26 januari 2024

Martin Sjögren ny huvudtränare för Hammarby

Martin Sjögren är ny huvudtränare för vårt svenska mästarlag. 46-åringen tar över huvudansvaret för damerna och har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över tre säsonger.

Sportchef Johan Lager om rekryteringen:

– Vi försöker alltid vara så förberedda som möjligt och när den här situationen dök upp hade vi en lista på tänkbara namn. Vi har gjort ett gediget jobb och har pratat med flera kandidater, men landade väldigt snabbt i att Martin var vårt förstaval, så det känns väldigt skönt att ha det klart.

– Jag kände att vi klickade direkt, vilket är väldigt viktigt eftersom vi kommer att jobba tätt tillsammans. Han är trygg, lugn och har ett bra ledarskap. Han kommer även in med en internationell erfarenhet, har varit med om att vinna tidigare och vi är övertygade om att Martin är rätt person att leda Hammarby framåt mot nya framgångar.

46-åringen ursprungligen från Gimo börjar sitt nya jobb på måndag och kommer senast från ett uppdrag som assisterande tränare i IFK Norrköpings herrallsvenska lag. Men det är i damfotbollen som han har skaffat sig sina främsta meriter som fotbollstränare.

På meritlistan finns förutom tre SM-guld, gedigen erfarenhet från Europaspel med klubblag och mästerskap med landslag.

Det första tränarjobbet fick han i Östers IF innan han flyttade söderut till LdB FC Malmö. Under fyra säsonger i Skåne ledde han laget till två SM-guld (2010 och 2011).

Nästa anhalt var Linköpings FC och deras satsning på ett ungt lag som fyra och ett halvt år efter Sjögrens ankomst tog SM-guld för andra gången i klubbens historia.

Därifrån värvades Martin Sjögren av det norska fotbollsförbundet och tog över som förbundskapten för Norges damlandslag. Under Sjögrens ledning tog sig Norge till EM 2017 och 2022 samt till VM 2019. Den bästa placeringen nådde man under VM i Frankrike där det blev respass mot England i kvartsfinal.

Efter uttåget ur EM i England 2022 lämnade han jobbet i Norge och ett halvår senare anslöt han till IFK Norrköping. Där blev det ett år som assisterande tränare för herrlaget innan han nu tar över som huvudtränare för regerande cup- och ligamästaren Hammarby.

– Hammarby är en oerhört intressant klubb där det har hänt mycket på damsidan senaste fyra-fem åren, så när Johan ringde kände jag direkt det här vill jag gå för. Det ska bli riktigt, riktigt kul att få komma igång och lära känna både spelarna, ledarstaben och föreningen ännu bättre och jag ser väldigt mycket fram emot den här närmsta tiden som väntar, säger Martin i en HTV-intervju som släpps i sin helhet under kvällen.

Foto: Bildbyrån

Nyheter

Dam