11 december 2024
På måndagskvällen hölls höstens medlemsmöte, den här gången lagt sent, ett år då Hammarbys fotbollssäsong ändå är långt ifrån helt över – med två Champions League-matcher kvar på schemat. Inte undra på att det överlag var positiva tongångar i Södra Teaterns salong. Här är en summering av mötet som lockade nära 1000 deltagande medlemmar, till tre och en halv timme av dragningar och diskussioner.
Styrelserepresentanter i ordförande Mattias Fri och vice ordförande Nina Jonsson hälsade de fysiskt och digitalt närvarande välkomna och berättade om upplägget, där Anders Almgren från Enable inledde kvällens möte med en dragning om praktisk föreningsdemokrati – tänkt att fungera som inspel för egna samtal om demokratisk kultur. Utgångspunkten blev det där lika finfina som famösa antalet motioner vid senaste årsmötet. Almgren, som berättade om sin bakgrund i IFK Göteborg där han haft roller såväl i supporterrörelsen som i styrelsen, betonade att 22 motioner tyder på ett fantastiskt engagemang och en föredömlig aktivitet som de grönvita bör värna och vara stolta över – men konstaterade samtidigt att medaljen har en baksida och att det finns skäl att fråga sig om detta är ett hållbart sätt att driva medlemsengagemanget.
En genomgång av demokratibegreppet och föreningsstrukturens beslutsnivåer följde, innan Almgren kom in på olika sätt att påverka skeendena i sin klubb. Man kan söka sig till det supporterråd som ofta finns i större klubbar och fungerar som en kanal för idéer kring exempelvis matcharrangemang, det går att föra dialog med sin SLO för att på så sätt skicka in en idé eller tanke i organisationen och se vad som händer, och inte minst kan man ringa eller maila en tjänsteperson i klubben. Det är sällan man kläcker den perfekta idén på egen hand och det kan vara värdefullt att vässa uppslaget i samtal. Slutligen finns ett offentligt samtal man kan delta i; poddar och diskussionsytor. Man kan förstås ändå landa i att en motion är vägen framåt, och då är det bra att veta vad som sker då den kommer in. Ibland kan den besvaras på en kvart, men andra gånger kan det bli väldigt tidsödande för en redan arbetstyngd operativ verksamhet.
Fyra exempel från ”Blåvitt” på motioner med olika utfall gicks igenom. Ett förslag gällde införandet av årsmöten för både fysiskt och digitalt deltagande, vilket låg inom medlemmarnas rimliga mandat men innebar 250 timmars ideellt utredningsarbete. En övergång till saudiska ligan väckte frågan om att inte handla med vad en medlem beskrev som en blodig diktatur och även om yrkandet rörde operativa frågor låg det ändå principiellt nära spörsmål kring föreningens värdegrund. Däremot hade det fordrat utrikespolitisk kompetens hos klubbledningen, som fått svårt att vara konsekvent i sin hållning. Almgren exemplifierade vidare med en fråga om mer sparsamt målutrop från speakern, med insikten att det nog kan kännas bonnigt. Här kunde styrelsen föreslå att frågan istället lyftes i supporterrådet, varpå man kunde prova olika upplägg på arenan och komma fram till en samsyn snabbare än om ett årsmötesbeslut skulle implementeras. Till sist fick vi höra om en motion kring premiärträning, där även de motionärerna ombads lyfta detta i supporterrådet, men vägrade då klubbledningen förhalat i flera år. Det slutade med att medlemmarna klev upp på podiet vid årsmötet och yrkade avslag, mot löfte om genomförande, vilket Almgren konstaterade i slutändan blev rimligt om än proggigt. Medskicket blev sammantaget att fundera och diskutera, gärna med föreningsdemokratiskt vana kamrater, om inte andra vägar kan vara mer dynamiska och fruktbara än motionerande.
