecklingsbar; om man inte lagt resurser på att förlänga med de största löftena hade man kanske kunnat bli kortsiktigt bättre, men vi tror på den här vägen och på dem.
Därefter slog sig alltså Kim Hellberg och Micke Hjelmberg ner i soffan med konferencier Peter Aronsson. Hellberg fick börja med att delge intrycken av första tiden i Hammarby och menade att medan alla sagt att man kommer att känna en jäkla massa press, så har han mest upplevt stöd och en stor värme. Den annonserade förändringen i träningskulturen innebär först och främst fler timmar på planen och ökad intensitet – maximal kvalitet vill alla ha, så det handlar om att bygga struktur för ett schema där man hellre plockar bort enskilda spelare för att de inte mäktar med det, än att anpassa efter dem. Hellberg är jättenöjd med hur spelarna mottagit det här och hur hårt de arbetar varje dag; en fantastisk grupp att jobba med. Beträffande skiftningarna i prestationer är det förstås en stor fråga. Laget har varit bland de yngsta i serien sett över dessa elva matcher, man kommer ifrån ett motigt fjolår och det har gjorts flera stora förändringar på samma gång, inte minst i försvarsspelet. Det var ofrånkomligt att det bitvis skulle se ut så här, men de höga toppar som visats upp ger en bra känsla inför fortsättningen.
Hjelmberg fick en föga otippad fråga om den stundande övergångsperioden och konstaterade att vi som nämnt behöver sälja spelare, vilket han är rätt säker på också kommer ske – och om detta görs tillräckligt bra finns säkert utrymme att också rekrytera. Av de fem utlånade spelarna tros inte samtliga representera Bajen under hösten. Saidou Alioums cypriotiska klubb utnyttjade inte sin klausul och där finns ett intresse från vår sida att behålla honom. Lorient hängde som bekant inte kvar i Ligue 1, men antagandet är att Nathaniel Adjei inte spelar i HIF under höstsäsongen.
Efter diskussioner kring den längre bollen samt medlemsförslaget att spela Bazoumana Toure och Viktor Djukanović samtidigt, så tackade klubbföreträdarna för aftonens engagemang.
Mattias Jansson
Foto: Mattias Saaranen