Fri tog sedan åter vid, nu i sällskap av vd Richard von Yxkull, och ihop gav de en sedvanlig lägesrapport, så här i slutet av ett av de absolut bästa åren i Hammarbys historia där man dessutom lyckats såväl sportsligt som ekonomiskt. När det gäller siffrorna i bokföringen drivs utvecklingen som bekant av övergångar där prognosen är 250 procent upp jämfört med 2023, plus att Divine Teahs övergång bokförs 2025. Publikutvecklingen ligger relativt stilla och kring damlaget kan man notera en liten minskning i serien, samtidigt som det över 50 000 säkrat plats på CL-matcherna. Souvenirförsäljningen är i linje med fjolåret, något man ser som glädjande då ett ganska stort omtag gjorts där det förändrats i organisationen och påbörjats en ny resa. Kämpigast har det varit kring sponsorer, där ett tuffare världsläge i stort och Huskis frånfall specifikt varit kännbart. Fri manade också till en rimlig förväntansbild sett till medieuppgifter om övergångssummor vid spelarförsäljningar.
Till årsmötet planerar man att presentera finansiella mål för bolaget. Rörande situationen med Huski har Hammarby fortsatta fordringar på dess moderbolag Kvalitena, som ansökt om förlängd rekonstruktion vilket tingsrätten ska ta ställning till. Vi utgår fortfarande från att få betalt till viss del, även om det är osäkerhet kring hela beloppet; tio miljoner i bolaget och ett par i föreningen. Frågan kommer att drivas ända in i kaklet.
Det stora fokusområdet från ledningens håll för 2025 är ökat supporterengagemang och att driva på hammarbyism och supporterskap samt rekrytering av medlemmar och publik. Att skapa förutsättningar för ännu större engagemang är det absolut primära kommande år. Strategiskt i övrigt ska man fortsätta på den inslagna väg som visat sig helt rätt; skruva än mer och investera i oss själva, inte minst i scouting och rekrytering. Fortfarande återstår en del jobb för att en större del av truppkostnaderna ska finnas på planen och det tar några fönster innan byggena är helt i linje med tanken. För första gången någonsin stundar europeiskt kval för båda A-lagen vilket givetvis är otroligt positivt men också resurskrävande för organisationen. I övrigt har ganska hårda avtalsförhandlingar med Stockholm Live pågått hela året, Gubbängsprojektet löpt på enligt plan och blickarna riktats mot en framtida ny damarena med plats för åtta till tio tusen.
Göran Rickmer, evenemangs- och säkerhetschef, gjorde medlemsmötesdebut på podiet och konstaterade lakoniskt att det väl är då man genomfört det sämsta arrangemanget i mannaminne som man får ställa sig där. Nu skulle det inte handla främst om något enskilt derby, utan om en summering av 2024 och blick mot 2025. Här blev just glappet mellan verkligheten och den uppfattade bilden en återkommande faktor. Medan somliga i samhället, gärna de som inte går på fotboll, skriker efter hårdare tag med nakenvisitering och stängd ståplats, så jobbar man i säkerhetsarbetet med beslut utifrån fakta och kunskap. Man gör otaliga mätningar och tester för att ha en korrekt bild av nivåer av trygghet och service och Rickmer uppmanade alla att svara på enkäter då de dimper ner i inkorgen, eftersom det är ett viktigt redskap för att bli bättre.
Det går däremot inte att bortse från att medan trenden är fortsatt positiv kring få våldsamheter inne på arenorna, så har vi sett en negativ utveckling med personskador kopplade till pyroteknik, något som inte är acceptabelt. Andra utmaningar framöver gäller det vi alla kommer märka av än mer kopplat till terrorhotsnivån. Annars ligger Hammarby sedan 2017 topp två gällande upplevd trygghet och service på arenan, även om resultaten gått ner något den senaste tvåårsperioden, vilket kan kopplas till väskförbudet samt bekant problematik kring kiosker och barer. Våldsanvändning och drängfyllor i arenarummet är på nedåtgående. Gällande framtiden, så pratade Rickmer mycket om vikten av ett kollektivt ansvarstagande för att tillsammans visa på andra vägar framåt än repressiva åtgärder. Annars ser han fram emot ett 2025 med två lag i Europa – ”kolla passen, spar pengar och köp biljetter så ses vi!”
En frågestund med Fri, von Yxkull och Rickmer följde. Den senare konstaterade att det är via entréerna som allt mindre pyrotekniska pjäser forslas in, medan den förre menade att även om 650 närvarande vid förra årsmötet är en bra siffra så var det onekligen många bland 22 000 som hade tvättstugan – det ingår i arbetet med ökat medlemsengagemang att få upp deltagandet. von Yxkull gav å sin sida besked om att träningslägret återigen kommer att genomföras i Marbella. Med säkerhetsfrågorna på näthinnan kom en fråga kring hur dialogen med polisen fungerar, sett till bilden i media. Rickmer menade att det ibland blir olyckligt att personer som inte har förståelse för frågan uttalar sig, i en stor organisation där man har en jättebra samverkan med många andra. Fri berättade att diskussioner har påbörjats, kring hur man ska göra för att kommunicera och förstärka den positiva bilden av att gå på fotboll. Innan nästa mötespunkt, så berättade styrelsen om status kring de i mars genomröstade motionerna. Bland annat pågår ett intensivt arbete för att bygga allians kring en ordförandekandidat till förbundet, med förhoppningar om att det blir framgångsrikt.
Nästa ämne blev medlems- och publikrekrytering, med vice vd Markus Nilsson som lots. Som nämnt kommer detta vara den viktigaste strategiska och operativa frågan under 2025, där man vill se en än mer positiv utveckling framåt. Haussen kring såväl herr som dam har till stor del åtnjutits tack vare ett nära samarbete med supportrar, och här finns ett jobb att göra framåt, för att engagera olika typer av supportergrupper.
Frågan om publikbortfallet för sålda biljetter hänger ju ihop med den genomröstade motionen om nyttjandekrav och Nilsson berättade därför om de åtgärder som vidtagits. På temat supporterengagemang är detta kanske den viktigaste frågan för klubben och man behöver djupdyka än mer, än via exempelvis de klicktester som mot HBK och MFF inte visat på någon alltför betydande diskrapens gällande inpasseringen och inskannade biljetter, och som det redogjordes för. De fortsatta analyserna blir ett viktigt underlag för beslut om säsongskortstak, ett ämne som kom upp under mötet. Det finns en del utmaningar runt en teknisk lösning kring lojalitetskrav som fungerar för all publik, medan den inte skapar enorma mängder administration och här gäller därför tänkt implementering 2026. En referensgrupp ska också tillsättas, medan fortsatt dialog med motionärerna förs. Till 2026 genomförs också ett byte av biljettsystem där man är försiktigt optimistisk kring fördelarna.
Det öppnades därefter upp för frågor. Nilsson gav besked om att man hör av sig till de som uteblir med frågeenkäter, att man kommer att bryta ut medlemskapet från säsongskortet och då kommer att kunna styra antalet biljetter som kan köpas vid biljettsläpp tydligare, och att det nog behöver tydliggöras på hemsidan vilken köplats till säsongskort som man kan erhålla.
Efter en paus klev David Sumpter fram för en dragning om dataanalys, där han återigen gladdes över Hammarbys förmodligen världsunika transparens. En tillbakablick på 2024 visar att damernas förluster i viktiga matcher blev avgörande för utfallet, då prestationerna i stort visar att såväl offensiv som defensiv klaffade och att spelsättet således lönar sig. På herrsidan är matematikprofessorn fortsatt bekymrad över antalet avslut med lågt förväntat målvärde, men påtagligt nöjd med hur det generellt såg ut under andra säsongshälften – där visade sig kunskapen i salongen också stor kring hur Bajen presterat.
Efter att ha exemplifierat med data kring enskilda spelare, där Sumpter nämnde vikten av tillgång till denna information särskilt inför rekryteringar på damsidan där det inte finns samma scouting att tillgå, så berömde han Twelves medarbetare Ágúst Morthen – han är med sitt analysarbete den person som arbetar närmast Hammarby.
Nästa välbekanta gäst att träda fram för en dragning blev Kristof Vogel, och då var det fotbollsekonomi med tillhörande analys som gällde. Här blev tongångarna förstås också positiva; efter att klubben pratat initialt om strategi i denna lokal för snart ett år sedan, så har vi sett att träningsmiljön och organisationen kring herrlaget bidragit till ett ökat truppvärde under året – trots betydande försäljningar. Den största värdeökningen har spelare från den egna akademin (som för första gången bidrar mest) och afrikanska rekryteringar svarat för, men extra glädjande är att även äldre pjäser i kategorin nyckelspelare också utvecklats och blivit än bättre. Ökningen är den största som uppmätts i något allsvenskt lag sedan man 2018 började titta mycket på detta. Ju bättre vi utbildar spelare, desto bättre resultat når vi både på planen och i bokföringen, vilket förstås får växelverkan som årets fina prestation. Det rör sig också om att man tog på sig kostnader i linje med strategin under 2023, i form av långa avtal på framtidsspelare, alltså truppmedlemmar under 25 år.
Utmaningarna framöver ser ut att bli att följa riktningen och kanske bli ännu tydligare. I takt med att våra spelare blir mer och mer attraktiva kommer också en större spelaromsättning, vilket ställer logistiska krav på organisationen. Här ger den ekonomiska utvecklingen möjligheter att rekrytera än mer kvalificerad personal till Årsta.
Avslutningsvis slog sig von Heijne, Micke Hjelmberg och Johan Lager ner i soffan – för att inledningsvis reagera på siffrorna. Den tekniske chefen gladdes förstås och betonade att detta främst är ett kvitto på det hårda och förtjänstfulla jobb som huvudtränarna och deras staber lägger ner i vardagen på Kanalplan och Årsta. Man sitter ned fyra-fem gånger per säsong och diskuterar nyckeltal med dem. Herrarnas sportchef instämde och medan damernas dito berättade om att spelardata ger ett bra stöd, så arbetar de båda också mycket med det man faktiskt ser, saker som sedan kan förstärkas av siffror.
Gällande nuläget är Lager förstås i full gång med 2025 års truppbygge. Han ser tillbaka på en väldigt bra säsong, men som alltid finns det skäl att titta på vad man kunde ha gjort lite, lite bättre. CL-kryddan är kul och dessutom utvecklas laget för varje tillställning. Kanske är det för mycket att hoppas på en seger mot Barcelona, men en bättre match än sist ska de få. von Heijne fick frågan om hur man arbetar för att förbättra organisationen ytterligare och svarade att överpresterande klubbar har högre kostnader för teknisk personal som analytiker och tränare runt trupperna än vi; detta är en av de stora sakerna vi behöver lägga pengar på framöver – organisationen som rekryterar, organisationen kring lagen, hur vi stöttar spelarna i sådant som inte har direkt med fotbollen att göra.
Hjelmberg fick frågan om truppnumerären och utlåningar, och menade att det handlar om att hitta en individuella lösning kring varje spelare i en sådan situation, som är den bästa möjliga för alla parter. För en spelare som Marcus Rafferty, som inte riktigt kunnat slå sig in i A-laget och samtidigt var klar med HTFF, blev Ålesund ett väldigt bra steg såväl för den klubben som för Marcus själv. Det är däremot inte metoden framåt att som nu i år ha nio spelare utlånade. På tal om steget till A-laget kom en medlemsfråga kring bevakning av HTFF, där von Heijne instämde i att det är ett förbättringsområde som man ska fundera över.
Om det då framkommer resultat i kpi:er och nyckeltal som man är missnöjda med, hur går processen till för att förbättras? Ska sportcheferna värva specifika spelare eller skruvar man på något i träning? von Heijne besvarade frågeställningen med att det kanske inte alltid handlar om att träna annorlunda, utan snarare mer, vilket den tydliga förbättringen under hösten ger vid hand. Det handlar ofta om att få mer tid tillsammans inom ramen för vår spelstil. Diskussioner sker med tränarstaberna vid formella sittningar, men än mer i träningsvardagen vilket ofta är det som ger mest. Och hur ser tankarna kring truppsammansättningen ut inför 2025, med Europaspel på båda fronterna? Hjelmberg konstaterade att man som nämnt behöver hitta lösningar för de som varit på lån, men att truppen också haft en väldigt bra utveckling i år; det finns ingen ambition att göra jättestora förflyttningar i vinterfönstret. Lager ser en bra kontraktssituation framför sig och att behovet av att vara fler spelare initialt under det kommande året nog inte finns, men att det kan bli aktuellt med sommarvärvningar. Kvällen avslutades, efter nära tre och en halv timme, med en uppmaning om att infinna sig på torsdagen för att se HIF mäta sig med världens bästa damlag genom tiderna.
Mattias Jansson
Foto: Mattias Saaranen